Check out this page in {0} translated from {1}translated fromOriginal:Translated:Automatic translation powered by Microsoft® TranslatorStart translatingStop translatingCloseClose and show original pageSelect
Aproape jumătate din cheltuielile românului mediu se duc pe alimente. În aceste condiţii, mi se pare deosebit de interesantă o postare documentată din blogul BusinessDay.ro întitulată Cât costau alimentele înainte de Revoluţie şi cum a evoluat salariul real între 1970 şi 2010. Costurile în sine, între 1985 şi 2011, nu au crescut dramatic raportat la salariul mediu, cum avem adesea impresia, ba chiar au scăzut semnificativ în unele cazuri (la cafea, zahăr, ulei, carne, ouă) în schimb au crescut mult preţurile la mere, cartofi, brânză. Şi totuşi, din articol rezultă că o parte importantă din populaţie o duce mai rău decât atunci. Explicaţia o găsim în faptul că în 1980 existau 8 milioane de salariaţi care realizau câştiguri considerate decente atunci, în timp ce acum numărul salariaţilor a scăzut mult şi există cu două milioane mai mulţi pensionari decât în 1989, iar ajutoarele sociale si pensiile sunt mult mai mici decât salariul mediu. Să nu uităm totuşi că numărul automobilelor s-a triplat, chiar dacă benzina e mult mai scumpă şi au apărut telefoanele mobile, televiziunea prin cablu, internetul şi alte facilităţi. Articolul prezintă numeroase date şi trimiteri la surse de informaţii de prim rang.
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.