Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

vineri, august 31, 2012
  Longevitatea în lume
Am găsit pe un site o statistică din anul 2009 care se referă la durata medie a vieţii în 224 de ţări din lume, coţinând estimări pentru anul 2009. Presupun că, de atunci, n-au apărut modificări mari.
Între Macau, care este alături de Hong Kong una din cele două regiuni administrative speciale din China, situată pe primul loc cu speranţa medie de viaţă de 84 de ani şi Angola, aflată pe locul 224, cu 38 de ani, diferenţa de longevitate este de 46 de ani.
Noi ne situăm pe locul 119.

Etichete:

 
joi, august 30, 2012
  Politicienii şi cuvintele
Într-o expunere la o recentă conferinţă TED, un tânăr lingvist american se referă la câteva cuvinte din limbajul politic.
Şi pentru că azi termenul politician - care avea la noi, în prima jumătate a secolului XX, sensul de “persoană care face din politică un mijloc de realizare a intereselor personale” - este sinonim cu „om politic”, am putea folosi pentru cei mai mulţi dintre politicienii noştri denumirea "snollygoster", a cărei semnificaţie o aflaţi din expunerea de doar 6 minute şi jumătate, subtitrată în româneşte, de la TED.
Totodată cred că vă va amuza naşterea şi evoluţia termenului „preşedinte” folosit pentru şefii de stat din mai toate republicile de pe glob.

Etichete:

 
miercuri, august 29, 2012
  O închisoare de vis
Pe site-ul televiziunii Kanal D sunt descrise condiţiile de invidiat de care se bucură deţinuţii de la închisoarea Bastoy din Norvegia.
Pentru a avea astfel de condiţii într-un concediu, probabil mulţi oameni ar plăti, fără ezitare, sume importante.

Etichete:

 
marți, august 28, 2012
  Amânarea bătrâneţii
La o conferinţă TED de anul trecut, o apreciată biochimistă şi geneticiană din Statele Unite a ţinut o prelegere interesantă, cu multe momente savuroase, despre cercetările privind posibila amânare a îmbătrânirii prin modificarea unor gene.
Prezentarea este subtitrată în limba română.

Etichete:

 
luni, august 27, 2012
  Găinile şi puiul de vultur
Am găsit pe un blog de glume o fabulă amuzantă dar şi pilduitoare pentru felul în care devenim azi pradă uşoară pentru tot felul de escroci, întitulată Cum să devii vultur.

Etichete:

 
duminică, august 26, 2012
  Povestea fustei mini
Articolul Fusta scurtă calcă moda în picioare, apărut în revista Historia, evocă istoria fustei mini, de la imaginile ipotetice vechi de peste 7000 de ani ale unor fuste scurte la revoluţia adolescentelor din anii 60, urmată de o decădere la sfârşitul aceluiaşi deceniu şi revenirea din anii 80, când fusta scurtă este adoptată de femeile de carieră trecute de 30 de ani.

Etichete:

 
sâmbătă, august 25, 2012
  Definiţii blogosferice
La o „leapşă” privind definiţiile unor termeni utilizaţi în lumea bloggerilor, o tânără dă răspunsuri care mi se par amuzante.

Etichete:

 
vineri, august 24, 2012
  Un om politic de odinioară
Pe vremuri, termenul “politician” avea, la noi, semnificaţia de “persoană care face din politică un mijloc de realizare a intereselor personale”. În zilele noastre, cei mai mulţi oameni cu un rol semnificativ în politica românească îşi atribuie ei înşişi denumirea de politicieni, recunoscând, în sensul tradiţional, că acordă prioritate interesului propriu, nu celui general.
Astăzi ştim destul de puţin despre oamenii politici importanţi pe care i-a avut România la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, chiar dacă numele lor a stăbătut vremurile, prin străzile care le poartă numele în Bucureşti şi în ţară sau prin statuile care îi reprezintă. Puţini sunt cei care ar putea umple o pagină cu informaţii despre Mihail Kogălniceanu, Ion I. C. Brătinu sau Nicolae Titulescu.
Acesta este motivul pentru care vă propun să parcurgeţi articolul întitulat Take Ionescu (1858-1922) „Europeanul” în care aflăm cum a reuşit un om să se remarce în ţară şi apoi pe plan european ca o strălucită personalitate politică, în urmă cu un secol.

Etichete:

 
joi, august 23, 2012
  Prognoza meteo pe două săptămâni
După ce ne-a anunţat ieri că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben şi portocaliu de caniculă pentru întreaga ţară, valabil de joi până duminică, Mediafax comunică azi prognoza meteo pentru perioada 22 august-3 septembrie în fiecare regiune a ţării.
Pe scurt, începând cu 27-28 august vremea se va răcori.

Etichete:

 
miercuri, august 22, 2012
  Promisiuni înşelătoare
Mi-a atras atenţia un articol din ziarul Bursa întitulat Împreună spre nicăieri, care se referă la o înşelătorie reuşită cu aproape două secole în urmă, de un aventurier scoţian care s-a declarat conducătorul unui stat imaginar din America de Sud şi a convins numeroşi britanici să cumpere obligaţiuni ale acestui stat, iar pe unii dintre ei să devină colonişti acolo.
Cei care s-au luat după vorbele sale şi s-au urcat pe corabie credeau că la capătul călătoriei îi aşteaptă o ţară frumoasă şi bine guvernată. Cei mai mulţi dintre ei au pierit în jungla în care au ajuns.
Escrocul Gregor MacGregor (în imagine) nu este inventat de autorul articolului. El a existat în realitate.
Din păcate şi în zilele noastre nu sunt puţini cei care se lasă seduşi de promisiuni fără acoperire.

Etichete:

 
marți, august 21, 2012
  Ironia lui Andrei Pleşu
Andrei Pleşu publica în Dilema Veche, în zilele acestui august, un articol întitulat Note, stări, zile.
Sătul de controversele agresive de azi, mărturisesc că am gustat ironia savuroasă a textului scris de Andrei Pleşu, pe care îl puteţi citi integral chiar dacă nu sunteţi abonat la revistă.

Etichete:

 
luni, august 20, 2012
  Jocul Clădiri celebre
Vă propun să vă testaţi cunoştinţele despre clădirile celebre de pe mapamond cu ajutorul unui joc nu tocmai simplu care vă cere ca, în 20 de secunde, să amplasaţi pe planiglob clădirile care vi se arată, în baza denumirii şi fotografiei.
Chiar dacă nu reuşiţi să localizaţi unele clădiri, cred că jocul vă oferă informaţii utile care vă completează cultura generală.
În situaţiile în care nu reuşiţi să atingeţi punctajul pentru nivelul superior, „back to main menu” vă permite să reluaţi jocul, în general, cu alte obiective.

Etichete:

 
duminică, august 19, 2012
  Misterul manuscrisului Voynich
Aţi auzit de manuscrisul Voynich? Este un manuscris din secolul XV nedescifrat până în prezent, deşi metodele moderne de de decriptare sunt foarte perfecţionate.
Un site educaţional românesc conţine un articol dedicat istoriei manuscrisului Voynich.

Etichete:

 
sâmbătă, august 18, 2012
  Terapiile alternative şi Legea Sănătăţii
Din Legea Sănătăţii, aflată în dezbatere publică, temele intens comentate sunt coplata şi asigurarea privată.
Un blogger ne atrage atenţia asupra faptului că legea prevede decontarea din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate a unor activităţi şi proceduri de medicină complementară şi alternativă, dintre care multe sunt pseudoştiinţifice.
Bloggerul prezintă descrieri documentate ale diverselor terapii alternative.

Etichete:

 
vineri, august 17, 2012
  Puncte de vedere scuturate
Un tânăr indian, pictor şi realizator de desene animate, a prezentat la o conferinţă TED de anul trecut o expunere neobişnuită. El a creat pentru iPad o poveste desenată pentru copii despre independenţa Indiei. Elementul ieşit din comun al poveştii este că ea îşi comută perspectiva, printr-o simplă scuturare a tabletei, din cea hindusă în cea pakistaneză sau în cea britanică. Prezentarea este subtitrată în limba română.
Mi se pare deosebit de utilă şi pentru noi educarea copiilor în spiritul acceptării unor păreri opuse celor pe care le consideră corecte.
Trăim o perioadă de tensiuni absurde în România. Puncte de vedere induse de impresii sau informaţii acceptate adesea cu prea puţin discernământ generează unor oameni de rând o iritare nervoasă puternică, tendinţe de arţag, respingerea agresivă a altor puncte de vedere.
Unele televiziuni, subordonate unor indivizi hrăpăreţi şi fără scrupule, alimentează aceste stări de tensiune şi induc chiar frică, prin informaţii care le insuflă unora teama de o justiţie categorisită drept părtinitoare şi altora de eventuale mişcări de stradă violente.
Cred că stările de spirit insuflate astfel unor oameni maturi au un efect dezastruos asupra copiilor din preajma lor, determinându-i să fie neliniştiţi şi generându-le tendinţe spre violenţă.

Etichete:

 
joi, august 16, 2012
  Precizia ochiului
Dacă ne-am lua după denumirea The eyeballing game ar trebui să considerăm că este vorba de un joc.
Mie mi se pare că, de fapt, vă propun un test care permite verificarea preciziei ochiului în aprecierea distanţelor mici, a linearităţii unor segmente de dreaptă, a egalităţii unor unghiuri.
Jocul (sau testul) constă din 7 probe care se repetă de 3 ori, cu figuri diferite, după care vi se prezintă suma erorilor pe care le-aţi făcut şi durata probei.
Pentru a înţelege în ce constau probele trebuie să aveţi oarecari cunoştinţe de engleza.

Etichete:

 
miercuri, august 15, 2012
  O ştire aparte de la Olimpiadă
Olimpiada s-a terminat. În aceste zile ne bucurăm că sportivii medaliaţi la Londra sunt răsplătiţi cu decoraţii, bani şi autoturisme.
Într-o publicaţie a românilor din Marea Britanie am dat de o ştire deloc mediatizată la noi: Doi tineri, dintre care unul este nevăzător, au ajuns la Londra în ziua de 6 august, după 21 de zile în care au parcurs distanța Arad-Londra pe o bicicletă dublă.
N-am observat în media din România vreo informaţie referitoare la această performanţă.

Etichete:

 
marți, august 14, 2012
  Povestea muzicii interbelice
Un clip You Tube de 12 minute, realizat de doi specialişti de la Muzeul Brăilei, se întitulează Nostalgii interbelice pe discuri de gramofon şi evocă cu competenţă numeroşi interpreţi români remarcabili de muzică uşoară şi populară din perioada interbelică.
Printre ei se numără Grigoraş Dinicu şi Maria Tănase, faimoşi în multe ţări, dar şi Zavaidoc, Cristian Vasile, Dan Moscopol, Ion Luican şi alţii, uitaţi astăzi, care au desfătat cu arta lor publicul interbelic.
Mi se pare impresionantă calitatea redării discurilor de gramofon pe care este înregistrată muzica acelor ani.

Etichete:

 
luni, august 13, 2012
  Cele mai faimoase străzi din lume
Un site turistic românesc traduce un articol care ne prezintă 10 din cele mai faimoase strazi din lume.
Probabil, nu vă veţi mira că 4 din cele 10 străzi prezentate sunt din Statele Unite.
În imagine strada Lombard din San Francisco, probabil cea mai cotită stradă din lume.

Etichete:

 
duminică, august 12, 2012
  Se înmulţesc amenzile
Într-un articol întitulat Guvernul, anul acesta: SĂ CURGĂ AMENZILE!, revista Capital ne atrage atenţia asupra faptului că în recentul proiect de rectificare bugetară pus pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice veniturile din "amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit dispozițiilor legale" se majorează cu peste 800 de milioane de lei. Majorarea veniturilor din amenzi este de aproape de două ori mai mare decât majorarea veniturilor din impozitul pe venituri și salarii.
Mă îndoiesc că amenzile care ajung la buget vor creşte în proporţia prevăzută. Probabil vor creşte doar şpăgile pentru evitarea amenzilor.
P.S.
Mi-a atras totuşi atenţia un articol din ziarul Puterea care se referă la faptul că în doar 3 zile, peste 4.600 de pietoni au fost amendaţi pentru că au traversat strada prin loc necorespunzător.

Etichete:

 
sâmbătă, august 11, 2012
  Caruselul cu legume şi fructe
Una din emisiunile din ciclul „România te iubesc” difuzată de PROTV este întitulată Ce e "Caruselul". Cea mai folosită metodă de evaziune fiscală a importatorilor de legume si fructe.
Caruselul este numele metodei cu ajutorul căreia importatorii de legume și fructe reușesc să păcălească statul, să nu-și plătească dările și să ridice de 2-3 prețul mărfii aduse de peste graniță.
Pe site-ul PROTV puteţi urmări, în format video sau text, ancheta care pune în evidenţă profiturile uriaşe ale importatorilor dar şi imensa evaziune fiscală care le permite acestora să vândă marfa sub preţul producţiei autohtone, eliminată astfel de pe piaţă.
Adăugaţi la acest fapt ştirea că în iulie preţurile au crescut cel mai mult la legume si fructe, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică şi că preţul legumelor şi fructelor s-a dublat în ultimele 12 luni.

Etichete:

 
vineri, august 10, 2012
  Sila de politică
Parcurgând un site românesc am remarcat un articol care mi s-a părut interesant.
Articolul întitulat Nu de politică ne este lehamite, ci de inexistenţa ei arată că deşi se numesc politicieni, cei care sunt la butoanele administratiei, ale economiei nu fac politică aproape deloc. Unul dintre motive ar fi ca mai mult se ceartă între ei şi cu tabăra adversă. În plus mai mult apar pe la televizor sau în media scrisă decât muncesc efectiv, în timp ce firmele și cetățenii așteaptă să facă... politică, adică să creeze condiții, proiecte naționale pentru mai multe locuri de muncă, pentru îndulcirea regimului de taxe și impozite, pentru sisteme de irigații, pentru reducrea hârtogărelii.
Cu alte cuvinte avem nevoie de o politică pentru progres şi nu de demagogia pe care ne-am obişnuit să o numim politică.

Etichete:

 
joi, august 09, 2012
  Alegerea aparatului de aer condiţionat
Un site românesc ne oferă un ghid întitulat Cum alegem un aparat de aer conditionat.
Veţi afla din ghid necesarul de unităţi specifice (BTU) în funcţie de mărimea încăperii, destinaţia acesteia, numărul persoanelor din încăpere, amplasarea unităţii exterioare.
Ghidul se referă şi la funcţiile posibile ale aparatului, la filtrele, clasele energetice, nivelul de zgomot, instalarea garanţia, întreţinerea.

Etichete:

 
miercuri, august 08, 2012
  10 locuri unice în lume
O publicaţie românească online a preluat dintr-o revistă ştiinţifică descrierea a 10 locuri unice în lume.
Este vorba de locuri în care se produc fenomene naturale neobişnuite care nu pot fi întâlnite în alte locuri de pe glob.
Printre ele figurează locul în care zăpada se depune în formaţiuni ascuţite şi sticloase, locul unde furtunile cu fulgere sunt aproape permanente sau locul în care plăcile tectonice se întâlnesc la suprafaţa pământului.
Ilustraţiile de dimensiuni mari fac ca articolul să se întindă pe 3 pagini.

Etichete:

 
marți, august 07, 2012
  Istoria closetului
Un blog ştiinţific românesc ne povesteşte istoria toaletei şi impactul ei asupra civilizaţiei.
Bloggerul consideră chiar că dacă n-am fi luptat cu propriile excremente şi cu bolile purtate de ele, civilizaţia, aşa cum o ştim, n-ar fi înflorit.
Surprinzătoare este lipsa de interes pentru acest tip de utilităţi în timpul evului mediu european, deşi în civilizaţiile antice s-au găsit soluţii remarcabile.

Etichete:

 
luni, august 06, 2012
  Românii săraci-cobai pentru cosmetice
Aflăm dintr-un articol din ziarul Naţional întitulat Cobaii, înlocuiţi cu românii saraci! că reprezentanţa în România a companiei franceze Evic International, recruteaza voluntari pentru testarea produselor cosmetice noi.
În articol ni se spune că, de obicei, voluntarii sunt plătiţi cu 300 de lei pe lună, dar pe site-ul firmei am găsit acum doar 5 anunţuri de teste din care 3 au îndemnizaţii nedefinite iar unul care durează 6 săptămâni este plătit cu 130-150 lei.

Etichete:

 
duminică, august 05, 2012
  Cum să faci mai repede
Un clip video prezentat în limba engleză înşiră o mulţime de operaţii uzuale făcute mult mai repede decât prin manevrele cu care ne-am obişnuit.
Printre ele figurează legarea şireturilor pantofilor, curăţarea cojii unui cartof fiert, prepararea rapidă a unei îngheţate,eliminarea cojii unui ou, împăturirea unui tricou etc.

Etichete:

 
sâmbătă, august 04, 2012
  Ce nu ştiţi despre apă
O publicaţie online cu tematică agricolă publică un articol întitulat 10 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre apă.
Informaţiile oferite, dintre care unele sunt şocante, se referă la resursele şi consumul de apă pe planetă.
Iată una din informaţii: „România este la coada Europei în privinţa resurselor de apă: sub 2000 de metri cubi pe locuitor pe an. Nici la apele minerale nu stăm aşa bine pe cât ne place să credem. Resursele exploatabile sunt mai mici de 1,5 litri pe locuitor pe zi. În total – 26 de milioane de litri: jumătate plată, jumătate cu bule. Terapeutice, în schimb… gârlă”.

Etichete:

 
vineri, august 03, 2012
  Jocul bilelor
Vă propun un joc de logică online, al cărui nume românesc este Jocul bilelor, care vă cere să eliminaţi cât mai multe bile, grupând câte 5 bile de aceeaşi culoare pe o linie, o coloană sau o diagonală. Manevra se execută cu mouse-ul, clicând pe bilă şi apoi pe poziţia de destinaţie, cu condiţia ca traseul să nu fie blocat.
Veţi găsi descrierea jocului în limba română sub joc.

Etichete:

 
joi, august 02, 2012
  Psihologia votului
Un blog ştiinţific românesc publică o opinie întitulată Ce se află în spatele unui vot? conform căreia votul nu este, la noi, rezultatul unui raţionament ci al unei decizii luate în baza unor informaţii primite care i se par mai convingătoare omului cu drept de vot.
Fiecare individ are o opţiune, pe care greu şi-o schimbă, iar dacă aceasta este puternică, nu o va schimba oricâte argumente împotriva opţiunii sale i se vor aduce. În majoritatea cazurilor, va admite doar acele argumente care-i confirmă teoria.

Etichete:

 
miercuri, august 01, 2012
  Jetclean face PC-ul mai rapid
JetClean, un program de optimizare al calculatorului cu un singur click, este descris amănunţit pe un blog românesc.
Utilitarul face numeroase operaţiuni cu o singură manevră: șterge fișierele inutile din coșul de gunoi, din documente recente şi din fişierele temporare, curăță regiștrii, șterge scurtăturile invalide, curăța memoria RAM etc.
Separat există comenzi pentru informații despre sistem, pentru dezinstalarea programelor, a toolbar-urilor şi pentru extragerea aplicaţiei în versiune portabilă.
Blogul preia de pe site-ul aplicaţiei un tabel comparativ în care sunt prezentate performanţele Jetcleanului, raportate la alte programe cu aceeaşi destinaţie.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul