Când am pus, cu o săptămână în urmă, această întrebare pe blog, părerea mea înclina spre utilitatea forumului.
Din punctele de vedere exprimate, inclusiv de
Carmen Halotescu şi de
Gabriel Radic, ambii persoane cu autoritate în bloggingul românesc, rezultă că un astfel de forum nu are rost.
Simt nevoia să fac câteva precizări privind susţinerile lui Carmen şi Gabriel dar şi cu privire la motivele care m-au determinat să abordez subiectul.
Carmen afirmă că a remarcat unele discuţii de pe despre deschiderea unui thread despre bloguri pe forumul Softpedia. Iniţiatorul
acestei discuţii, care n-a avut succes, am fost eu. Am primit, pe acel topic, sfatul de a adresa propunerea unui admin. Am trimis, la 19 martie, un mesaj personal, în acest sens, adminului Courage. N-am primit nici un răspuns.
Celelalte mesaje de pe forumul Softpedia referitoare la bloguri, menţionate de Carmen, nu spun nici un cuvânt despre modul în care se realizează un blog.
Gabriel nu optează nici el pentru forum şi consideră că iniţiativa sa
Bloguri pentru to(n)ţi, în format wiki, e mai utilă. Aştept să văd ce va fi. Deocamdată...
Cred ca măcar o mică parte din sutele (sau poate miile) de oameni care au creat un blog gol sau au scris doar un post într-un blog creat pe Roportal, Softpedia, Jurnale.ro sau cine ştie unde altundeva, simt nevoia unui sfat competent despre construcţia şi susţinerea unui blog. Acesta a fost motivul pentru care m-am gândit la un thread pe Softpedia Forum.
Apoi mi-am dat seama că şi mie sau altora ca mine ne-ar prinde bine, uneori, un sfat de la cineva care s-a confruntat cu o anume problemă de care ne izbim.
Extinderea bloggingului românesc şi creşterea diversităţii temelor şi a formelor de prezentare a mesajelor mi se par deziderate de băgat în seamă, pentru că bloggerul devine, vrând, nevrând, un explorator mult mai avizat al posibilităţilor calculatorului decât un utilizator a două-trei programe de PC, un gamer sau un părerist pe forumuri. Să nu uităm că RSSul, podcasturile, vlogurile şi nedefinitul Web 2.0 au avut un punct de sprijin în blogging.
Sper ca printre cei care au răspândit ideea bloggingului printre români, cum sunt
Carmen,
Gabriel,
Dragoş,
Gabriela,
George,
Mircea,
Alex şi alţii, cărora le cer scuze că nu-i menţionez, să fie cineva care să găsească soluţia pentru un H1 (help) accesibil bloggerilor activi sau în devenire.
Şi un demers în acest sens din partea unui programator care e şi blogger ar fi o surpriză plăcută.