Frica de Fukushima
Tot felul de publicaţii şi mesaje vehiculează alerte privind faptul că norul generat de pierderile radioactive ale reactoarelor avariate ale centralei nucleare japoneze ajunge deasupra Statelor Unite, Franţei şi chiar deasupra României, bazându-se pe lipsa de cunoştinţe în domeniu a populaţiei.
Publicaţiile online româneşti preiau cu frenezie afirmaţia unei fiziciene din Rusia, implicată cu prioritate în activităţi sociologice şi politice şi reputată în special pentru că militează împotriva centralelor electrice nucleare, că accidentul japonez este mai grav decât cel de la Cernobil.
Pe un site românesc de informaţii ştiinţifice, un articol întitulat
Fukushima și energia nucleară compară accidentul de la centrala nucleară japoneză cu pericolele de tot felul generate de diverse activităţi umane şi ajunge la concluzia că pericolul radiaţiilor scăpate de sub control de la Fukushima nu este mare şi - în orice caz - incomparabil mai mic decât cel produs de dezastrul de la Cernobil, dar şi de multe alte situaţii care au produs victime în altor producerea energiei prin alte metode.
Trebuie remarcat că din cele 17 centrale nucleare existente în Japonia, una singură, veche de 40 de ani, a fost afectată şi nu de cutremurul de o intensitate imensă, ci de valul uriaş de apă care, depăşind orice aşteptări, a scurtcircuitat generatoarele care alimentau pompele de răcire ale reactoarelor.
Concluzia autorului este că energia electrică produsă pe cale nucleară este mai puţin nocivă decât multe alte metode folosite în acest scop şi că perfecţionarea sistemelor de protecţie este de preferat renunţării la acest procedeu.
Etichete: Stiinta-tehnologie