Increderea in bazaconii
Cu câţiva ani în urmă, o rudă de la ţară ne-a rugat s-o sprijinim ca să-i poată asigura mamei ei, bolnave de cancer în formă finală, un tratament la un şarlatan care reuşise să convingă mulţi creduli că poate vindeca tumorile maligne avansate. Susţinerile mele că e vorba de o escrocherie au fost considerate reavoinţă şi n-am avut altă soluţie decât să-i acceptăm rugămintea. Costul mare al tratamentului i-a secătuit micile rezerve, am ajutat-o şi noi, iar după o lună de la întoarcerea acasă, bătrâna s-a prăpădit.
Din păcate rubedenia nostra, avertizată de escroc că există un număr mic de cazuri în care tratamentul nu are efect, a rămas cu convingerea că a avut ghinion.
Pe mai tot mapamondul există profitori care înşală oamenii folosindu-se abuziv de prezentări pseudoştiinţifice, de credinţa naivilor în miracole, de exorcism, de vrăjitorii, spiritism, astrologie şi diverse alte bazaconii avantajoase doar pentru ei.
O prezentare subtitrată în româneşte la o conferinţă TED din anul 2006 descrie, adesea savuros, diverse tipuri de manipulări la care suntem expuşi. Conferenţiarul este director al asociaţiei americane
Skeptic şi fondatorul revistei cu acelaşi nume care caută explicaţii logice pentru fenomenele din natură şi investighează evenimentele prezentate ca fiind paranormale.
Etichete: Prezentari TED