Bacteriile comunica intre ele
Microorganismele monocelulare numite bacterii sunt cele mai vechi forme de viață, foarte răspândite în aer, apă, sol, pe obiecte, alimente și organisme.
Corpul uman este format din cca un trilion de celule, dar în corp şi pe corp există cca 10 trilioane de bacterii. Majoritatea bacteriilor convieţuiesc cu trupul omenesc în bune relaţii, contribuind adesea la buna funcţionare a organismului.
La o conferinţă TED care a avut loc cu doi ani în urmă o specialistă în biologie moleculară de la Universitatea Princeton a prezentat într-o expunere subtitrată în româneşte o serie de dovezi din care rezultă că
bacteriile dispun de un limbaj chimic prin intermediul căruia comunică între ele. Deciziile se iau în funcţie de cvorum, acţiunile unui grup de bacterii presupunând un număr suficient de microorganisme pentru a declanşa o acţiune.
În cazul bacteriilor patogene, atacul este declanşat doar dacă există un număr suficient de mare de bacterii pentru a avea şanse să facă faţă mecanismului de apărare a organismului.
Constatând scăderea eficienţei actualelor antibiotice, cercetătoarea americană studiază, printre altele posibilitatea de a crea molecule care să perturbe comunicarea cvorumului bacteriilor patogene, considerând că aceasta este soluţia pentru antibioticele viitorului.
Etichete: Prezentari TED