Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

sâmbătă, februarie 05, 2011
  Cuptorul cu microunde

Am un cuptor cu microunde de cca 15 ani. Îl folosim aproape exclusiv pentru încălzirea mâncării. În plus, soţia mea prepară în el o mămăliguţă excelentă, scăpând de grija mestecatului continuu.
În toţi aceşti ani, n-am constatat apariţia sau agravarea unor boli pe care să le pot atribui cu certitudine folosirii cuptorului.
Pentru că i-a sosit vremea schimbării, am cumpărat un cuptor nou, din cele ieftine (fără comenzi digitale).
Cu acest prilej, mi-a venit ideea să vă supun atenţiei un articol din ziarul Gândul, publicat cu vreo doi ani în urmă sub titlul Cuptorul cu microunde, „bucătarul“ care ne distruge sănătatea, care se referă la pericolele gătirii cu microunde.
Din câte ştiu nu există dovezi clare privind efectul cancerigen al alimentelor preparate în cuptor. În schimb e cert că iradierea organismului uman prin supunerea lui cu un bombardament de microunde este periculos. Feriţi-vă deci să staţi în dreptul geamului în timp ce funcţionează cuptorul, deoarece prin geam scapă mai multă energie decât prin carcasa metalică.
Pierderea vitaminelor şi alte alterări ale calităţii alimentelor sunt dovedite, dar majoritatea lor se produc şi în cazul fierberii sau prăjirii uzuale a alimentelor.
Totuşi, este evident că unele pericole există, aşa că mi se pare util să aflăm diverse păreri, alături de pericole certe, cum ar fi riscul de explozie a ouălor sau a apei care atinge temperatura de fierbere.

Etichete:

 
Comentarii:

Anonymous Aurel Millea a scris:
Autorul articolului citat repeta greseala pe care am mai vazut-o si la altii, atribuind "microundelor" niste proprietati "periculoase" sau "nocive". In realitate, incalzirea in cuptorul cu microunde se face prin actiunea unor unde electromagnetice (microunde), exact ca si intr-un cuptor clasic (cuptorul aragazului, cuptor electric, cuptor cu lemne etc.), singura deosebire fiind lungimea de unda a radiatiilor: la cuptorul cu microunde este vorba de unde electromagnetice "ultrascurte" (unde decimetrice sau centimetrice) pe cand la cuptorul obisnuit se produc unde infrarosii (lungimi de unda de ordinul micrometrilor). Mecanismul incalzirii este acelasi in cele doua cazuri: si in cuptorul cu microunde si in cuptorul aragazului mancarea se incalzeste prin actiunea unui camp electromagnetic (unde electromagnetice) ! La fel se produce incalzirea la razele solare, pe un gratar cu jar incins etc.
Aceasta "aversiune" fata de cuptorul cu microunde a fost indusa in ultimii ani de tot felul de nestiutori, ba si de unii medici, care pur si simplu nu au cunostinte elementare de fizica. Ei au uitat (din timpul orelor de fizica din liceu) ca transmiterea caldurii se face in general pe trei cai: prin conductie (la corpurile puse in contact intre ele), prin convectie (prin intermediul aerului in miscare) sau prin radiatie (prin camp electromagnetic). Incalzirea mancarii se produce in mod curent prin toate aceste trei cai, la diversele tipuri de masini de gatit (sobe cu lemne, sobe cu gaz, incalzitoare electrice etc.). In particular, incalzirea prin radiatie are loc in toate cuptoarele, de orice fel ! Deci, nu exista nimic miraculos in functionarea cuptorului cu microunde, unde incalzirea se produce numai prin una din caile de mai sus, prin radiatie...
Am citit si despre parerea unora ca ar exista o diferenta importanta intre incalzirea prin microunde si incalzirea prin unde infrarosii, datorita lungimilor de unda diferite. Este posibil, dar nu am vazut argumente sau dovezi solide care sa justifice asa ceva.
Mai sunt si alte credinte raspandite in legatura cu incalzirea la microunde, evident gresite sau chiar ridicole. De exemplu, ca apropierea corpului de cuptorul cu microunde ar putea genera probleme de sanatate (cuptorul cu microunde este ecranat perfect din pdv electromagnetic, deci nu exista radiatii in exteriorul lui). Alte ipoteze pe care le-am intalnit – "microundele distrug viata", "altereaza substantele nutritive", "cresc numarul de celule canceroase in sange" etc. – sunt si ele nefundamentate. Si in articolul la care se face referire sunt prezentate doua posibile surse de accidente, fierberea neasteptata a apei sau "explozia" unui ou – amandoua sunt perfect explicabile fizic si pot fi prevenite cu un minim de precautie.
S-a mai pus intrebarea: din care motiv se interzice incalzirea materialelor biologice, de exemplu sange, plasma, albumina, la microunde ? Raspunsul este simplu:
materialele biologice (care intra in contact direct cu sangele sau tesuturile) pot suferi alterari inacceptabile, pe cand la alimente (care interactioneaza doar prin sistemul digestiv) ele conteaza mai putin (sau deloc).
Desigur, din simpla prudenta este bine sa nu se abuzeze cu incalzirea alimentelor la microunde, atunci cand nu este necesara, iar unele operatii trebuie evitate complet, de exemplu incalzirea apei. Dar, in general, cuptorul cu microunde aduce cu sine o mare economie de timp, incalzeste numai inr-un spatiu limitat si este cat se poate de igienic. In plus, incalzirea se poate face chiar in vasul din care se serveste mancarea...
 
Blogger Gabriela a scris:
Cu toate "riscurile" pe care le implică, o să testez şi eu prepararea mămăligii la microunde :D Un pont foarte util! :)
 
Trimiteți un comentariu

<< Înapoi la Blog
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul