Într-un post publicat în 7 septembrie 2000 şi intitulat
Weblogs: a history and perspective, Rebecca Blood, blogger din aprilie 1999, cu blog activ şi azi, se referea la o statistică de la începutul anului 1999, care constata existenţa a 23 de bloguri.
Anul 1999 pare să fie anul primei creşteri semnificative şi al diversificării blogurilor.
În iulie 1999,
Pitas.com oferea prima platformă gratuită pentru bloguri.
În ceea ce priveşte viitorul blogurilor, Rebecca îşi exprima atunci convingerea că blogurile vor constitui o contrapondere a consumatorului de rând la bombardamentul cu informaţii controlate de interesele corporaţiilor.
Constatăm azi că, deşi numărul blogurilor care se referă la interesul public (uneori opus celui al companiilor de tot felul) este nesemnificativ în oceanul de jurnale intime, de bloguri de divertisment, de informaţii culturale etc., ponderea blogurilor corporate este în creştere rapidă.
Postul din anul 2000 oferă multe alte informaţii interesante.
În anul 2002, Rebecca Blood a publicat cartea “The Weblog Handbook: Practical Advice on Creating and Maintaining Your Blog” în care se referă, printre altele şi la
Etica blogurilor.
Am amintit de textul Rebeccăi pentru că s-a tot discutat la noi despre codul codul de conduită pe blog iniţiat de câţiva membri ai
Netoo care uită câţi jurnalişti nu respectă, de exemplu, art. 8 din
codul deontologic al Clubului Român de Presă care precizează:
"In exercitarea profesiei si in relatiile pe care le intretine cu autoritatile publice sau cu diverse societati comerciale, ziaristului ii sunt interzise intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa".
Să mai amintim că termenul “rezonabil” din
codul deontologic elaborat de Conventia Organizatiilor de Media lasă portiţe pentru multe ticăloşii care, din unghiul unor ziarişti, magistraţi şi mai ales politicieni români, se încadrează în limitele rezonabilului.
Iată un extras din acest cod:
2.2.1.
Informatia trebuie delimitata clar de opinii. Jurnalistul va face demersuri rezonabile în acest sens.
2.2.2.
Jurnalistul va verifica informatiile în mod rezonabil înainte de a le publica si va exprima opinii pe o baza factuala. Informatiile vadit neadevarate, sau cele despre care jurnalistul are motive temeinice sa creada ca sunt false nu vor fi publicate.