Paradoxul bărbierului
Plecând de la ipoteza că pe unii dintre vizitatorii acestui blog îi interesează paradoxurile, iar pe alţii s-ar putea să-i atragă rezolvarea problemei ridicate de
Paradoxul bărbierului, vă propun să încercaţi să rezolvaţi paradoxul:
Într-un sat, bărbierul îi bărbierește numai pe cei care nu se rad singuri.
Întrebare: bărbierul se rade singur?
Răspunsul, impus de condiţia din enunţ, este evident: NU!
Urmează întrebarea căreia trebuie să-i găsiţi răspuns: cine îl rade pe bărbier?
Cred că problema a devenit simplă...
Succes şi
LA MULŢI ANI!
Soluţia - după Anul Nou.
Despre soluţie 3.01.2013
Printre soluţiile propuse de-a lungul timpului au predominat, la început, cele care presupun că bărbierul nu se rade (e femeie sau sau nu are barbă).
Dacă totuşi, frizerul este bărbat, are barbă şi apreciază că bărbieritul într-un sat vecin e cam incomod, este valabilă soluţia simplă să fie ras de orice om cât de cât îndemânatic din sat, căci nimeni, în afară de bărbier nu are restricţii în privinţa bărbieritului cuiva.
Găsiţi această soluţie şi pe
un blog românesc.
Etichete: Teste
Intrebări fără răspuns, încă
La începutul acestui an, fundaţia americană care organizează celebrele conferinţe TED (în traducere:Tehnologie, Diverisment, Design), a lansat programul educativ TED-Ed care îşi propune să abordeze în conferinţe şi videoclipuri animate multe subiecte insuficient cunoscute de adolescenţi şi - adesea - de oamenii maturi.
Vă supun atenţiei videoclipul
Întrebări la care nimeni nu ştie răspunsul.
Puteţi obţine subtitrarea în româneşte activând subtitrările pe „cc” şi selectând limba română.
Din multele întrebări fără răspuns, clipul dezbate temele Universuri paralele şi Viaţa extraterestră, într-un mod interesant şi uneori amuzant.
Am preferat să aleg clipul de pe You Tube care însumează cele
3 clipuri care apar sub acest titlu pe site-ul originar .
Etichete: Prezentari TED
Dicţionare online şi nu numai
O companie germană cu sediul la Hamburg, înfiinţată în anul 2007 şi specializată în traduceri, şi-a manifestat de la început preferinţa pentru mediul online lansând, la câteva luni după ce a luat fiinţă, un dicţionar englez german pe internet.
Astăzi numărul dicţionarelor online ale companiei cu ciudatul nume „
bab.la” a ajuns la 73 şi acoperă 23 de limbi (prezentarea românească nu este actualizată). Engleza este limba cheie pentru toate celelalte limbi.
Toate dicţionarele pot fi accesate pe
pagina în limba română. Printre ele figurează dicţionarele englez-român, român-englez, italian-român şi român-italian.
Portalul interactiv al dicţionarelor bab.la m-a impresionat, oferindu-mi două surprize plăcute:
- nu mă aşteptam la un dicţionar vast şi amănunţit, dar tastând cuvântul capră, care are mai multe sensuri în limba română, am obţinut, în engleză, o mulţime de variante cu posibilitatea traducerii extinse în româneşte a fiecăreia şi pronunţia pentru unele din ele;
- selectând „Mai multe de la bab.la” pe linia neagră a titlului, am găsit linkuri către conjugări ale verbelor în diverse limbi, expresii utile, jocuri şi teste interesante de limbi străine, exerciţii de vocabular, lecţii de engleză şi multe altele, toate gratuit.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Istoria în culori
O fotografă suedeză s-a specializat în restaurarea şi transformarea fotografiilor vechi alb-negru în fotografii color, cu ajutorul Photoshopului. Colorarea, bazată adesea pe informaţii preluate din surse credibile, iar în lipsa acestora - pe intuiţie - este spectaculoasă.
Ziarul britanic Daily Mail prezintă
o selecţie impresionantă de fotografii celebre vechi, modernizate de artista suedeză, prin injectarea de culoare.
Probabil că fotografia alb-negru nu v-a permis să vă imaginaţi că ţinuta lui Charles Darwin, de acum aproape 150 de ani, pare de-a dreptul modernă.
Etichete: Performanţe
Căutările Google în 2012
Aţi auzit de Google Zeitgeist?
Zeitgeist, care înseamnă Spiritul timpului, este folosit de Google pentru a prezenta topul anual al căutărilor. Pentru 2012 pot fi urmărite topurile globale şi topurile din 55 de ţări, dintre care am ales
topurile căutărilor din România.
În vârful căutărilor româneşti din acest an se situează
site-ul Creative Monkeyz, iubit în special de cei foarte tineri.
În consecinţă, vă propun să admiraţi pe site-ul cel mai căutat la noi
un teanc de felicitări de Crăciun de la diverse companii printre care se numără Mercedes-Benz, Coca Cola, Hewlett-Packard, Nike, Heineken.
Adaug şi urările mele cele mai calde. Etichete: Performanţe
Misterul fulgilor de zăpadă
Probabil, unii din vizitatorii acestui blog au auzit că nu există doi fulgi de zăpadă identici. Puţini ştiu însă de ce este zăpada albă sau că aproape toţi fulgii de zăpadă au ca structură de bază un hexagon.
Mi-a atras atenţia asupra formării fulgilor de zăpadă o postare de blog întitulată
Perfecţiunea fulgului de zăpada.
Aflaţi multe lucruri interesante (în engleză) pe
un site dedicat fulgilor de zăpadă.
În partea de jos a paginii deschise, găsiţi linkuri către pagini cu răspunsuri la diverse întrebări despre fulgii de zăpadă.
Etichete: Surprizele naturii
Colinde de Crăciun
Vă propun pentru fundalul muzical a Crăciunului
un colaj de aproape o oră cu colinde româneşti interpretate de Paula Seling, o voce şi un comportament de excepţie - cred eu - în peisajul nostru muzical.
Selectând „Afişaţi mai multe”, vedeţi lista cu toate piesele din clip.
Dacă aveţi alte preferinţe,
un site remarcabil dedicat colindelor vă oferă linkuri către câteva selecţii de colinde şi către grupaje de colinde interpretate de Ştefan Hruşcă, Andra, Fuego, Tudor Gheorghe, Paula Seling, Grigore Leşe, Ştefan Bănică. Ducu Bertzi şi de Corul Madrigal, însoţite de un mecanism interesant de trecere de la o piesă la alta şi de numeroase informaţii despre colinde şi despre fiecare interpret.
Etichete: Muzica
O temă de raţionament
Una din temele celebre din domeniul psihologiei raţionamentului este următoarea:
vi se prezintă 4 cărţi de joc care au un număr pe o faţă şi o culoare uniformă pe cealaltă faţă:
Întorcând cât mai puţine cărţi, trebuie să verificaţi dacă fiecare carte cu un un număr par pe o faţă, este roşie pe verso.
Ce veţi întoarce pentru verificare?
Peste câteva zile vă voi prezenta răspunsul şi articolul din Wikipedia despre tema pe care v-am propus-o.
P.S. 27.12.2012
Regret că nimeni nu a fost tentat să dea un răspuns.
O reacţie psihologică frecventă îndeamnă mulţi oameni să aleagă „8” şi „roşu”, neremarcând că a fost impusă doar condiţia ca pe verso-ul numerelor pare să se afle culoarea roşie şi că, în consecinţă, nu este obligatoriu ca o carte roşie să aibă pe faţă un număr par.
Răspunsul corect este „8” şi „maro”, pentru că un număr par pe faţa cărţii maro ar infirma regula.
Din
pagina dedicată temei de selecţie Wason din Wikipedia aflăm că sub 10% din subiecţi răspund corect, în timp ce o întrebare similară cu conotaţii sociale care pot fi intuite determină o proporţie net superioară de răspunsuri corecte.
Etichete: Teste
Dicţionar multilingv online
Am dat întâmplător peste
un ansamblu de dicţionare online care traduce din şi într-un număr imens de limbi.
Prezentarea dicţionarului susţine că pot fi accesate peste un miliard de cuvinte şi expresii în 2000 de limbi vii şi moarte.
Interesant şi util este faptul că există traduceri şi pentru unele expresii care includ cuvântul căutat, precum şi exemple de texte care conţin acel cuvânt.
Dacă este setată limba română pentru căutarea în site, veţi constata că lista cu
dicţionarele disponbile pentru limba română este impresionantă.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Anotimpurile lui Vivaldi
Printre cadourile pe care ni le face You Tube figurează şi o
înregistrare audio integrală a „Anotimpurilor” lui Vivaldi cu Itzhak Perlman la vioară.
Succesiunea de 4 concerte pentru vioară "Anotimpurile" este cea mai apreciată dintre creaţiile lui Antonio Vivaldi (1678-1741), compozitor foarte influent în epoca sa, considerat unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai stilului baroc în muzică.
Etichete: Muzica
Prăjitor inteligent de pâine
Un student din Statele Unite a construit
un prăjitor de pâine fără reglaj de timp.
Invenţia tânărului evită arderea pâinii, cu ajutorul unui detector de culoare care opreşte prăjitorul când felia ajunge la nuanţa aleasă pe un ecran.
Soluţia descrisă recent în ziarul britanic Daily Mail va găsi probabil un producător care să o introducă în fabricaţie.
Etichete: Performanţe
O problemă nostimă
Bântuie pe internet o problemă simpatică însoţită de o prezentare exagerată care susţine că problema poate fi rezolvată de preșcolari în 5 - 10 minute, în timp ce programatorii au nevoie de o oră, iar persoanele cu educație superioară mai mult.
Chiar dacă, după părerea mea, doar unii copii din clasa a III-a sau a IV-a pot rezolva problema, iar dintre copiii mai mici doar cei cu pregătire deosebită, merită să încercaţi:
Răspunsul peste câteva zile la Comentarii.
Etichete: Teste
Vrei să fii milionar?-online
La 14 ani de la lansarea sa în Marea Britanie, concursul televizat „Vrei să fii milionar” este încă difuzat în multe ţări.
La noi, showul a fost transmis între 2000 şi 2003 de Prima Tv şi reluat în 2011 de Canal D, unde se bucură de succes, cu acelaşi Virgil Ianţu ca prezentator.
Dacă v-a plăcut emisunea, s-ar putea să fiţi tentat să încercaţi să
participaţi la o simulare online a concursului şi eventual să folosiţi soluţiile auxiliare oferite pentru a încerca să vă pregătiţi pentru o participare la show şi - de ce nu? - să obţineţi un câştig substanţial.
Etichete: Teste
Radu Beligan are 94 de ani
Radu Beligan împlineşte astăzi 94 de ani, vârstă pe care o aniversează pe scenă într-un
spectacol omagial.
Vă propun, cu acest prilej, să urmăriţi emisiunea Eugeniei Vodă
Profesioniştii cu Radu Beligan, difuzată în urmă cu 4 ani, în preajma zilei în care maestrul urma să împlinească 90 de ani. Sunt descrise, în interviu, momente remarcabile şi surprinzătoare din viaţa marelui actor.
Etichete: Personalitati
Oraşul campion la muzee
Dacă aş fi fost întrebat care este oraşul cu cele mai multe muzee din lume, m-aş fi gândit probabil la Londra sau New York, oraşe imense cu ambiţii culturale mari.
Am aflat cu surprindere că nici un oraş din lume nu are mai multe muzee decât Amsterdamul care, cu o populaţie de doar 750 de mii de locuitori, este cea mai populată din cele două capitale ale Olandei.
Varietatea tematicii muzeelor din Amsterdam nu este, probabil, nici ea egalată nicăieri.
Veţi găsi printre
muzeele din Amsterdam muzee de artă, de istorie, un muzeu al figurilor de ceară Madame Tussauds, un muzeu al clubului de fobal Ajax, dar şi muzee surpriză cum ar fi muzeul genţilor şi poşetelor, muzeul sexului, muzeul Nemo în care sunt explicate copiilor cuceririle ştiinţei, muzeul torturii, muzeul tropicelor, muzeul canabisului, etc.
Puteţi accesa şi
o selecţie a muzeelor din Amsterdam în limba engleză.
Etichete: De pe planeta
Vax Populi
Printre emisiunile care se bucură de succes la postul local de televiziune Prahova Tv este şi „Vax Populi”.
Emisiunea constă în interviuri umoristice cu oameni din localităţile prahovene.
Pentru că se apropie Crăciunul, am ales secvenţa
Diferenţa dintre Crăciun şi Paşte.
S-ar putea să vă placă şi episoadele:
-
Ultima carte citită şi
-
Cum arată Satana.
Etichete: Amuzante
Tonomat cu muzică clasică
Nu ştiam că pe You Tube există şi clipuri interactive.
Din colecţiile de clipuri interactive cu muzică veche, vă supun atenţiei
un tonomat cu 100 de piese celebre de muzică clasică care însumează peste 10 ore.
Selectând butonul de după „Add to” (sau „Adăugaţi la” - în funcţie de setare), obţineţi o listă integrală a pieselor muzicale şi numărul lor de ordine în tonomat, putând alege astfel grupa de 10 piese în care figurează creaţia pe care doriţi să o ascultaţi.
Majoritatea sunt părţi, care în general nu depăşesc 12 minute, ale unor lucrări ample, dar veţi găsi şi piese de muzică de cameră, redate integral.
Etichete: Muzica
Un concert de la Viena
Se apropie Anul Nou. Unul din evenimentele aşteptate cu bucurie de destul de mulţi, la începuturile de an, este Concertul de la Viena.
Lor le propun un aperitiv înainte de 1 ianuarie. Am găsit pe You Tube
Concertul de Anul Nou 2011 de la Viena integral (durează aproape două ore), înregistrat de la Televiziunea Coreeană.
Puteţi accesa
istoria celebrului concert, retransmis anul trecut în 73 de ţări, pe site-ul Filarmonicii din Viena, în engleză - având posibilitatea de comutare pe limbile germană sau chineză.
Şi pentru că se apropie sărbătorile, voi încerca să ofer mai des cadouri de acest fel iubitorilor muzicii clasice.
Etichete: Muzica
Pisoiul cel viteaz
Vă propun să vă amuzaţi privind un clip You Tube în care
un pisoi minuscul înfruntă un câine rottweiler, care, e drept, nu e agresiv ci mai degrabă amuzat de năzbâtia din faţa lui.
Clipul a fost vizionat de peste 23 de milioane de ori.
Etichete: Amuzante
Antrenarea minţii
Poate că o
exerciţiile de antrenare a creierului pe care vi le supun atenţiei vor fi de folos atât celor care îşi folosesc intens mintea pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă, cât şi oamenilor (mulţi, din păcate, la noi) care nu se obosesc să reţină, să verifice, să analizeze şi să compare faptele, informaţiile, valorile, soluţiile.
Probele se adresează diverselor competenţe ale minţii cum ar fi memoria, atenţia, autocontrolul, multitaskingul, etc.
Primul nivel al exerciţiilor propuse (care adesea nu este foarte uşor) este gratuit şi îl puteţi considera o modalitate de autoevaluare, urmând să decideţi în ce măsură vă interesează să recurgeţi la antrenamentul plătit despre care găsiţi informaţii în
pagina principală a site-ului.
Etichete: Teste
Google: căutări neuzuale
Probabil puţini internauţi folosesc operatori avansaţi pentru căutarea cu Google precum inanchor:, intext:, intitle:, inurl:, related:, site:, link:, allintitle:, etc. pe care îi cunosc utilizatorii experimentaţi.
Pentru că am constatat că mai toţi aceşti operatori returnează rezultate interesante şi adesea utile, vă propun să aflaţi dintr-un articol de pe un site ştiinţific românesc
cum se folosesc operatorii Google.
O sistematizare a operatorilor avansaţi pentru motorul ce căutare Google poate fi găsită în Ghidul Google, un instrument care mi se pare foarte util, deşi nu este băgat în seamă de compania Google.
Etichete: Internet-IT
Sexul ecologic
Am dat întâmplător peste un articol dintr-o publicaţie ecologică, întitulat
Cea mai noua tendinta in dormitor: sexul eco.
Crezând că este vorba de încă o exagerare a obsedaţilor de ecologie, am dat o căutatre pe Google pentru „sex ecologic” şi am costatat că tema este abordată, în limba română, de neaşteptat de mulţi: posturi de televiziune, ziare, surse de ştiri (inclusiv Hotnews), numeroase reviste pentru femei, etc.
Un articol pe tema sexului eco, dintr-o revistă pentru femei, mi s-a părut vioi şi amuzant.
Etichete: Amuzante
Transilvania americană
Americanii care au auzit de Transilvania sunt mult mai mulţi decât cei care ştiu ceva despre România, datorită romanului Dracula al lui Bram Stoker şi ecranizărilor acestuia.
De altfel, numeroşi americani presupun că Transilvania este o ţară distinctă.
În zona de intersecţie a statelor Kentucky, Tenesee, Virginia şi Carolina de Nord numele Transylvania este celebru datorită
istoriei neobişnuite a coloniei cu acest nume care a fiinţat doar 18 luni, în anii 1775-1776.
În amintirea coloniei, unul din districtele statului american Carolina de Nord se numeşte Transylvania.
Tot Transylvania este numele unei universităţi din oraşul Lexington, Kentucky.
Etichete: De pe planeta
Joc de îndemânare
După ce selectaţi modul în care se comandă deplasarea pe traseu (cu mouse-ul sau cu tastatura)
jocul Linegame vă cere să înaintaţi fără să loviţi pereţii culoarului sau obstacolele.
Nivelele propuse oferă trasee diferite şi nu o dificultate crescătoare.
O sugestie: deplasaţi-vă cât mai încet ca să aveţi timp să găsiţi soluţiile de traversare în zonele dificile ale traseului.
Etichete: Jocuri
Toate guvernele României
Site-ul Enciclopedia României înşiră pe o pagină
toate guvernele României din ultimii 150 de ani, de la formarea primului guvern unic în ambele Principate Române, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, până în prezent.
Pentru fiecare guvern sunt prezentate informaţii condensate despre contextul în care a funcţionat şi despre principalele legi adoptate în perioada guvernării.
Celor preocupaţi de istoria noastră, s-ar putea să li se pară interesant să consulte informaţii mai ample despre activitatea primelor guverne ale României, urmărind linkurile albastre.
În imagine Mihail Kogălniceanu, omul care a avut un rol hotărâtor în adoptarea unor reforme cruciale pentru modernizarea ţării, în perioada 1863-1865 când a fost prim ministru.
Etichete: Trecut - viitor
O ţară fără opoziţie
Este tot mai evident că a actuala putere doreşte să conducă ţara fără vreo opoziţie.
Acesta este motivul pentru care mi-a atras atenţia o postare de blog, a unui concetăţean de-al nostru care a petrecut 5 ani în Elveţia pentru a obţine un doctorat, întitulată
Elveția - țara fără opoziție.
Nu cred că la noi este posibil, într-un termen previzibil, un sistem politic care să semene cu cel elveţian, dar cred că este interesant să-i cunoaştem mecanismele. Cei care sunt interesaţi de istoria şi de politica Elveţiei pot găsi informaţii vaste într-un
text de pe portalul românilor din Elveţia.
Etichete: Politica-politici
Iluzii optice incredibile
Cu 4 zile în urmă a fost lansat pe You Tube un clip care a devenit viral în foarte scurt timp şi care a fost vizionat până acum de 12 milioane de ori.
Clipul întitulat
Amazing Anamorphic Illusions! este prezentat de un american care a descărcat în ultimii 2 ani pe You Tube cca 200 de clipuri sub titlul „Iluzii ştiinţifice”.
N-am tradus titlul clipului pentru că termenul „anamorfic” nu figurează în DEX online, iar „anamorfotic” pare o anomalie.
Dintre amăgirile lui Brusspup care nu sunt iluzii optice, am remarcat
Gravitate ciudată care arată cât de uşor ne poate păcăli camera video.
Etichete: Bizarerii
1 decembrie
Revista Historia a publicat
o selecţie de evenimente care s-au petrecut pe 1 decembrie de-a-lungul timpului.
Am remarcat:
1918 - Transilvania se uneşte cu Regatul României, format din Principatele unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti;
1920 - Consiliul orăşenesc al oraşului Braşov a donat Castelul Bran Reginei Maria a României, ca semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918;
1936 - Este inaugurat Arcul de Triumf, în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a reginei Maria;
1990 - La Alba Iulia a avut loc şedinţa solemnă a Parlamentului României consacrată sărbătoririi zilei de 1 Decembrie. Aceasta devine pentru prima dată Ziua Naţională a României.
Veţi găsi în text multe alte evenimente care s-au întâmplat pe 1 decembrie în România şi în lume.
Fotografia pe care o însoţeşte textul este făcută la Alba Iulia la Adunarea de la 1 decembrie 1918 şi colorată digital. Ciudat este că steagurile au culorile dispuse orizontal ca în
drapelul Principatelor Unite, pe vremea domnitorului Cuza.
Etichete: Trecut - viitor