Wikipedia este unul din pilonii care au dat valoare conceptului web 2.0, inundat azi de un val uriaş de flecuşteţe comerciale.
Iniţiată la începutul anului 2001, enciclopedia creată de o mulţime imensă de oameni dispuşi să contribuie la dezvoltarea ei, există astăzi în 250 de limbi, printre care figurează evident
româna şi este acceptată adesea ca document de referinţă alături de enciclopedii prestigioase.
Publicaţia franceză 01net ne anunţă că, în urmă cu câteva luni, Larry Sanger, unul din fondatorii Wikipediei s-a dezis de ea, afirmând că “nu putem vorbi de o enciclopedie, câtă vreme nu putem avea încredere în articolele ei”. După părerea lui Sanger, încrederea poate fi obţinută numai dacă editorii sunt persoane recunoscute pentru competenţa lor în domeniul dat.
Din luna septembrie, de când a iniţiat
proiectul Citizendium, Sanger a obţinut sprijinul a 400 de editori anglofoni, specialişti reputaţi în diverse domenii, care au început să revadă articolele din Wikipedia, corectând, uneori substanţial, textele editorilor amatori şi asumându-şi sub semnătură modificarea formulărilor iniţiale.
Prima pagină şi întreaga enciclopedie vor avea o structură similară cu a Wikipediei.
Answers.com unul din site-urile deosebit de apreciate pentru răspunsurile pe care le oferă în orice domeniu, în baza unor informaţii culese în special din enciclopedii (inclusiv Wikipedia),
descrie Citizendium ca un element de bifurcare a Wikipediei în care, treptat, toate articolele realizate de amatori vor fi avizate şi corectate de specialişti.
Este evident că, în condiţiile actuale, este puţin probabil ca proiectul Citizendium să depăşească prea curând graniţele limbii engleze.
Într-un un articol pe care l-am parcurs, dar nu am reuşit să-l regăsesc, se afirma că Citizendium va fi lansat în Ianuarie 2007, cu cca o mie de articole preluate din Wikipedia şi “garantate” de specialişti. Sper să fi reţinut corect relatarea.