Ideile fac sex
Un scriitor britanic demonstrează că marea majoritate a oamenilor sunt mai bine hrăniţi, mai bine protejaţi împotriva bolilor şi au speranţa de viaţă mai mare decât cea a strămoşilor lor.
Într-o prezentare TED de anul trecut, Matt Ridley susţinea că progresul omenirii se datorează faptului că schimbul de idei, împerecherea ideilor diverşilor oameni generează idei noi. Acesta este motivul pentru care el şi-a întitulat prezentarea
Când ideile fac sex.
Pe parcursul expunerii sunt prezentate numeroase consecinţe avantajoase ale schimbului de idei între oameni, fapt neîntâlnit la alte specii.
498 de oameni se ocupau de cina lui Ludovic al XIV-lea, în timp ce majoritatea parizienilor îşi încropeau singuri o masă frugală; astăzi orice turist care vizitează Parisul poate alege din numeroasele bistrouri în care mii de oameni îl vor servi cu o mâncare mai bună decât cea de care se bucura Regele Soare.
O secure de piatră era realizată în epoca primitivă de un singur om; astăzi la realizarea unui mouse contribuie nenumăraţi oameni, de la cei care culeg boabele de cafea care se transformă băutura preferată a multora din cei care lucrează pe platformele marine care extrag petrol, la cei care transformă petrolul în mase plastice, realizează contactele metalice sau lucrează în companiile care produc echipamente periferice pentru calculatoare.
Alegeţi subtitrarea în limba română din lista care se deschide în partea de jos a paginii care conţine prezentarea video.
Etichete: Prezentari TED