Check out this page in {0} translated from {1}translated fromOriginal:Translated:Automatic translation powered by Microsoft® TranslatorStart translatingStop translatingCloseClose and show original pageSelect
O postare de pe blogul jurnalistului Vlad Petrenu mi-a atras atenţia. Tema abordată se referă la diferenţele de mentalitate dintre foarte mulţi români şi oamenii de rând dintr-o zonă modestă din Croaţia. Vă propun să citiţi postarea.
Am citit postarea şi în plus, conform recomandării, pe cea a jurnalistului (până acum n-am ştiut că există un jurnalist cu numele Vlad Petreanu). Asta din cauza "diferenţelor de mentalitate dintre foarte mulţi români şi oamenii de rând dintr-o zonă modestă din Croaţia". Motivul este că am încercat şi mă lămuresc privitor la înţelesul frazei citate mai sus. Pentru mine, "foarte mulţi" poate să însemne, de exemplu, şi 1000 de oameni iar când spun "oamenii de rând dintr-o zonă modestă din Croaţia" înţeleg că e vorba de toţi cei care sunt de rând şi sunt din zona modestă. Postarea petreană începe, foarte jurnalistic, cu o luare de atitudine contra văicăritorilor ipocriţi, continuă cu o descriere idilică a ţării cu drumuri oneste şi oameni vechi "cu o încredere în sine vizibilă" şi se încheie cu exemplul mobilizator al oamenilor de rând care nu practică evaziunea fiscală. Povestirea sună duios şi pare că vine de la un suflet sensibil la "valorile perene" (dacă îşi mai aminteşte cineva expresia şi emitentul). Când jurnalistul îşi exprimă durerea pentru faptul că acasă nu primeşte chitanţă pentru lucrurile aromate din locurile frumoase - atunci se închide cercul. Adică îţi spune clar, deşi mai pe ocolite, că România este ţara evazionismului fiscal şi dă astfel apă la moara văicăritorilor criticaţi la început. Dacă ar fi fost doar un biet turist împresionat de "bătrâni tăcuţi aşteptând viitorul imediat cu câte un rachiu în faţă la crâşma cuminte a satului" şi de o femeie care "nu vorbea o boabă de nimic altceva" dar înţelege comunicarea cu degetele - ar fi fost acceptabil. Dar dacă e jurnalist ar fi trebuit să ştie că şi Croaţia este cam în aceeaşi ligă cu România şi Bulgaria (deci mai bine decât Grecia) din punctul de vedere al corupţiei şi evaziunii fiscale şi că deci nu este cazul să o invidieze pe biata femeie. Poate că n-aş fi scris comentariul acesta dacă nu simţeam nevoia acută să îi mulţumesc jurnalistului VP pentru participarea la revoluţia lingvistică iniţiată de EBA care pe lângă alte succesuri mai înregistrează unul: "campanile în stil veneţian, axuri verticale în jurul cărora gravitau case înghesuite una-ntr-alta". Necunoscându-l pe Dl. Petreanu, mă întreb dacă domnia sa 'taie chitanţă' pentru serviciile jurnalistice prestate şi încasate. Sper că o face ca să nu ne producă şi nouă durerea pe care a încercat-o el în Croaţia.
Multe dintre omentariile la blog mi-au plăcut şi aş fi tentat să continui discuţia dar şi aşa am lungit-o prea mult. Cu bine.
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.