Compensarea preţului medicamentelor determină, de regulă, scăderi similare ale preţurilor atât la medicamentele scumpe cât şi la echivalentele lor ieftine, astfel încât diferenţele de preţ rămân mari.
Medicii, cointeresaţi adesea de companiile producătoare de medicamente şi farmaciştii, care speră că un profit mai mare al reţelei de farmacii le va aduce şi lor venituri mai mari, înclină să recomande medicamente scumpe, folosind adesea argumentul ingredientelor ajutătoare mai eficiente.
Un site românesc, care a presupus multă muncă, demonstrează că putem alege în locul medicamentelor scumpe cu care ne-am obişnuit, altele mai ieftine care conţin aceeaşi substanţă activă.
Site-ul se numeşte
Medicamente compensate şi precizează preţul impus de Ministerul Sănătăţii pentru medicamentele care se eliberează pe bază de reţetă pentru beneficiarii diverselor tipuri de compensare a preţului sau pentru cei neasiguraţi.
Am constatat, printre altele, că:
- pentru multe medicamente cu aceiaşi substanţă activă, preţul medicamentului compensat cel mai des recomandat poate fi de 2-8 ori mai mare decât altul necunoscut cu acelaşi efect;
- numeroase medicamente germane sunt mai ieftine decât echivalentele lor româneşti;
- medicamentele cu aceeaşi denumire comercială înscrisă pe ambalaj au preţuri diferite în funcţie de producător;
- preţurile nu sunt identice cu cele de pe site, în diverse farmacii, dar diferenţele sunt mici.
Pentru exemplificare, am ales pe site medicamentul Debridat, care tratează unele tulburări digestive.
În 3 farmacii, am găsit numai produsul Debridat, de cca 7 ori mai scump decât medicamentul echivalent Colperin, după cum vedeţi mai jos.
În două din farmacii mi s-a spus că medicamentul Colperin, produs de filiala din Tg. Mureş a cunoscutei fabrici maghiare de medicamente Gedeon Richter nu a fost cerut şi nu a fost vândut niciodată.
O informaţie utilă culeasă de pe site, extrasă din Ordinul Ministerului Sănatăţii/Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate 265/408 din 1 aprilie 2010:
"În cazul în care o persoană cu asigurare de sănătate se adresează unei farmacii în vederea solicitării unui anumit medicament compensat sau gratuit, iar aceasta nu dispune de medicamentul solicitat, farmacia are obligaţia să se aprovizioneze cu produsul respectiv, în termen de maximum 24 ore pentru bolile acute şi subacute şi 48 de ore pentru bolile cronice".