Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

marți, octombrie 09, 2007
  Despre emigrarea in Canada
Categoria Despre noi ~

La sfârşitul anului 2005, observam într-un post că numărul publicaţiilor româneşti din Canada e mult mai mare decât în alte părţi ale lumii. După aproape doi ani, ieri am găsit un comentariu anonim la acel post cu un link care trimite la numeroase nemulţumiri ale unor români care au emigrat în Canada. Nu ştiu dacă e vorba de un punct de vedere împărtăşit de mulţi români care s-au stabilit în Canada (în special în Quebec) sau e vorba de reacţia unui grup restrâns.

Etichete:

 
Comentarii:

Blogger gugutza a scris:
iti spun eu despre ce cred ca este vorba: "oamenii de bine" in actiune!
am citit cateva pareri de pe acolo si m-a umflat rasul! eu am rude apropiate plecate acolo dupa '90, deja cetateni canadieni de cativa ani, care nu au facut altceva decat sa munceasca corect ca si in Romania.
Diferenta: aici aveau apt. 3 camere pe Mosilor -mda, erau burgheji:) acolo casa cu etaj si piscina (fara gluma), aici Oltcit - acolo vreo 3 masini (la 3 persoane), aici slujbe platite cu nasturi ;) -acolo castiga impreuna cam 8.000 dolari canadieni pe luna (el functionar la banca, ea asistenta medicala, copilu'studinte!
Poate ca sunt si oameni care nu se pot adapta la o viata mai alerta si dupa putin timp clacheaza. asta insa nu imi va schimba parerea mea: MAI RAU CA IN ROMANIA NU POATE SA FIE!!!!
 
Anonymous Anonim a scris:
Cred ca trebuia sa semnezi Gagautza...
 
Blogger gugutza a scris:
Nu! Cred ca tu trebuia sa semnezi, mai draga Anonim!
De "curajosi" care isi dau aere in commenturi de un rand sunt satul!
 
Anonymous Anonim a scris:
Gagautza, poti considera c-am semnat " Canadianu cu investitii de milioane de dolari in Romania si fara vila cu piscina intr-o tara noroasa si batuta de vanturi cum e defapt Canada)".
Trebuie sa pleci din RO nerealizat ca sa te poti simti fericit printre comunistii purtatori de legitimatii de serviciu din Canada. Stii cu cat mai raman romanasii tai canadieni dupa taxe? Cu vreo 6000 pe luna? Ai idee cum traieste aici o famili de trei cu banii astia? Jalnic. Dar dupa plata ratelor ipotecare, de mobila, de masina?!
Cu banii care ii fac ei nu se poate trai decent chiar daca pot trimite poze cu casa ( bancii) la rude lipsite de imaginatie.
 
Blogger gugutza a scris:
"Trebuie sa pleci din RO nerealizat..."
Domnu' Canadian cu investitii de milioane de dolari in Romania, de ce-ai mai plecat dom'le in "tara noroasa si batuta de vanturi" daca te-ai "realizat" asa de bine in tara nenoro(co)asa si batuta de soarta si securisti la talpi??
Printre "comunisti purtatori de legitimatii de serviciu" poate ca traiesti matale acolo! "Romanasii mei canadieni" (care nu-mi trimit poze cu casa bancii, pentru ca deja este a lor) traiesc foaaarte "jalnic": nu-si permit decat o vacanta pe an prin tarile calde sau croaziera cu vaporu'.
Si pentru ca tot a venit vorba: matale ai idee cum traieste aici o familie de trei "nerealizata"??
Ia explica-mi si mie te rog, ca eu sunt foarte lipsit de imaginatie!
 
Anonymous Anonim a scris:
Gugutza, se pare ca rudele tale au plecat cu ceva bani in Canada deoarece aici nu prea am intalnit romanasi cu casa platita, cel putin nu veniti mai curand de 10 ani. O casa decenta pleaca de la $500,000 ceea ce ma indoiesc ca au achitat cu ce le ramanea din 8000/luna.
In Caraibe am auzit quebecosi pe ajutor social discutand ca pleaca de cam 4 ori pe an in vacante in Caraibe. Realizarea incepe la peste 5 vacante saptamanale pe an.
Mai depinde si unde mergi in Caraibe si la cate stele. O vacanta de 3-4 stele in Cuba sau Dominicana te costa mai putin decat una de acelas nivel si durata la Eforie. In schimb o vacanta la 5 stele in Barbados sau Bahamas e cu totul altceva. E un produs unde te poti intalni maximum cu romani din RO. La Atlantis, in Bahamas, m-a intrebat un bahamian de unde sunt. Cand i-am raspuns Canada mi-a spus ca am un accent care sigur nu e canadian. I-am replicat ceva foarte adevarat si anume ca 99% din cei care vorbesc canadiana fara accent nu-si permit sa vina la Atlantis.
De ce am plecat in Canada?
In RO fac bani pe romaneste si in Canada ii " fac" pe englezeste. Deci nu sunt genul care am plecat ca sa-mi vand cat mai bine orele de la 9 la 5. Am plecat in speranta de a fi intr-o vacanta eterna, fara griji si cu speranta ca pasaportul canadian ma va feri de problemele de calatorie care le intampinam cu pasaportul romanesc. Acum se discuta abolirea dreptului la dubla cetatenie in Canada motiv pentru care e posibil sa renunt la cetatenia canadiana. Ma voi muta in Elvetia. Deja ti-am spus destule si daca " rezonezi" vei intelege ca prealaudata Canada nu e buna pentru cine nu se multumeste cu putin.
 
Anonymous Anonim a scris:
Stimati domni anonimi,
N-am fost in Canada, dar am vazut alte tari din lumea evoluata. Nicaieri nu curge lapte si miere pentru noii veniti de pe meleaguri subdezvoltate.
Intrebarea pe care as pune-o eu este: ce sanse are un specialist competent ca, dupa 5-10 ani, sa poata trai impreuna cu familia lui, in conditii echivalente cu un localnic cu aceleasi competente si daca i se pot adapta copiii la conditiile de acolo?
Pe pagina la care am pus link in post se vorbeste de discriminari si de anomalii in tratarea copiilor.
In momentul de fata si la noi un specialist capabil poate avea un venit bun, dar pentru asta trebuie sa munceasca 12-16 ore pe zi, iar la tot pasul se izbeste de functionari agresivi si spagari si este tzepuit de pungasii care castiga de sute de ori mai mult ca el, fara munca.
In plus, scoala romaneasca pierde continuu din calitate, compromitand viitorul urmatoarei generatii.
Din aceste puncte de vedere, e mai bine in Canada pentru romani?
 
Anonymous Anonim a scris:
Canada nu e o tara ci o stare de spirit. Problema care nu se intelege din Romania e ca fiecare imigrant poate cel mult sa se cufunde in starile de spirit din propria etnie ( din Canada). E o iluzie enorma sa-ti imaginezi ca daca ai un job la o banca si o casa intr-un cartier irlandez copiii tai vor putea bate mingea de baschet in cosul montat pe buza garajului fara sa platesti amenzi de tulburarea a linistii publice, amenzi datorate telefoanelor la politie date de vecinii tai arieni.
Cine pleaca in Canada sa scape de romani intra in lumea insingurarii de tipul Strainului lui Albert Camus.
Totusi copiii , daca au la sosire cel mult vreo 8 ani, pot sa se acomodeze...cel putin la nivelul de a vorbi canadiana fara accent esteuropean. Ce casatorie ii asteapta si cu cine ? Cu alti copii de romani canadieni sau cel mult cu iranieni canadieni sau genul asta de increngaturi rezultate din imigranti care nu vor prinde nicio data clasa intai.
Ce sanse au copiii sa ajunga la facultate? Aproape zero daca parintii nu le pot plati scoli private de circa 18000$/an.
Chiar si cu facultate in Canada copiii tai nu vor gasi de lucru decat prin favoritism rampant. Tu fiind un biet roman nu vei avea niciodata relatiile unui medic evreu, avocat italian sau cine stie ce mahar irlandez care isi va pasa clientela copiiilor sai sau va rezerva cele mai calde locuri de munca. Favoritism rampant credeai ca exista numai in RO? Te-ai inselat. In Canada pilele si relatiile actioneaza in peste 95% din cazurile de ocupare de locuri de munca fie ca vrei sa lucrezi la stat/ la guvern fie ca te indrepti spre firme private.
Singurul mod autentic de realizare in Canada este in business dar la acest capitol romanii canadieni sunt codasii clasamentului pe etnii. De ce? Fiecare intreprinzator canadian are grosul clientelei din propria etnie. Credeai ca romanii canadieni au ales sa traiasca in Canada ca sa cumpere servicii/produse de la romani? Nu, ei au venit in Canada sa aduca prosperitate altor etnii pe principiul... sa crape afacerile vecinului roman ( oriunde ar fi ele). Pe de alta parte romanii care emigreaza in Canada nu sunt genul intreprinzator ci genul care cauta salariu pe ora cat mai bun ( genul intreprinzator isi vede de treaba in RO sau se orienteaza aproape de RO). Deja pe la 18$ pe ora se declara fericiti. Nu e vorba aici de cei din IT si nici de alti inalti specialisti. Cu mentalitatea asta nu poti concura indienii si chinezii canadieni care ocupa oricum 70% din tot ce misca in small business-ul nordamerican .
In concluzie daca te scarbesc rudele si asa-zisii prieteni din RO, esti pregatit sa traiesti in insingurarea omului modern sau intelegi sa continui peste ocean compromisul de a trai printre romani si/sau cu alte comunitati de mana treia atunci vino in Canada. Consideri realizare sa atingi mereu robinetu de apa calda si mereu sa tasneasca apa calda, sa deschizi mereu frigideru si sa-l vezi mereu pe sfert plin, sa ai mereu 20C in casa? Daca da atunci Canada scrie pe tine. Vrei sa devi obez dupa primii 4 ani de mancat produse cu hormoni de crestere si sa pari normal in raport cu ceilalti canadieni ( superobezi)? Daca da , atunci Canada e de tine.
Bucurestiul/Romania va fi in booming pentru inca 5 ani cel putin. Chiar vrei sa regreti tot restul vietii ca nu ai facut tot posibilul sa reusesti pe cont propriu intr-o piata emergenta? Atunci vino in Canada, e plin de looseri romani aici ( sunt cei mai jerpeliti care ii vezi si auzi la Wal-Mart)...sau emigreaza in VestEuropa ca si acolo e plin de looseri.
Daca vii in Canada cu gandul sa stai numai doi ani, sa vezi cat de serios se priveste munca si clientul aici, sa platesti cursuri de MBA, sa citesti tot ce e mai nou in materie de business pentru un an sau doi si apoi sa te intorci in Romania sa aplici cu viteza luminii atunci -abea atunci- se cheama ca esti inteligent.
Canadianu cu investitii exclusiv in Romania
 
Anonymous Anonim a scris:
Sorin, incerc sa-ti raspund mai precis la intrebarile vis-a-vis de specialist in Ro si specialist in Canada spunandu-ti o poveste adevarata.
Mi-am facut aici un amic un romanas teamleader in IT ce castiga acum 2 ani vreo 100$/ora ( sa nu crezi ca am mai intalnit vreun informatician roman atat de binisor platit) dupa ce cu 6 ani in urma a lucrat curatator palmas la un broker auto cu relatii ( culmea, asta i-a pus pila sa lucreze in primul job de IT dupa 6 luni la el...tie n-o sa ti se intample asa ceva!). Romanasu fiind bun a putut pune conditii sa fie angajata si sotia lui in IT. Ei bine oamenii astia vorbeau f de rau Romania si ridicau in slavi Canada...pana m-au intalnit pe mine. Cand au vazut cu ochii lor ca si un roman poate trai ca bosii lor s-au relocat la Bucuresti, au cumparat cu banii economisiti utilaje de brodat automat din Asia si azi ea se ocupa de afacere castigand peste 10000Euro lunar. El fiind pasionat de IT -cu experienta canadiana de teamleader in CV- si-a gasit de lucru la o corporatie specializata din Bucuresti...cu venituri cu peste 50% in plus fata de ce lua lunar in Canada.
Azi au o vila supertare in zona de Nord, in afara Bucurestiului, si traiesc 100% visul american alaturi de parinti si prietenii din copilarie. E adevarat ca ei nu sunt regula ci poate exceptia dar asta pentru ca si-au imaginat ca se poate face mult in Romania daca ai prins afara cum trebuie sa te misti pt reusita ( si nu ma refer aici numai la dat spagi ci si la munca serioasa pentru a acumula cat mai multi clienti si pentru a-i multumi 100%).
Sorine, singura comparatie care trebuie s-o faci anual este sa compari realizarile tale din anul curent fata de cele din anul anterior. Nu te mai compara cu altii. Crezi ca eu nu as inebuni daca m-as compara cu Vanghelie?

Canadianu cu investitii exclusive in Romania
 
Anonymous Anonim a scris:
Dragii mei

Si eu traiesc in canada, si sincer ... sunt 100000 % de-acord cu ceea ce a scris anonim.

Canada se vede cu totul si cu totul altcumva din afara granitelor ei decat de aici, din Canada.

Vb mai incolo ...

CT
 
Trimiteți un comentariu

<< Înapoi la Blog
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul