Încep cu o precizare: întreg textul de mai jos se referă la blogurile scrise în limba română. Uneori – nu întotdeauna – engleza mută blogul într-o lume cu alte valori.
În blogosfera românescă se poartă topurile, se poartă discuţiile despre coduri de conduită, se poartă părerile despre A-bloggeri, se poartă tricouri şi sugestii despre îmbogăţirea din blogging. Pe scurt, blogurile sunt un subiect la modă în blogosferă, în presă, în marketing.
Şi până acum mi-am dat cu părerea pe alte bloguri despre subiectele la modă în blogosferă. Acum, purtat de valul modei, am obrăznicia să-mi exprim aici preferinţele, acordând prioritate blogurilor care - după părerea mea - sunt mai puţin băgate în seamă decât merită.
Pentru mine, blogurile de top sunt cele în care găsesc informaţii interesante şi utile pentru mulţi, venite de la oameni pricepuţi în domeniul la care se referă. Într-un clasificare subiectivă, aş oferi locuri fruntaşe unor bloguri precum:
Doctorescu al tânărului medic Bogdan Pătru, cu informaţii şi sfaturi deosebit de utile, mai ales în condiţiile în care deficienţele sistemului medical românesc ne determină să apelăm la medic doar în situaţii critice,
Jurnal de blo_ord al arhitectului şi fotografului Andrei Pandele, care impresionează prin talent, erudiţie şi profesionalism,
Drept&Internet - Noutăţi şi opinii al juristului Bogdan Manolea, de la care aflăm multe lucruri pe care al trebui să le ştie toţi cei care publică online şi nu numai,
Bookblog care ne aminteşte că e important să citim pentru a evita
imbecilizarea.
Câteva cuvinte despre alte bloguri pe care le simpatizez şi care sunt citate rar de VIPurile blogosferei româneşti:
Mă bucură ascensiunea rapidă de care se bucură Luciat cu
Terorism de cititoare.
Îmi îngădui să cred că spiritul de observaţie şi condeiul clujanului Ciprian Iancu fac concurenţă în blogul
Trăim în România, unei bune părţi din jurnaliştii profesionişti.
Cred că din blogul lui
Dragoş Mănac, specialist în IT şi militant pentru softul Open Source, pot afla multe lucruri importante şi bloggerii sau navigatorii de rând pe internet.
Citesc cu atenţie blogul
Plusvaloare al lui Hrisant care îmi oferă informaţii, explicaţii, raţionamente interesante şi mai puţin uzuale în domeniul afacerilor din România.
De la
Bogdan Diaconu, asistent la ASE şi jurnalist freelancer, pot afla cum ar trebui să se supună afacerile regulilor eticii şi moralei.
Îmi place cum îşi descrie
Magda Bărăscu întâlnirea cu Londra şi cu sistemul britanic.
Simt lipsa diferenţelor culturale pline de farmec din blogul în care scrie tot mai rar
Monica Babeş.