Ziceam cândva pe acest blog că una din nişele neacoperite în blogosfera românească ar fi gastronomia. Recunosc acum că am greşit fundamental. Secretul, comparabil cu misterele din romanele lui Dan Brown, l-am descoperit treptat, pornind din blogul întitulat
Din jurnalul unei gospodine ratate, care nu prea are gastronomia printre preocupări, dar are un mic grup numit Cuisine într-un blogroll vast. La rândul lor, blogrollurile persoanelor pasionate de arta culinară mi-au dezvăluit numeroase bloguri ale confreriei culinare româneşti, întinsă pe mai multe continente, cu ramuri până în Extremul Orient.
O precizare: am ales numai bloguri în limba română, în ordinea în care am dat de ele şi probabil multe mi-au scăpat. Ce zici
Carmen, le oferi un capitol în colecţie?
Cristi Boerean este un reşitean care a călătorit prin lumea largă, a adunat reţete, le aplică şi vi le împărtăşeşte;
Mădălina (din Elveţia?) propune în
Albinuzza multe reţete, dar şi sfaturi gospodăreşti foarte utile;
Cristina k e tocmai în Tokio, de unde prezintă multe reţete, printre care include unele japoneze şi chinezeşti.
Blogul bubulinelor este un blog colectiv cu reţete culese din diverse ţări. Ce ziceţi de o mâncărică de varză acră cu pere sau mere?
Bucataresele vesele Leila, Lory şi Maria vă prezintă realizările lor fotografiate ca să vă tenteze şi mai tare;
Blogul
Retete vegetariene pentru toate gusturile se prezintă prin titlu;
Isabela Dobrin pare să fie în Italia, are 23 de ani, dar are competenţe culinare care denotă experienţă, nu glumă;
Găteşte cu Maria ne invită, oferind reţete multe şi variate, o doamnă din Vermont-SUA, a cărei familie se trage din Cluj;
Vulpea bucatar propune o întreagă carte de bucate care include şi reţete chinezeşti ;
Amalia prezintă reţete, reţete, reţete;
Papa bun, blogul lui Cristi Roman, care locuieşte la Dublin în Irlanda, este cel al unui critic culinar de nivel occidental, chiar când scrie despre restaurantele româneşti;
Diana Buchert, "tânără, frumoasă, mamă model... foarte modestă" din Bavaria este o gospodină de prim rang. Pozele preparatelor ei o confirmă;
Tot din Bavaria,
Maya ne oferă pe blog o întreagă carte de bucate;
D’ale gurii pare să fie creaţia destul de nouă a unui bucureştean implicat şi într-un
blog colectiv care prezintă, în afară de reţete culinare, restaurante şi vacanţe.
Din Franţa, Irina declară
Învaţ să gătesc! şi prezintă reţete culinare moderne pentru femei grăbite;
Oana, care pare să fie din Deva, oferă reţete multe şi variate. Îi doresc motive pentru un zâmbet care să-i lumineze chipul.
Beatrice te învaţă cum să rămâi tânăr cu reţete culinare adecvate dar şi cu alte metode;
Cezar Ioan are ca subiect predilect vinurile;
Teo e undeva în România şi prezintă „reţeţe uşoare şi ilustrate”;
Bucătăria Gabrielei este axată pe reţete culinare româneşti;
Laura S din Austria propune şi ea o grămadă de reţete tentante;
Jurnalul gurmandului începător a fost înlocuit nu demult cu
Sarea în bucate;
Last but not least,
Lola din New York, nu se limitează la reţete culinare. Mi se par demne de atenţie părerile ei, cum ar fi cele din posturile
Există critică constructivă? şi
Intersecţiuni.
Cu acelaşi prilej am descoperit forumul
Culinar.ro axat pe reţete culinare, teme gospodăreşti, familiale, etc. care prezintă şi restaurante, surse pentru a comanda mâncare online, articole, evenimente.
Pe forum sunt peste 37.000 de membri înregistraţi, sute de topicuri şi aproape 500 de mii de mesaje. Cifrele mi se par copleşitoare.