Când s-au format statele existente azi.
Categoria
Trecut - viitor ~
Pe o pagină web intitulată – după părerea mea – doar parţial corect
Countries Independence Dates sunt prezentaţi, pentru unele ţări, anii în în care acestea şi-au cucerit independenţa de sub stăpânirea altor state iar pentru altele, anii în care acestea s-au coagulat sub denumirea lor actuală.
Pentru Egipt, de exemplu, apare data obţinerii independenţei de sub mandatul britanic, iar pentru Germania, data unificării imperiului german.
Oricum, informaţiile de pe site mi se par foarte interesante.
Cel mai vechi stat care există continuu până astăzi este Etiopia cu o vechime de peste două milenii, urmată de China, fondată în anul 221 înainte de Cristos, de minusculul San Marino în anul 301, de Franţa care a fost unificată în anul 486 de regele Clovis şi de Japonia care datează din anul 660.
Anglia (fără Ţara Galilor şi Scoţia) există din secolul al 10-lea, dar forma statală actuală denumită Regatul Unit al Marei Britanii şi Irlandei de Nord a fost adoptată abia în 1927.
Austria este independentă din anul 1156 (până atunci fusese sub stăpânire bavareză).
Ţările din America latină, de la Mexicul din America de Nord până în extremul sud chilian, şi-au cucerit independenţa de sub stăpânirea spaniolă şi portugheză între anii 1810-1825, iar Haiti (fostă colonie franceză) e independentă din 1804. Se pare că independenţa, chiar veche de două secole, nu are neaparat drept consecinţă dezvoltarea şi prosperitatea. Or fi având conducerile politice vreo vină? Sau poate mentalitatea populaţiei? Pentru comparaţie, Australia s-a transformat din colonie britanică în dominion abia în 1901.
Amuzant este faptul că site-ul înfiinţează Rusia abia în anul 1991, după fărămiţarea Uniunii Sovietice, fără vreo referire la Rusia precomunistă, care – e drept – se întindea pe un teritoriu diferit de cel de azi (de exemplu, Finlanda a făcut parte din Rusia ţaristă până în 1917).
În ceea ce priveşte România, site-ul prezintă anul 1881 ca an al obţinerii independenţei de sub stăpânirea otomană. De fapt, independenţa României a fost recunoscută prin Tratatul de la Berlin în anul 1878, iar la 14 martie 1881, în urma votului Parlamentului, România a fost proclamată regat.
Există încă multe teritorii aflate sub guvernarea altor state, aflate la mare distanţă de ele, cum ar fi departamentele de peste mări ale Franţei sau Gibraltarul şi insulele Malvine (Falkland) care aparţin Marii Britanii.
Etichete: Trecut - viitor