Check out this page in {0} translated from {1}translated fromOriginal:Translated:Automatic translation powered by Microsoft® TranslatorStart translatingStop translatingCloseClose and show original pageSelect
Dintr-o postare cu informaţii interesante despre funiculare aflăm că aceste vehicule folosite şi astăzi, destul de frecvent, în zonele cu pantă mare a terenului, pentru transporturile forestiere şi de persoane, au apărut în a doua jumătate a secolului XIX şi constituie probabil sistemul de transport cu cel mai redus consum de energie, bazându-se pe principiul contragreutăţii a două trenuri, dintre care cel care coboară panta este încărcat cu apă, pentru a fi mai greu. În Anglia, Germania, Portugalia şi în Elveţia există funiculare care funcţionează de peste 100 de ani, între câte două localităţi. Unele din ele nu consumă practic energie. La Paris, a existat între 1900 şi 1930 un funicular care ajungea până la catedrala Sacre Coeur din Montmartre şi transporta anual un milion de persoane.
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.