Check out this page in {0} translated from {1}translated fromOriginal:Translated:Automatic translation powered by Microsoft® TranslatorStart translatingStop translatingCloseClose and show original pageSelect
Când mărim o imagine numărul de pixeli care corespund imaginii mărite scade, fapt care produce o reducere semnificativă a calităţii acesteia. O aplicaţie gratuită portabilă (care nu necesită instalare în Program Files şi nu generează fişiere în regiştri) permite mărirea unei imagini păstrându-i calitatea. Pe blogul unde am găsit programul sunt descrise procedeul de instalare a programului SmillaEnlarger şi mai multe exemple de utilizare.Blogul românesc Videotutorial.ro conţine şi el o prezentare recentă şi un clip video referitoare la SmillaEnlarger care măreşte fotografiile fără să piardă prea mult din calitatea acestora.
Cred ca titlul acestui post este oarecum derutant. Ce inseamna "pastrand calitatea"? O imagine bitmap devine obligatoriu neclara daca este marita excesiv; nici un artificiu nu poate revela detalii care nu exista in imaginea originala... De altfel, unul din comentariile din linkul afisat "pune degetul" pe rana: "From what I can see this program does nothing special other than automatically applying a filter after resizing. I always apply sharpen after enlarging an image as most resizing algorithms make it slightly blurry. But as I’ve already said this program does nothing your existing editor cannot do. Resize the image in your favourite editor (Paint.NET for me) and then apply whatever effect filter you want be it sharpen, noise reduction, paint effect and so on." Deci este vorba doar de o usoara ameliorare a imaginii, si nicidecum de o reteta "miraculoasa" de a pastra o calitate superioara prin marire. Este doar ceea ce permit toate programele uzuale de prelucrare a imaginilor.
Un dezvoltator web va folosi, in functie de situatia cu care se confrunta diverse aplicatii pentru a obtine o imagine marita cu o calitate cat mai buna (dupa parerea mea nu e vorba de o usoara ameliorare), dar evident fara a obtine un numar de pixeli care sa asigure o calitate pe deplin echivalenta pentru cele doua imagini. Aplicatia descrisa, care nu se limiteaza doar la bitmap, este apreciata de numerosi utilizatori si mi se pare utila pentru cei nu foarte experimentati. Afirmatia ca toate programele uzuale de prelucrare a imaginilor permit obtinerea unei calitati superioare la marire este inexacta. In privinta titlului, am cautat unul cat mai scurt si mai sugestiv.
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.