Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

vineri, septembrie 29, 2006
  Bloggeri care imi lipsesc
Categoria Blogosfera ~

Mărturisesc că sunt destule bloguri româneşti pe care le parcurg cu interes. Sunt şi bloguri care nu-mi plac, chiar şi printre cele cu mulţi fani şi grămezi de comentarii. Generarea de audienţă prin scandal şi bârfă, specifică unei bune părţi din media de la noi, îmi displace şi mai mult în blogosfera românească, unde este încă un fenomen izolat.
Este opţiunea mea, după cum e dreptul oricui să aprecieze manelele, Vacanţa mare şi pe Dan Diaconescu.

Tot preferinţele personale mă determină să simt lipsa unor bloggeri, care nu au postat nimic de câteva luni:

- încep cu Gabriela Avram, deschizător de drumuri în bloggingul românesc, care şi-a abandonat blogul, la începutul lui iulie, după ce a revenit în Irlanda (unde lucrează), după o vacanţă în România. În blogul său Coniecto, în limba engleză, Gabriela are posturi până la sfârşitul lui august. Cum în blogging nu se aplică zicala “No news, good news”, aş vrea să aflu veşti despre Gabriela.

- pe Monica Babeş am descoperit-o în toamna anului trecut, boboacă la Universitatea Rutgers din New Jersey. Mi s-a părut fascinant faptul că, într-un timp foarte scurt, Monica şi-a schimbat radical stilul de a bloga: notele de tip jurnal s-au transformat în analize comparative dintre cultura noastră şi alte culturi cu care a venit în contact proaspăta studentă americană; spiritul de observaţie remarcabil şi farmecul prezentării faptelor descrise m-au determinat, la un moment dat, să dau ca exemplu (mai agresiv decât era cazul) blogul personal al Monicăi, celor care au iniţiat bloguri româneşti de business. De la sfârşitul lui iulie, Monica şi-a părăsit blogul. Faptul că a revenit zilele trecute pe blogul ei în engleză, unde scrie, după părerea mea, prea politicos, mă face să sper că va reveni şi la blogul meu preferat.

- tot de la sfârşitul lui iulie, nu au mai apărut posturi în Netview.ro, un blog consacrat preponderent noutăţilor şi analizei fenomenelor ce se petrec în lumea Internetului. Evitarea limbajului specializat, alegerea diversificată a subiectelor, explicaţiile inteligente şi documentate mi-au plăcut mult. În ianuarie 2006 a apărut în Netview una din primele analize interesante din blogosfera românească (poate prima) a fenomenului Web 2.0.

- de la sfârşitul lui mai, Filip a încetat să mai scrie în Trafic de idei, un blog cu tematică preponderent politică. Mi s-a părut un blog care pune accentul pe fapte şi nu pe scenarii sau pe interpretarea unor declaraţii sau certuri politice. Filip cita frecvent părerile altora, uneori opuse. Pe blog puteţi accesa texte politice aparţinând lui Caragiale, Titu Maiorescu, Alexandru Lahovary, Dobrogeanu-Gherea şi găsiţi linkuri către resurse româneşti şi străine de prim rang. Cum Filip a mai abandonat în 2005 un blog şi a revenit după 3 luni cu o prezentare net superioară, sper să reapară în curând.
 
joi, septembrie 28, 2006
  Artline.ro - un site cu de toate
Categoria arte ~

Cand am accesat site-ul Artline.ro, subtitlul “Galerie virtuală de artă: pictură, sculptură şi grafică”, spaţiul generos acordat pe prima pagină unor artişti plastici români contemporani şi prezentarea curentelor care au dominat arta de-a lungul timpului, m-au făcut să cred că site-ul este dedicat exclusiv artelor plastice. Nu mică mi-a fost surprinderea când am constatat că am dat peste o mică enciclopedie cu date de tot felul.

În destinaţii pe meridiane găsiţi informaţii turistice, economice, istorice din diverse locuri. Foarte bine structurat şi cu fotografii superbe mi s-a părut, de exemplu, articolul despre Taiwan.

În zona care se ocupă de designul vestimentar, am descoperit un film cu o prezentare de la Sao Paolo a modei de primăvară şi vară 2007

Mi-au mai atras atenţia biografiile însoţite de fotografii a numeroşi actori celebri de film. Iată biografia frumoasei Michelle Pfeiffer, care are acum 48 de ani. De pe pagina ei puteţi alege zeci de alţi actori.

Veţi mai găsi şi biografii ale scriitorilor români şi străini importanţi,

Evident, de pe site nu lipsesc biografiile şi prezentarea lucrărilor marilor artişti plastici români şi străini precum şi linkuri către site-urile muzeelor de artă din zeci de ţări ale lumii.

Programele teatrelor si cinematografelor, expoziţiile şi lansările editoriale completează oferta acestei mici enciclopedii deosebit de interesante, în care mai sunt multe rubrici, deloc neglijabile, pe care nu le-am menţionat.
 
marți, septembrie 26, 2006
  Colectie de dictionare online
Categoria dicţionare şi enciclopedii ~

Vă propun să vizitaţi Dicorama, un director franţuzesc de linkuri către 1266 de dicţionare online de tot felul, grupate pe tematici şi limbi, nu pentru a mă încadra în avalanşa francofoniei care asediază în aceste zile Bucureştiul, ci pentru că mi se pare că merită atenţie.
Dicţionarele franţuzeşti sunt majoritare în selecţie, dar există multe resurse englezeşti ca şi dicţionare în alte zeci de limbi.
36 de dicţionare sunt din domeniul juridic, 140 au ca tematică economia finanţele şi marketingul, 106 – arta, muzica şi cultura, 54 – informatica şi internetul, 134 – sportul. Mai sunt o grămadă de dicţionare tematice şi generaliste precum şi trimiteri către alte directoare de dicţionare.
Veţi găsi, de exemplu 4 glosare având ca temă Wisky-ul, două în engleză şi două în franceză.
Şi pentru că în listă figurează numai varianta franceză a directorului de dicţionare Yahoo, iată aici colecţia Yahoo în engleză.
E adevărat că în în unele zone, cu predilecţie în cea gastronomică, sunt strecurate şi spamuri.
 
duminică, septembrie 24, 2006
  Libertatea religioasa in RO
Categoria păreri-informaţii-glume ~

La 15 septembrie 2006, Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat un raport amplu asupra libertăţii religioase în România.
Nu dispun de informaţiile necesare ca să comentez raportul, dar mi se pare că faptele negative prezentate sunt mult mai multe şi mai accentuate decât cele din majoritatea rapoartelor privind alte ţări europene.
S-ar putea să fie doar o impresie, dar cum probabilitatea ca în cercetarea respectivă să fie implicaţi români expatriaţi este foarte mare, mi-am adus aminte de faptul, greu de înţeles, că unii români care au devenit francezi, americani, englezi, îşi dispreţuiesc ţara natală; nu disfuncţionalităţile, şoselele proaste, sărăcia, rămânerea în urmă, birocraţia, corupţia sau alte necazuri de care nu reuşim să scăpăm, ci ansamblul pe care îl formează ţara şi locuitorii ei.
Am auzit, cu urechile mele, la Paris, un fost român care, referindu-se la o cerşetoare cu un copil handicapat în braţe, îi spunea unui francez: „Voila, c’est la Roumanie”.
 
vineri, septembrie 22, 2006
  Inginerii in varful P.N.L.
Categoria păreri-informaţii-glume

Pentru că titlul acestui post poate fi interpretat, în funcţie de locul unde se pune accentul, în două feluri, precizez că nu mă refer în la ingineriile financiare de care este acuzat arhitectul petrolist căruia îi sunt îndatoraţi cei care conduc azi Partidul Naţional Liberal, ci la inginerii care au fost preşedinţii acestui partid de-a lungul celor 131 de ani de când a fost înfiinţat.
Au fost doi, cu totul. Unul, primul ministru de azi, despre ale cărui succese răsunătore ne informează zilnic presa şi al doilea, Ion I.C. Brătianu (1864-1927).
Puncte comune între ei mi se par a fi calitatea de inginer, cea de bărbat prezentabil, şi faptul că au avut două căsnicii.
Omul politic cunoscut sub numele de Ionel Brătianu, preşedinte al PNL între 1909 şi 1927, a fost timp de peste 20 de ani cea mai proeminentă personalitate politică a României şi de 7 ori prim ministru. A fost artizanul votului universal şi al reformei agrare de după primul război mondial. Unii l-au caracterizat ca om cu tendinţe dictatoriale. Cert este că multe din succesele domniei regelui Ferdinand au fost construite de Ionel Brătianu.
Am selectat două descrieri ale personalităţii lui Ion I.C. Brătianu, prima recentă şi una scrisă de un contemporan al său şi publicată în două părţi, pe care le găsiţi la doc 1 şi doc 2 + doc 3.
Veţi afla acolo multe lucruri surprinzătoare, din care cred că putem învăţa şi azi.
 
miercuri, septembrie 20, 2006
  De la M.I.T. la Carul cu bere
Categoria păreri-informaţii-glume ~

Pe portalul Institutului Tehnologic Massachusetts, studenţii români au, din anul 2001, site-ul lor. Acolo puteţi afla, printre altele, informaţii despre studenţii şi doctoranzii români din USA, Canada, Anglia, Franţa.
Pe site există o pagina cu câteva reţete de mâncăruri româneşti. Mi-a atras atenţia o scrisoare din anul 1920 care descrie cum se preparau atunci mititeii la restaurantul CARUL CU BERE.
Viitorii ingineri români, şcoliţi peste ocean şi apreciati in lume, ne oferă chiar şi reţete de mititei, vechi de aproape un secol.

Mi-am adus aminte, cu acest prilej, de celebrul schimb de replici, din Parlament, dintre savantul Nicolae Iorga şi Ion I.C. Brătianu care era inginer şi lucrase, în tinereţe, la C.F.R:
Iorga: ce ne putem aştepta să învăţăm de la un inginer, domnilor?
Brătianu: măsura, domnule profesor, măsura.

Sunt convins că, spre deosebire de inginerii şi de alţi specialisti(?) mediocri care ocupă funcţii de prim rang în statul român de azi, minţile inginereşti bine structurate ne-ar fi de mare folos.
 
marți, septembrie 19, 2006
  Fotografie sau creatie pe computer?
Categoria teste ~

Postul precedent despre pensula magică m-a îndemnat să vă propun un test care mi-a plăcut mult, prezentat cu vreo lună şi jumătate în urmă, pe alt blog românesc.
Din 10 imagini, trebuie sa le separaţi pe cele create pe calculator de fotografiile adevărate.
Presupun că majoritatea celor interesati de blogul lui Ovidiu nu bagă în seamă blogul meu, aşa că ofer şi vizitatorilor mei posibilitatea de a-şi testa experienţa în domeniul graficii de calculator.
Mărturisesc, cu ruşine, că eu am ghicit corect doar în 5 cazuri din 10.
 
luni, septembrie 18, 2006
  Pensula magica
Categoria internet/IT~

Pentru că Auto CAD, Corel Draw, Photoshop au devenit clasice în grafica de calculator, un prieten mi-a atras atenţia asupra unei unelte mai putin cunoscute, creată la Massachusetts Institute of Technology, cu vreo doi ani în urmă, îndemnându-mă să o prezint pe blog. Clipul I/O Brush pare să prezinte o scamatorie. In fapt, pensula, care are înglobată o cameră video cu memorie CCD, senzori de atingere şi leduri pentru iluminare, este cuplată la un calculator. Desenul cu pensula se realizează pe un ecran touch-screen. Explicaţii despre funcţionarea sistemului puteţi găsi la BBC şi într-un material de pe site-ul M.I.T.
Gândită iniţial ca o unealtă pentru copii, răspândirea spectaculoasei pensule electronice este limitată de preţul prohibitiv.
 
vineri, septembrie 15, 2006
  Automobile
Categoria Blogosfera ~

Nu am pasiunea automobilelor spectaculoase, nici măcar în chip de privitor.
Totuşi, am "citit" un blog românesc, născut cu două luni în urmă şi dedicat automobilelor, ca pe o carte captivantă. Am găsit în el poze excelente, clipuri, informaţii interesante, comentarii isteţe, uneori şocante, impresii culese, printre altele, din China, de la Moscova, din America.
Nu e un blog de business, dar cred că ar putea da idei celor care vor ca această categorie de bloguri să aibă realmente priză la public în România (dacă greşesc din nepricepere, cer iertare specialiştilor în domeniu).
 
miercuri, septembrie 13, 2006
  Muzica gratuita la Download.com
Categoria Muzică ~

Nu mă aşteptam ca Download.com, cea mai apreciată sursă de software, să ofere descărcare gratuită de muzică, în format mp3.
Dacă nu aveţi pretenţia să înregistraţi interpreţi de prim rang, veţi găsi aici mostre din toate genurile de muzică, de la Hip hop la muzica clasică.

Pentru că, în aceste zile, TVR se laudă cu un top al personalităţilor din cei 50 de ani de existenţă, dedic acest modest post personalităţilor omise din top, care au realizat emisiuni muzicale de prim rang, în anii dinaintea ultimilor 16. Dintre ei, imi vin în minte Carmen Dobrescu, Sorin Grigorescu şi Paul Urmuzescu. În mod cert, sunt mulţi alţi oameni importanţi care nu au încăput în lista concepută cu destulă superficialitate de TVR.

Etichete:

 
marți, septembrie 12, 2006
  Amza, Caragiu, Birlic
Categoria păreri-informaţii-glume ~

În anii dictaturii comuniste, momentele vesele de la radio sau de la televiziune în care apăreau Grigore Vasiliu Birlic, Toma Caragiu şi Amza Pellea erau erau medicamente pentru sănătatea mintală a românilor.
O colecţie de astfel de momente, prezentate în format text, sunet sau video ne poate face, cu certitudine, plăcere şi azi, desprinzându-ne, pentru câteva minute, de ticăloşiile politico-tâlhăreşti pe care le revarsă permanent peste noi media şi realitatea cu care ne confruntăm.
Veţi constata cu surprindere că unele texte reflectă şi situaţii actuale.
 
luni, septembrie 11, 2006
  Fotografii din satelit
Categoria păreri-informaţii-glume ~

Am primit prin e-mail un set de fotografii excelente făcute din satelit, însoţite de explicaţii şi grupate în format pps. Puteţi vedea insula în formă de palmier din Dubai, cascada Niagara, marea piramida Giza din Egipt, valul Tsunami care a lovit Sri Lanka în 2004 şi multe alte imagini spectaculoase. Le-am introdus într-un depozit şi le puteţi descărca de aici.
Regret că nu pot preciza sursa. Dacă aflu că sunt protejate prin drepturi de autor, voi şterge acest post şi fişierul.
 
vineri, septembrie 08, 2006
  Companii aeriene nesigure
Categoria utile? ~

Creşterea explozivă a numărului liniilor aeriene low cost a determinat organismele abilitate din ţările occidentale să le monitorizeze măsurile de siguranţă tehnică şi profesionalismul piloţilor.
Un document publicat la 20 iunie 2006 de Comisia Europeană comunică lista companiilor aeriene neagreate de Uniunea Europeană.
Prima formă a listei, care a fost completată ulterior, a fost aprobată de comisia Europeană şi de Parlamentul European în decembrie 2005. Specialiştii UE apreciază că aceste companii nu respectă normele internaţionale de securitate.
 
miercuri, septembrie 06, 2006
  Extemporal la sexualitate
Categoria teste ~

Acest chestionar vă pune în faţă întrebări nu prea uzuale din domeniul sexualităţii. Veţi parcurge un drum din preistorie până în zilele noastre.
 
marți, septembrie 05, 2006
  Originea unor cuvinte
Categoria dicţionare şi enciclopedii ~

În Wikipedia puteţi găsi un mare număr de cuvinte româneşti la a căror origine se află numele proprii ale unor persoane sau ale unor locuri. Majoritatea cuvintelor sunt preluate din alte limbi.
O parte din cuvintele prezentate sunt derivate din nume de persoane şi altele sunt derivate din nume de locuri.
Nu mă aşteptam, de exemplu, ca zeul Pan din mitologia greacă să fie sursa cuvântului panică iar parizerul să aibă la origine oraşul Paris.
 
luni, septembrie 04, 2006
  Medicii din blogosfera RO
Categoria Blogosfera ~

Am remarcat, cu plăcere, prezenţa în blogosfera românească a trei bloguri medicale, ale căror autori sunt doctorii Bogdan Pătru, Răzvan Savu şi Marian Pop.
Bogdan aka Doctorescu se adresează, în special, publicului dornic de sfaturi şi informaţii medicale, Răzvan scrie, deocamdată, pentru colegii de specialitate, iar Marian adaugă părţii de specialitate posturi de tip fotoblog şi segmente de jurnal personal.
Dacă nu greşesc, Lulu şi Simiuk, în ale căror bloguri medicina e încă doar un fel de Screen Saver, sunt în prag de licenţă. Poate mai sunt şi alţi medici, pe care nu i-am depistat.
Le dedic lor, dar şi altor persoane interesate, o excelentă sursă de publicaţii medicale accesibile gratuit, unele din ele după un anumit termen de la publicare, precizat aici.

P.S.
Am aflat din postul de azi al lui Carmen, că la reorganizarea colecţiei Timsoft, a fost creată categoria “webloguri medicină” în care figurează blogurile celor trei medici la care m-am referit in acest post. Mea culpa.
In acealaşi grup mai figurează Oana Cuzino (regret că am omis-o) şi blogul Bebe în care există informaţii interesante pentru părinţii bebeluşilor. În listă mai există un blog inactiv şi unul al unui magazin.
 
sâmbătă, septembrie 02, 2006
  Metrourile din toata lumea
Categoria utile? ~

Accesând site-ul Urban Rail puteţi vedea, copia şi printa toate hărţile metrourilor din lume. Fiecare hartă este însoţită de o scurtă istorie a metroului din oraşul respectiv şi de diverse alte informaţii printre care şi tarifele. După ce alegeţi continentul, (Americile sunt grupate la un loc), apare o hartă a continentului şi puteţi clica oraşul care vă interesează.
Pentru Australia, trebuie să răscoliţi puţin site-ul, ca să ajungeţi aici.
Site-ul vă permite să vă plecaţi de acasă cu harta metroului din oraşul în care intenţionaţi să ajungeţi şi cu informaţii despre tarife, bilete, abonamente etc.
 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul