Am găsit pe site-ul Antenei 3 câteva rânduri, scrise cu mai puţin de o lună în urmă, despre
un subiect dramatic care nu prea este specific postului Voiculescian. Am regăsit informaţia preluată din aceeaşi sursă în
ziarul Realitatea Românească din 9 mai. Subiectul pare să nu prezinte interes pentru o analiză în presa românească, invadată de scenariile fabricate la comandă pe marginea scandalurilor politicianiste sau de comentariile tabloide cu efecte nocive pentru adolescenţi.
Ultima analiză mai detaliată pe acestă temă din presă am găsit-o în extrasul de mai jos dintr-un
articol din Cotidianul publicat în toamna anului 2005.
Înainte de a prezenta extrasul, mă văd obligat să remarc că, în cazul în care cifrele din cele două surse sunt corecte, mortalitatea infantilă a crescut în ultimii doi ani, în România, de la 16 la mie la 19 la mie. O încercare de verificare pe site-ul Institutului Naţional de Statistică s-a soldat cu un eşec deoarece ultimele date despre ratele de mortalitate datează din 2004.
România are cea mai mare mortalitate infantila şi maternă din Europa„Cauzele sunt sărăcia, lipsa unei vieţi igienice si problemele de asistenţă medicală. Oamenii nu au medicamente si nu vin la timp la consultaţie“, declară doctorul Petru Mureşan, expert la Centrul de Statistică Sanitară. Conform datelor de la Ministerul Sănătăţii, numărul deceselor la copii cu vârste pâna într-un an a oscilat în ultimii zece ani - cu o tendinţă de scadere - de la 26 la mie în 1990, la 16 la mie in 2004. Cele mai ridicate valori s-au înregistrat în Moldova (23 la mie), iar cele mai mici la Bucureşti (10 la mie). 20% dintre aceste decese s-au produs in primele 24 de ore de la naştere, iar cauzele ţin atât de familie, care nu se adresează la timp medicului, cât şi de carentele în asistenţa medicală. De altfel, în ultimii ani a crescut şi mortalitatea neonatala (care se produce până în 27 de zile), precum şi numarul copiilor morţi înainte de naştere. Mulţi români însa nu declară născutul mort la starea civila, realitatea fiind mult mai ingrijoratoare decât în statistici. Mortalitatea maternă a scazut de la 0,83 la mie in 1990, pâna la 0,24 la mie în 2004, principalele cauze fiind avorturile şi faptul ca femeile nu sint luate în evidenţă sau nu comunică cu medicul în timpul sarcinii.