Cu o lună şi jumătate în urmă, a fost lansat site-ul
Media Index realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Site-ul prezintă informaţii despre structurile de proprietate ale companiilor de media şi despre celalalte interese economice ale ale celor care stăpânesc media în România.
Rezist tentaţiei de a comenta felul în care se reflectă interesele patronilor mai mici sau mai mari în presa scrisă şi audiovizuală, dar nu pot să nu observ faptul că o bună parte din investitorii în presa românească sunt companii(?) din Cipru, din Insulele Virgine Britanice etc.
Asocierile dintre persoane fizice arată încrengături ciudate: Mircea Dinescu este asociat cu Cristian Tudor Popescu la ziarul Gândul şi cu Dinu Patriciu la Satiricon SRL şi la Dilema Veche. La randul lui, Dinu Patriciu este asociat cu Sorin Roşca Stănescu la Ziua Tomis S.A. Pentru că listele arată şi alte proprietăţi ale patronilor din presă, constatăm că la firma Clubul Vinului SRL care se ocupă cu închirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate, Dinu Patriciu este asociat cu Călin Popescu Tăriceanu.
În schimb, la ziarul Gardianul al carui director a fost demis ieri şi înlocuit – se pare – cu Răzvan Dumitrescu, plecat de la Realitatea TV, nu apar explicit persoane fizice, aşa că paternitatea editorială a ziarului atribuită, în presă, lui Sorin Roşca Stănescu nu e dovedită. Şi pentru că veni vorba de SRS, putem constata că acesta are o preferinţă pentru asocieri cu firme din insulele Virgine Britanice (la Ziua, la Apogeu Info, la Video Service SRL, care deţine postul de radio Orizont la Constanţa)
Pe site, există o zonă dedicată reglementărilor româneşti şi internaţionale în domeniul media.
Merită să citiţi
Rezoluţia Consiliului Europei privind etica jurnalismului şi să constataţi în ce măsură respectarea sa este o prioritate pentru o bună parte din presa românească.
Citez, de exemplu, din art.10: “cetăţeanul, are dreptul de a cere ca informaţia oferită de jurnalişti sa fie veridică în cazul ştirilor si onestă in cazul opiniilor, fără intervenţii din exterior, atât din partea autorităţilor publice, cât şi a sectorului privat”. În ţările occidentale există organisme ale societăţii civile care se ocupă de drepturile cetăţenilor în relaţia cu presa.