Nasterea calculatoarelor digitale
Un istoric al ştiinţei a prezentat cu câţiva ani în urmă, la o conferinţă TED, o expunere despre
Naşterea calculatoarelor electronice, pe care o puteţi urmări cu subtitrare în limba română.
Prezentarea cuprinde informaţii surprinzătoare, multe din ele amuzante.
Pornind dela vechile infomaţii privind sistemul de numeraţie binar şi amintind de numărul mare de specialişti străluciţi implicaţi în proiectul american Manhattan al primei bombe atomice americane, dintre care unii şi-au extins cercetările spre alte domenii de vârf ale ştiinţei, un exemplu fiind John von Neumann care a realizat primul calculator electronic, înainte de lansarea bombelor în Japonia.
În noiembrie 1945 când von Neumann şi colaboratorii lui erau pregătiţi pentru construirea la compania RCA a unui calculator perfecţionat, consiliul de administraţie al companiei a apreciat că trebuie să se acorde prioritate televiziunii în detrimentul computerelor, a căror echipă s-a mutat la un institut de cercetări din Princeton unde nu dispunea de fondurile pe care le-ar fi putut obţine la RCA.
În notiţele cercetătorilor care lucrau la maşina cu 2600 de tuburi electronice, veţi putea observa multe fragmente pline de haz. Poate merită să amintim că renumitul Eniac, primul calculator numeric reprogramabil, care a devenit funcţional în 1946, avea 17.468 de tuburi electronice şi cântărea 27 de tone.
Etichete: Prezentari TED