Popor magnific
Am găsit pe un blog o postare întitulată
Magnificent, care descrie un exemplu cam tipic de comportament românesc şi ar putea constitui o anexă amuzantă (din păcate şi tristă) la bestsellerul lui Lucian Boia “De ce e România altfel”.
Etichete: Despre noi
Soluţii practice ruseşti
Circula pe internet un text care zicea că, la începutul explorării spaţiului cosmic, americanii au cheltuit o sumă exorbitantă pentru ca pixurile cosmonauţilor să funcţioneze în lipsa forţei gravitaţiei, în timp ce ruşii au folosit vechile creioane.
Vă propun să urmăriţi
un filmuleţ You Tube, cu multe soluţii practice, uneori amuzante, pentru oamenii care nu-şi permit dotări pretenţioase în casă.
Etichete: Amuzante, Utile?
Capre şi verze
Dacă aţi luat notă de trecere la matematică în clasa a V-a, veţi găsi câteva soluţii pentru problema pe care v-o propun. Cu un pic de logică elementară, veţi rămâne cu o singură soluţie.
Iată problema:
Într-o zi, o capră mănâncă c verze întregi, iar un ied mănâncă i verze întregi. Tot într-o zi, 7 capre şi 4 iezi mănâncă împreună 100 de verze.
Câte verze mănâncă o capră şi câte mănâncă un ied, într-o zi?
Sursa şi răspunsul peste câteva zile.
P.S.
N-a fost corectă încercarea mea de a vă sugera că rezolvarea problemei e foarte uşoară. E adevărat că partea de calcul e simplă, dar e nevoie de deducţii, de comparaţii, adică de bătaie de cap.
Etichete: Teste
România pe Google Earth Engine
Google a lansat de curând un nou instrument spectaculos. Google Earth Engine permite parcurgerea imaginii din satelit a oricărei zone de pe pământ, din 1984 până acum, printr-o succesiune de fotografii, care se înşiră la intervale de un an.
Un blog în care se face jurnalism independent vă prezintă, cu ajutorul noii unelte Google,
imaginea schimbărilor petrecute în România, începând cu anul 1984, în zona Casei Poporului şi în noile zone rezidenţiale din Bucureşti, în Sibiu, în pădurile din Covasna, în deltă, în Roşia Montană.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Informaţii despre ţările lumii
Pe portalul unei instituţii guvernamentale braziliene, puteţi obţine
informaţii sistematizate despre 194 de ţări din lume.
Informaţiile demografice, economice, sociale, despre mijloacele de comunicaţii şi despre mediu, pentru fiecare ţară în parte, pot fi accesate şi în engleză.
Semnul întrebării din bara de comenzi vă oferă numeroase soluţii interesante pentru accesarea şi sistematizarea datelor.
Răscolind superficial informaţiile, am constatat cu stupoare că Ungaria este vizitată de mult mai mulţi turişti decât România, în ciuda faptului că noi avem, spre deosebire de vecinii noştri, munţi şi mare.
Etichete: Utile?
Performanţe matrimoniale
Un blogger român a adunat
o colecţie de recorduri matrimoniale.
O americancă şi un malaezian deţin recordurile pentru numărul de căsnicii la femei şi bărbaţi, iar în ce priveşte partenerii din ceremoniile de cununie, cei mai bizari par să fie o pernă, un personaj de desen animat şi ...Turnul Eiffel.
Etichete: Bizarerii
Căţeii şi scările
Sper să vă amuze clipul
Lupta căţeilor cu scările.
Remarcaţi, în a doua jumătate a clipului, că mamele căţeilor au grijă să-şi educe puii.
Etichete: Amuzante
Cuba azi
Pe vremea împuşcatului, Cuba ne era ţară “pretină” şi asemănătoare. Azi nu mai ştim mai nimic despre ce se întâmplă acolo.
Cândva, reporterii noştri erau celebri şi apreciaţi. Azi, reporterii sunt tinerii aspiranţi la jurnalism, plasaţi în zonele unde se presupune că va avea loc un eveniment pentru a relata, de cele mai multe ori, o banalitate.
Într-un site deloc celebru, am dat de reportaje şi interviuri surprinzătoare ca tematică şi adesea interesante. Printre ele,
un reportaj recent despre Cuba. Textul ilustrat, care nu se consideră reportaj, nu descrie evenimente ci se axează pe atmosferă şi pe oamenii de rând.
Chiar dacă păstrăm destule sechele comuniste, vom constata, comparând viaţa noastră cu a cubanezilor, că trăim în altă lume.
Etichete: De pe planeta
Competenţele bebeluşilor
Întâlnim frecvent incompetenţă în rândul meseriaşilor la care apelăm, la profesorii care ne formează copiii, printre medicii care sperăm să ne redea sănătatea şi - cel mai pregnant - la mai toţi politicienii, în frunte cu cei pe care i-am ales, încredinţându-le funcţii de conducere în Stat.
În schimb, nu ştim mai nimic despre competenţele uluitoare ale bebeluşilor şi ale copiilor mici.
Profesorul de lingvistică Patricia Kuhl de la Universitatea din Washington prezintă rezultatele surprinzătoare ale unor experienţe care dovedesc că bebeluşii de un an construiesc statistici ale sunetelor din limbile în care li se vorbeşte şi că însuşirea mai multor limbi este uşoară până la vârsta de 7 ani, după care capacitatea de a învăţa limbi străine scade din ce în ce mai accentuat.
Prezentarea sa la o conferinţă TED este întitulată
Geniul lingvistic al bebelușilor.
Alison Gopnik, profesor de psihologie la Universitatea Berkeley din California, demonstrează într-o prezentare TED întitulată
Cum gândesc bebeluşii că, la copii, procesul de strângere de informaţii şi de luare a deciziilor este mult mai sofisticat decât ne imaginăm şi adesea bazat pe statistici.
Oricât de incredibil vi se va părea, veţi constata, din experimentele prezentate în cele două expuneri, că minţile copiilor cu vârste cuprinse între un an şi 4 ani elaborează statistici ale informaţiilor pe care le primesc, în baza cărora copiii îşi formează obiceiuri.
Ambele expuneri sunt subtitrate în româneşte.
Etichete: Prezentari TED
Cum ajungi oriunde
Doi ingineri, foşti angajaţi ai Microsoft, au înfiinţat o companie la Melbourne în Australia, au cules o cantitate uriaşă de informaţii despre rutele posibile între diferite localităţi de pe glob şi au pus la dispoziţia internauţilor o aplicaţie gratuită online care permite
alegerea traseului optim între peste două milioane de localităţi de pe glob cu avionul, autobuzul, feribotul sau cu automobilul ori cu trenul, în funcţie de preferinţele utilizatorului. Pentru fiecare traseu vi se arată o hartă, iar pentru mijloacele de transport se prezintă durate şi costuri estimative.
O altă aplicaţie, creaţie britanică, cu interfaţă în limba română, oferă
comparații online de preţuri, orare de zbor, escale pentru milioane de zboruri și mai mult de o mie de companii aeriene, precum și pentru hoteluri și închirieri auto la destinaţie.
Etichete: Utile?
Celebrităţi în concerte
Un site muzical brazilian oferă linkuri către
200 de concerte live înregistrate în diverse oraşe din lume de interpreţi celebri de blues, rock, country, jazz etc. de-a lungul a patru decenii.
Cele 11 pagini de selecţii, vă permit să-i vedeţi în concerte live pe Engelbert Humperdinck, Kenny Rogers, Eros Ramazotti, The Beatles, Aretha Franklin, Ray Charles, Andrea Bocelli, Whitney Houston, Michael Jackson, Lionel Richie, Phil Collins, Joe Cocker, Roberto Carlos, Queen, Celine Dion, ABBA, Tina Turner, Elton John, Donna Summer, Mariah Carey, Charles Aznavour, Shakira, Jennifer Lopez şi pe mulţi, mulţi alţii, dar cuprind şi concerte festive, cum ar fi cel prilejuit de jubileul de diamant din 2012 al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Etichete: Muzica
Mit şi credinţă în Okinawa
Încercând să pricep ce este cu noua dispută teritorială lansată de China către Japonia, am dat o căutare cu tema Okinawa. Printre multe alte răspunsuri, mi-a atras atenţia un articol care nu are nicio legătură cu diferendul. Deşi este pe site-ul din care am cules linkul de ieri (despre picioarele unor vedete), se înscrie în cu totul alt registru.
Articolul întitulat
Şi dacă „bau-bau” există? O lecţie despre credinţă este scris de o româncă care face studii de antropologie şi folclor în Japonia şi care se stabilise, în urmă cu doi ani, în insula Okinawa.
Concluzia articolului: „Să ai credinţă înseamnă, în primul rând, să laşi un pic de loc pentru magie în viaţa ta, nu să crezi că eşti adeptul unui sistem de adevăruri absolute”.
Etichete: De pe planeta
Pe picior mare
Pe un site interesant adresat femeilor, un articol întitulat
Mărimea nu contează ne spune că piciorul multor femei admirate de mai toţi bărbaţii are măsura 42, 43 sau chiar 44. Printre ele figurează Elle Macpherson, Cindy Crawford, Meg Ryan dar şi Audrey Hepburn sau Jacqueline Kennedy, în ciuda tradiţionalului picior mic al femeilor frumoase.
Sper că nu vă displac picioarele lui Cindy Crawford.
Parcurgeţi fotografiile spre stânga, clicaţi pe imaginile pe care doriţi să le vedeţi integral şi nu vă speriaţi de imensele încălţări bărbăteşti ale lui Meg Ryan.
Etichete: Amuzante
Prin ploaie, fără să te uzi
La Muzeul de Artă Modernă din New York este găzduită, până la sfârşitul lunii iulie, o încăpere de 100 de metri pătraţi în care plouă torenţial, dar numai acolo unde nu sunt vizitatori.
Camera ploii a fost descrisă în presa noastră la prezentarea sa iniţială, în Galeria de Artă londoneză Barbican.
Etichete: Bizarerii
Numărul din triunghi
Problema pe care v-o propun este culeasă de pe un site de antrenament cerebral şi presupune un efort mintal ceva mai mare decât plasarea unui Like sau a unui emoticon.
E dispus cineva să-şi bată capul cu aflarea numărului ce trebuie plasat în triunghiul complet negru din figura de mai jos?
Sursa şi soluţia peste câteva zile.
Etichete: Teste
Paranormalul Mălăele
După părerea lui Radu Beligan „tot ce face Horaţiu Mălăele, atunci când nu e pur şi simplu excepţional, e de-a dreptul genial".
În vara trecută, la apariţia volumului „Rătăciri” al lui Mălăele, ziarul Adevărul remarca mai multe vorbe de duh ale actorului, graficianului, regizorului şi scriitorului:
- Prieteniile trec, duşmanii rămân;
- Copilăria este cadoul pe care ni-l face viaţa pentru ce vom avea de îndurat;
- Nu refuza ajutorul imbecililor. Pentru a rămâne sus îţi trebuie unanimitate;
- A te chinui să faci un lucru aşa cum vrei numai tu este ca şi cum ţi-ai dori să ai un copil cu o femeie gonflabilă;
- Nu căuta prietenia oamenilor cinstiţi! Vei suferi de singurătate.
De curând sexagenar, Horaţiu Mălăele va apărea luna viitoare pe ecrane în noul film „Funeralii fericite” în care interpretează rolul principal şi semnează regia.
Unul din numeroasele clipuri You Tube în care apare actorul Mălăele, întitulat
Talent paranormal este surprinzător, sclipitor şi... vedeţi-l neapărat.
Etichete: Performanţe
Pilule dilematice
Cu ceva timp în urmă, ediţia online a revistei Dilema Veche a devenit ilizibilă fără abonament. Se poartă această soluţie şi la case mai mari. Asta este.
Rămân totuşi accesibile pentru toţi câteva articole şi o rubrică permanentă savuroasă, cu o alăturare de ştiri, păreri, întâmplări, nostimade, descrise de diverşi redactori, în texte scurte şi formate personalizate.
Vă propun să faceţi o escală la rubrica nesecretizată
Cu ochii-n 3,14 din ediţia recentă.
Etichete: Mass media la noi
O poveste cu tâlc
Am găsit pe
Forumul românilor din Elveţia o poveste care sper să vă placă:
„A fost odată un bărbat căruia i-a murit soția, astfel încât el locuia împreună cu cele două fete ale sale, care erau foarte curioase și inteligente. Fetele îi puneau mereu multe întrebări. La unele știa să răspundă, la altele nu.
Dorind să le ofere cea mai bună educație, tatăl lor le-a trimis să petreacă o perioadă de timp în casa unui înțelept. Acesta știa întotdeauna să răspundă la întebările pe care le puneau fetele. Într-o zi, una dintre ele a a adus un fluture albastru pe care plănuia să îl folosească pentru a-l înșela pe înțelept.
- Ce vrei să faci cu el? o întrebă sora ei.
- O să ascund fluturele în mâinile mele și o să-l întreb pe înțelept dacă fluturele e viu sau mort. Dacă va zice că e mort, îmi voi deschide mâinile și îl voi lasă să zboare. Dacă va zice că e viu, îl voi strânge și îl voi strivi. Și astfel, orice răspuns va da, se va înșela! Cele două fete s-au dus înțelept.
- Am aici un fluture albastru. Spune-mi, înțeleptule, e viu sau mort? Foarte calm, înțeleptul surâse și îi zise:
- Depinde de tine fiindcă e în mâinile tale!
Așa este și în viața noastră. Nu trebuie să învinovățim pe nimeni când ceva nu merge: noi suntem responsabili pentru ceea ce dobândim sau nu. Viața noastră e în mâinile noastre, ca și fluturele albastru. De noi depinde să alegem ce vom face cu ea”.
Etichete: Fara eticheta
Curiozităţi pe You Tube
Puteţi afla o mulţime de ciudăţenii despre animale, despre organismul uman, despre viaţa pe planeta Pământ dintr-un
clip You Tube. Textul este în limba română iar imaginile sunt simpatice.
Etichete: Bizarerii
Ce ştiţi despre ceceni?
Originea etnică a celor care au înfăptuit recentul atentat de la Boston a atras din nou atenţia asupra naţiunii din munţii Caucaz care, în anii 90, apărea frecvent în ştirile televizate şi pe primele pagini ale ziarelor de pretutindeni, impresionând prin dârzenia cu care lupta pentru independenţă.
Înfrângerea a transformat ţara în ruine şi sute de mii de ceceni supravieţuiesc în tabere de corturi, în special în Inguşeţia, iar militanţii străini ai jihadului islamic găsesc adepţi pentru terorism printre copiii şi tinerii crescuţi în război şi mizerie.
În 2005, National Geographic sintetiza într-un articol
istoria recentă a cecenilor, iar pe site-ul Descoperă.ro apărea în 2009 un articol remarcabil despre
originea şi obiceiurile cecenilor.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Colecţie de aplicaţii portabile
Probabil, mulţi utilizatori ai Windowsului preferă, ca şi mine, aplicaţiile portabile, care se instalează fie pe stickuri USB fie pe partiţia de date, fără a mai aglomera partiţia de sistem.
Site-ul
The Portable Freeware Collection vă pune la dispoziţie peste 2000 de aplicaţii portabile gratuite, organizate pe categorii.
Pentru fiecare aplicaţie, veţi găsi data ultimei updatări, comentariile utilizatorilor, noutăţi, linkuri către site-ul producătorului şi pentru descărcare.
Iată, de exemplu, site-ul către care am fost trimis pentru
Sumatra PDF, un vizualizator de mici dimensiuni pentru fişiere PDF (şi nu numai) care mi se pare excelent.
Etichete: Internet-IT
Drepturile cumpărătorului
Respectarea legii nu este o prioritate în România. Nici în circulaţia rutieră, nici în comerţ, nici în plata obligaţiilor către Stat sau în respectarea clauzelor din contracte.
În România, este acceptat ca fapt normal să fii înşelat când cumperi ceva sau când soliciţi executarea unei lucrări noi ori a unei reparaţii.
Foarte puţini sunt cei care cunosc drepturile pe care le au şi măsurile de siguranţă pe care trebuie să le ia atunci când cumpără un produs.
Un infografic de pe Hotnews oferă informaţii deosebit de utile despre
drepturile cumpărătorului, despre garanţii, înlocuiri, remedieri, reclamaţii dar şi despre regulile de respectat pentru a evita pierderea drepturilor.
Etichete: Utile?
Un ayatollah altfel
Marele ayatollah Mohammed Hussein Fadlallah (1935-2010), a fost liderul spiritual al comunităţii şiite din Liban şi mentorul religios al Hezbollah când aceasta grupare militara s-a lansat în 1982. Ulterior s-a distanţat de Hezbollah.
Cred că vă va surprinde argumentaţia din
pledoaria ayatollahului pentru dreptul oamenilor de a avea păreri diferite, subtitrată în româneşte pe You Tube, total deosebită de ceea ce ne spun propovăduitorii fundamentalişti ai islamului şi chiar clericii altor culte.
Ayatollahul Fadlallah a fost militant activ pentru drepturile femeii în lumea islamică, negând superioritatea tradiţională a bărbaţilor, s-a opus fanatismului religios şi acţiunilor teroriste sinucigaşe.
Etichete: Personalitati
Bucureşteanul Richard Fox
La intersecția Bulevardului Dacia cu strada Aurel Vlaicu este vinoteca Fox Wines, o prăvălie cât o garsonieră, cu sute de sticle de vin.
Patron şi vânzător este englezul
Richard Fox, un om care şi-a petrecut o bună parte din viaţă în locuri fascinante şi pe care un contract al soţiei sale l-a adus pentru 5 ani în Bucureşti.
Nu am intenţia să fac reclamă magazinului, pe care nu l-am vizitat, dar prostul meu obicei de a căuta şi alte informaţii despre subiectul către care vă propun un link m-a făcut să ajung la
pagina de pe Facebook a vinotecii, unde am găsit poza alăturată şi am constatat că englezul vinde vinuri surprinzătoare.
Etichete: Bizarerii
Ouăle, iepuraşul şi Paştele
Ouăle roşii, ca simbol al Paştelui, nu figurează în evanghelii sau în alte scrieri ale marilor propovăduitori ai creştinismului, ci doar în legende.
Un site al Bisericii Ortodoxe Române se referă la semnificaţia vopsirii şi ciocnirii ouălor şi ne povesteşte că
obiceiul colorării ouălor exista la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos.
Simbolul iepurelui pascal nu figurează nici în scrierile şi nici în legendele religioase creştine.
Acelaşi site ne vorbeşte despre
originea tradiţiei iepuraşului în sărbătoarea Paştelui. În mod surprinzător, animalul urechiat este o creatură căruia i s-au atribuit roluri mitologice majore în numeroase culturi străvechi.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Lumea hranei industrializate
Există în colecţia Vimeo un film de 6 minute întitulat
Supraconsumul care cred că poate fi înscris în categoria horror. Filmul prezintă aspecte ale producerii şi obţinerii hranei industrializate care domină azi alimentaţia oamenilor din partea mai evoluată a lumii, în care ne înscriem şi noi.
Secvenţele sunt extrase dintr-un film documentar ieşit din comun, despre care vreau să mai adun informaţii înainte de a vi-l prezenta.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
De ce se sărută oamenii?
Un articol din Adevărul, întitulat
De ce se sărută oamenii?, se referă la argumentele specialiştilor care susţin că sărutul este un comportament instinctiv, cu conotaţii preponderent sexuale, fără a neglija opiniile celor care cred că sărutul este mai degrabă un obicei învăţat.
Etichete: De ce?
Doar o scădere
Două numere şi o scădere nu par o chestie prea complicată pentru cineva care a absolvit şcoala primară.
Îndrăznesc, prin urmare, să vă rog să căutaţi, în mulţimea numerelor naturale, o pereche de numere diferite care să îndeplinească următorele condiţii:
- suma cifrelor fiecăruia din cele două numere, formate din aceleaşi cifre, să fie egală cu 45;
- rezultatul scăderii numărului mai mic din cel mai mai mare să fie şi el alcătuit din aceleaşi cifre şi - în consecinţă - să aibă suma cifrelor tot 45.
Chiar dacă nu prea iubiţi matematica, sper să vă amuze ghicitoarea şi să încercaţi să găsiţi una din soluţiile posibile.
Răspunsul şi sursa peste câteva zile.
Etichete: Teste