Ideea întrebării puse în titlu mi-a venit după ce am accesat
un forum american al bloggerilor. Acolo sunt teme legate de podcasturi şi vloguri, de promovare, de rentabilitate şi de multe altele.
După părerea mea un eventual forum românesc având ca temă blogurile ar trebui să aibă o secţiune pentru începători şi una pentru avansaţi. Începătorii care doresc să creeze un blog adevărat şi nu să scrie o poezie pe care să o pună undeva pe net, trebuie să afle că ar trebui să ştie ce este bloggingul, cum să aleagă o platformă şi cum să-şi promoveze blogul. Trebuie să afle păreri despre platformele gratuite destinate blogurilor, să afle că e la modă WordPress, să decidă dacă au competenţa necesară pentru a folosi B2 Evolution sau sau dacă e mai bine să recurgă la Weblog.ro, Blogger sau la altă soluţie.
Cred şi că schimburile de păreri între avansaţi pot aduce mai multe lămuriri decât comentariile de pe bloguri. Cei care caută o anumită informaţie pot primi răspunsuri mai exacte decât cele oferite de
Google Blog Search.
Numărul blogurilor din România se poate număra în zeci de mii, deduc eu, în baza datelor adunate recent de
Elena Todică. Efervescenţa stârnită de
Roblogfestul 2006 iniţiat de Dragoş Novac arată că un număr semnificativ de bloggeri oferă informaţii căutate şi că au învăţat să folosească instrumentele care îmbogăţesc conţinutul şi măresc numărul celor care accesează blogul.
Majoritatea deţinătorilor de bloguri o formează elevii şi studenţii. Există un număr de bloggeri care deţin destule informaţii de specialitate pentru a-i îndruma pe ceilalaţi. Dând întâietate doamnelor şi nedreptăţind bărbaţii, voi aminti doar pe
Carmen Halotescu şi
Gabriela Avram.
Am testat două zone:
Jurnale.ro găzduieşte peste 2500 de jurnale. In index sunt accesibile mult mai puţine, printre care numeroase încercări de manifestare literară Dintre autori, 27 au peste 30 de ani. Nu ştiu cât e de corectă extrapolarea pe care o fac, folosind jurnale.ro drept reper, dar cred că putem presupune că 99% dintre deţinătorii români de bloguri (nu dintre bloggeri) au sub 30 de ani.
Pe
Softpedia Forum sunt create cca 300 de bloguri insirate pe 15 pagini. Majoritatea sunt goale sau abandonate. Câteva sunt reclame. Câteva sunt interesante, dar nu sunt cunoscute in blogosfera romaneasca. Numărul mediu de postări pe un blog este 1,3.
Curios este ca sute de oameni acceseaza blogurile goale, desi se precizeaza ca ele nu contin nimic. Peste 40 de persoane au accesat, de exemplu, dinaaa's Blog, de pe ultima pagina, care e gol. In schimb, din profilul persoanei dinaaa, rezulta ca are pareri interesante in domeniul gastronomic, complet descoperit în blogosfera romaneasca. Eu cred ca dinaaa ar putea crea un blog de succes pe teme gastronomice. Nu e greu, dar trebuie sa înveţe câteva proceduri destul de simple.
Concluzia pe care o trag eu este că deşi am evoluat, ajungând chiar să avem şi Business bloguri, numărul bloggerilor “adevăraţi” nu atinge 10% din numărul românilor care au iniţiat un blog.
Pe forumurile româneşti am găsit două topicuri dedicate blogurilor (poate mai sunt si altele):
În cel de pe forumul
Seopedia se cer şi se oferă lămuriri despre utilizarea platformei WordPress.
Pe forumul
Computergames.ro majoritatea amatorilor de jocuri antipatizează blogurile.
Şi acum revin la întrebarea:
este util un forum al bloggerilor?Dacă răspunsul este cumva da, cine credeţi că s-ar încumeta să-i fie admin?
Ce părere aveti dragi bloggeri sau doritori de a deveni bloggeri?
Ce părere aveţi Domnule
Gabriel Radic? Au trecut aproape doi ani de la
Weblog comanda şi nu mai suntem chiar repetenţi toţi, dar numărul corigenţilor e imens.
P.S Eu aş pune, pe forum, întrebarea: foloseşte cineva platforma
Serendipity? M-ar interesa o părere despre facilităţile reale pe care le oferă.