Cuptorul cu microunde
Am un cuptor cu microunde de cca 15 ani. Îl folosim aproape exclusiv pentru încălzirea mâncării. În plus, soţia mea prepară în el o mămăliguţă excelentă, scăpând de grija mestecatului continuu.
În toţi aceşti ani, n-am constatat apariţia sau agravarea unor boli pe care să le pot atribui cu certitudine folosirii cuptorului.
Pentru că i-a sosit vremea schimbării, am cumpărat un cuptor nou, din cele ieftine (fără comenzi digitale).
Cu acest prilej, mi-a venit ideea să vă supun atenţiei un articol din ziarul Gândul, publicat cu vreo doi ani în urmă sub titlul
Cuptorul cu microunde, „bucătarul“ care ne distruge sănătatea, care se referă la pericolele gătirii cu microunde.
Din câte ştiu nu există dovezi clare privind efectul cancerigen al alimentelor preparate în cuptor. În schimb e cert că iradierea organismului uman prin supunerea lui cu un bombardament de microunde este periculos. Feriţi-vă deci să staţi în dreptul geamului în timp ce funcţionează cuptorul, deoarece prin geam scapă mai multă energie decât prin carcasa metalică.
Pierderea vitaminelor şi alte alterări ale calităţii alimentelor sunt dovedite, dar majoritatea lor se produc şi în cazul fierberii sau prăjirii uzuale a alimentelor.
Totuşi, este evident că unele pericole există, aşa că mi se pare util să aflăm diverse păreri, alături de pericole certe, cum ar fi riscul de explozie a ouălor sau a apei care atinge temperatura de fierbere.
Etichete: Sanatatea