Malpraxisul medical in SUA
O emisiune din ciclul “România te iubesc” difuzat de PRO TV este întitulată
Cum se rezolvă cazurile de malpraxis în SUA?.
Am cules câteva extrase din textul de pe site:
În America legea îi obliga pe medici să informeze corect bolnavul, să-l facă să înţeleagă tratamentul. Iar asta se întâmplă mai ales de când legea i-a dat cetăţeanului pârghii solide să se apere. Avocaţii fac avere de pe urma culpei medicale primind un onorariu de până la 33% din ce câştigă pacientul. În România, nici atunci cand moare un om, iar culpa medicală e evidentă, nu se vorbeşte de malpraxis.
La americani este folosit termenul de malpraxis în cazul unui diagnostic greşit, tratament necorespunzător, prin neglijenţă sau administrare greşită, dar şi pentru neinformarea pacientului de către medic asupra riscurilor la care se supune.
În România, ca să-şi facă dreptate, pacientul lezat de medic trebuie să se adreseze instanţei, unde e obligat să ducă certificat medico-legal, adesea foarte greu de obţinut. Tot instanţa cere o expertiză a unei comisii de specialişti, pe care păgubitul îi plăteşte cu bani grei şi o contraexpertiză a unei comisii neplătite. Procesul poate dura ani de zile, timp în care pacientul, uneori mutilat pe viaţă, nu primeşte niciun ajutor.
Emisiunea a fost difuzată cu două luni în urmă, după dezbaterea unor cazuri în care unele greşeli sau neglijenţe ale personalului medical de la noi, au generat tragedii.
Etichete: Sanatatea