Rezoluţiunea din 1 decembrie 1918
În hoinăreala mea pe web, am dat de un document, păstrat în Arhivele Statului, despre care nu am auzit până acum, deşi este un act fundamental al istoriei României moderne.
Este vorba de
Rezoluțiunea adoptată de Adunarea Națională de la Alba Iulia la 18 noembrie/1 decembrie 1918, actul istoric care este simbolul Zilei Naţionale a României.
Textul „rezoluţiunii”, citit atunci de tânărul episcop greco-catolic Iuliu Hossu, proclamă idei democratice deosebit de avansate pentru acele vremuri, iar faptul că documentul nu este menţionat nici în presa postdecembristă mă determină să cred că multe principii proclamate nu ar fi agreate nici în zilele noastre de cei care s-au tot succedat la putere.
Vi se pare că puterea de azi respectă, în fapt, nu în ce spune, unele norme din Declaraţie cum ar fi, de exemplu: „Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat” sau „Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti”?
Etichete: Trecut - prezent - viitor