Fac parte dintre cei care au convingerea că, în România, educarea populaţiei, pe scară cât mai largă, în domeniile utilizării calculatoarelor şi al folosirii instrumentelor financiare moderne este vitală pentru depăşirea subdezvoltării care ne caracterizează.
Am dat de curand de site-ul
Conso.ro/ care permite compararea avantajelor şi dezavantajelor pentru diferite servicii pe care le pun băncile româneşti la dispoziţia persoanelor fizice. Cred că merită să-l vizitaţi.
Iată, de exemplu,
ofertele băncilor româneşti pentru un credit 10.000 de lei noi, pe 5 ani, ca să vă cumpăraţi o maşină second hand.
Situl l-am găsit via blogul
Economice.roNu-l cunosc pe Dan Chiriac, titularul acestui blog, cu subtitlul „Blog financiar”. Pe blog n-am găsit informaţii informaţii cu privire la autor, iar pe Google n-am găsit referinţe la o persoană cu acest nume, având preocupări în domeniul economiei. Pot presupune doar că e clujan, pentru că prezentarea blogului e concepută de o firmă de servicii IT din Cluj.
Nefiind specialist în finanţe, pot să spun doar că mi se pare interesant blogul şi că m-a impresionat diversitatea problemelor abordate.
Reproduc de pe blog (plecând de la ipoteza acceptării mecanismelor “Creative Commons”) postul intitulat
Puterea de cumpărare în România:
"Conform unui studiu recent, in medie un roman cheltuie jumatate din venitul lunar pe mancare, iar puterea de cumparare este de aproximativ patru ori mai mica decat in Austria. Totusi puterea de cumparare este superioara altor tari cum ar fi Bulgaria, Ucraina, Turcia, Bielorusia, Macedonia si Serbia. Comparandu-ne insa cu tarile de curand integrate, nu stam foarte bine intrucat polonezii cheltuie doar ceva peste un sfert din venitul lunar pe mancare.
In aceste conditii si capacitatile de economisire sunt mai reduse fata de a tarilor din UE, cu toate ca un procent de 22% din populatie spera ca vor reusi sa faca economii in urmatorul an (fata de 49% in Austria). Totusi cel putin ca nivel de optimism stam mai bine decat ungurii si polonezii, care doar 16, respectiv 21% spera sa poata face economii in anul urmator.
Jumatate dintre romani ar investi banii economisiti in imobiliare, pe locul doi clasandu-se depozitele bancare si la mai mare distanta investitiile in actiuni (15%) sau fonduri de investitii (5%). Motivele pentru care romanii economisesc sunt in primul rand pentru a avea bani in cazul unor urgente dar si pentru a putea asigura o viata mai buna copiilor. In Austria, Cehia, Ungaria si Croatia scopurile principale al economisirii sunt achizitionarea de automobile, imobile, dar si pensiile".