Check out this page in {0} translated from {1}translated fromOriginal:Translated:Automatic translation powered by Microsoft® TranslatorStart translatingStop translatingCloseClose and show original pageSelect
Leonardo din Pisa (1170-1250), supranumit Fibonacci, s-a nascut în Pisa, Italia. A contribuit mult la dezvoltarea matematicii, dar e faimos pentru secvenţa de numere ce îi poarta numele. Un site românesc descrie modul cum este creat şirul lui Fibonacci şi particularităţile lui, dintre care cea mai cunoscută este obţinerea celebrei proporţii de aur (aproximativ 1,618) pe care o regăsim în dimensiunile Panteonului construit în Atena Antică, în piramida lui Keops, în Catedrala Notre Dame, în creaţiile lui Leonardo da Vinci, în timpul cât trebuie sustinute notele în unele compoziţii ale lui Bela Bartok, dar şi în natură, în forma melcului, în modelele concentrice ale conopidei sau ale florii-soarelui, la păsări şi insecte sau în distanţele dintre unele părţi ale trupului unui om frumos. Un clip You Tube întitulat Nature by Numbers ne prezintă într-o succesiune de imagini superbe, frumuseţi ale naturii care se bazează, în majoritate lor, pe proporţia rezultată din şirul lui Fibonacci.
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.