Aflăm frecvent din ziare sau de la televiziune câte ceva despre românii din Italia şi din Spania. Informaţiile despre românii din Anglia şi Franţa sunt centrate poate mai des decât e cazul pe cerşetori. În Germania sunt numeroşi români care au avut un renume în mediul artistic românesc. Despre românii din Elveţia nu se scrie mai deloc.
Site-ul
Casa românilor din Elveţia nu aparţine unei organizaţii ci este prezentat ca fiind creaţia a cca 20 de oameni dintr-un mare număr de localităţi şi îşi are originea în
grupul de discuţii Yahoo al românilor din Elvetia iniţiat în 2003.
Sunt prezentate evenimente culturale româneşti, bisericile româneşti, câteva organizaţii şi iniţiative ale românilor din ţara cantoanelor, informaţii de tot felul.
M-am oprit la cele câteva
interviuri cu studenţii care scot în evidenţă diferenţele foarte mari dintre învăţământul universitar românesc şi cel elveţian.
Românii din Elveţia nu se arată a fi pasionaţi de politica românească.
O întrebare pusă alaltăieri pe forum, într-o formă nu prea admirativă pentru politicienii români, privind propunerea preşedintelui de a declanşa un referendum pe tema votului uninominal a primit doar 3 răspunsuri, toate pentru. De mult mai mult succes se bucură tema întâlnirii româncelor de Ziua femeii, călătoriile, glumele.
Iată un banc cules de pe forum:
Ora de anatomie la Facultatea de Medicina.
Profesorul:
- Prima calitate a unui viitor medic este ca nu trebuie sa ii fie greata. Priviti - si baga un deget in fundul cadavrului, apoi il baga in gura.
Dupa care intreaba:
- Cine face ca mine?
Vine un student, baga degetul in fundul cadavrului si dupa aia il baga in gura.
Profesorul: - A doua calitate a unui viitor medic trebuie sa fie spiritul de observatie: eu am bagat un deget in fundul cadavrului, si altul in gura.