Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

miercuri, noiembrie 30, 2005
  Bizarerii optice
Categoria păreri-informaţii-glume

Pe vremea când eram proaspăt deţinător al carnetului de conducere auto, un şofer cu experienţă mi-a dat câteva sfaturi. Printre altele, a insistat să să reduc viteza de fiecare dată când vizibilitatea nu este perfectă, pentru că ochiul te înşală, zicea el.
Peste câţiva ani, am avut norocul să pot frâna la câţiva centimetri de un om beat, pe care nu-l văzusem venind din stânga, orbit fiind de farurile unui troleibuz care staţiona.
Mecanismul de percepţie vizuală al omului este adaptat la situaţiile standard, explică Prof. Dr. Michael Bach de la Universitatea din Freiburg. În creier se realizează conexiuni tip pentru situaţiile obişnuite. Din această cauză, în unele cazuri atipice se produce o interpretare eronată a imaginilor văzute. Aşa se produc iluziile optice .
Şi destule accidente de circulaţie, adaug eu.
Prof. Bach a pus pe un sit 60 de iluzii optice de tot felul.
Impărţirea pe categorii, explicaţiile şi trecerea comodă de la un experiment la altul conferă sitului calităţile specifice unei lucrări făcute „nemţeşte”.
Pe situl personal al lui Michael Bach găsiţi şi alte informaţii interesante.
Informaţia că Universitatea din Freiburg a fost înfiinţată în 1457, anul in care a început domnia lui Ştefan cel Mare, am cules-o din altă parte.
 
duminică, noiembrie 27, 2005
  Lumea unui fotograf calator
Categoria păreri-informaţii-glume

După mai mult de 4 ani de cules poze din Webshots, am crezut că am dobândit o oarecare imunitate faţă farmecul fotografiilor făcute în diverse colţuri ale lumii.
Ajuns din întâmplare pe situl lui Dan Heller, de care n-am auzit până ieri, m-am trezit că bântui de aproape o jumătate de oră prin pozele de pe sit. Am marcat URL-ul şi am revenit azi.
Californianul Dan Heller, a răscolit cu minuţiozitate cele două Americi, Europa şi Africa. În Asia şi Australia n-a fost încă.
Cele 23.000 de poze de pe sit sunt grupate, de preferinţă, după criterii zonale.
De la Heller am aflat că un trib din Burkina Faso locuieşte în case fortificate a căror arhitectură l-a inspirat pe Le Corbusier.
Cred că selecţiile tematice vor să spună că oamenii sunt, peste tot în lume, asemănători în diversitatea lor. Colecţia de scări e impresionantă. Perechile care se sărută în public şi rufele puse la uscat au farmec şi haz.
Am zăbovit la colecţiile din New Orleans şi din Portugalia, la nişte păsări simpatice din insulele Galapagos, la cuplurile din Cuba, la diversitatea Amsterdamului, la rufele puse la uscat în Veneţia şi la multe alte colecţii.

Sper să vă placă lumea descrisă de Heller.
 
miercuri, noiembrie 23, 2005
  Recorduri Guinness
Categoria păreri-informaţii-glume

Cele mai multe recorduri Guinness despre care am aflat din mass media mi s-au parut stupide.
Astazi, pe pagina principală a sitului recordurilor, performerul mondial al zilei este deţinătorul celor mai lungi fire de păr din urechi.
Totuşi, pentru simpatizanţii domeniului IT-Internet, o vizită în zona Science&Tech cu subdomeniile Computers, Gadgets, Internet etc. poate oferi informaţii care atrag atenţia, chiar dacă multe sunt depăşite. Am găsit date despre cel mai vechi browser de Internet, cel mai scump nume de domeniu, cea mai rapidă transmisie prin Internet sau cel mai mic mouse.
Şi alte pagini care conţin ştiri nostime pot fi accesate numai din pagina de intrare, deoarece situl nu oferă URL-uri distincte pentru ele.
 
duminică, noiembrie 20, 2005
  Blogger la 92 de ani
Categoria păreri-informaţii-glume

La 7 septembrie 2005, americanul Ray Franklin White din Knoxville, Tenesee a împlinit 92 de ani. Ray îşi îngrijeşte cu pasiune grădina de tomate şi semnează “Dad” în cele 6 bloguri ale sale.
La început, am privit blogurile tăicuţului ca pe o curiozitate. Treptat, curiozitatea s-a transformat în admiraţie şi uneori chiar în emoţie.
In blogul Dad's Tomato Garden Journal care e un jurnal personal inaugurat la 28 august 2003, postul de sâmbătă 19 noiembrie 2005 poartă numărul 711, ceea ce înseamnă o medie de 0,9 postări pe zi. Câţi dintre noi se pot lăuda cu o astfel de performanţă, de-a lungul a peste doi ani de zile?
"Time is precious - do not waste it." ne spune Dad.
Fotografiile de pe blogurile lui sunt remarcabile.
E constant în dragostea pentru Princess, o pisică neagră care stă lângă el şi pândeşte păsărelele, pentru Scotty, un câine collie superb, pentru păsările cântătoare şi – evident – pentru grădina de tomate.
Unul din bloguri, intitulat Dad's Songbird and Rose Garden este dedicat soţiei lui Ray, decedată în urmă cu mai mult de 30 de ani.
Uitaţi-vă la blogul More from Dad numai dacă aveţi timp, ne spune bloggerul nonagenar.
E un blog cu parfum desuet. Fotografiile ne îmbie către natură, o parabolă aminteşte valoarea credinţei în Dumnezeu, “Diferenţa dintre săraci şi bogaţi” este o poveste mai plăcută decât multe din dulcegăriile pe care le-am primit prin email, iar Ray fotografiat lângă avionul pe care şi l-a cumpărat în 1946, când avea 33 de ani, încearcă parcă să ne spună: cumplit de repede mai trece timpul!
 
miercuri, noiembrie 16, 2005
  Acronime
Categoria dicţionare şi enciclopedii

Dacă întâlniţi într-un text o succesiune de iniţiale sau o prescurtare în limba engleză, al cărei sens nu-l puteţi descifra şi dacă puteţi deduce din context la ce domeniu se referă abrevierea, nu ezitaţi să folosiţi Acronym Finder. După ce veţi alege una din variantele oferite (pentru NASA există 29 de soluţii), veţi putea continua mai uşor căutarea într-un dicţionar online. Situl nu are trimiteri directe la dicţionare, ci la cărţile de la Amazon.com.
Aici găsiţi indicaţii pentru simplificarea căutării.
Cele două milioane şi jumătate de de soluţii se referă cu precădere la domeniile IT, telecomunicaţii, activităţi militare, dar nu numai.
Am făcut un test cu AIJA (Afghanistan Independent Journalists Association) Am fost direcţionat către un sit auxiliar care mi-a dat răspunsul corect.
 
duminică, noiembrie 13, 2005
  Magazinul “La Dumitrescu”
Categoria păreri-informaţii-glume

Azi, românii merg la Boutique, la Supermarket la Hair stilist sau la Fitness. Cumpără medicamente de la Helpnet sau Sensiblu. Se duc la restaurantele Four Seasons sau Goldenblitz.
Aţi intra într-un magazin alimentar pe a cărui firmă scrie „La Dumitrescu”?
Dacă răspunsul este da, vă rog să luaţi avionul până la Londra, pentru că acolo e magazinul al cărui patron s-a încumetat să-l boteze aşa.
E drept că restaurantul londonez cu specific românesc "ca la mama acasă" se cheamă The Britannia.
 
sâmbătă, noiembrie 12, 2005
  Test de personalitate
Categoria teste

Am cam neglijat testele.
În consecinţă, împrumut un test de personalitate de la Vivi, care l-a preluat la rândul lui de la Deea, care a cucerit cu testul încă 6 admiratori.
Ăştia cu testul mai propun şi alte variante. Toate sunt “based on scientific measures” zic ei.
Rezultatul testelor poate fi afişat pe blogul (situl) propriu. Eu n-am păstrat rezultatele şi n-am chef să mai parcurg o dată cele 126 de întrebări, mai ales că nu prea am cu ce să mă laud.
 
vineri, noiembrie 11, 2005
  50.000 de conversii online
Categoria utile?

La început am crezut ca e o glumă. Conversiile matematice, ştiinţifice, tehnice, valutare pe care le-am întâlnit par să fie câteva sute, poate o mie. De unde 50.000?
Şi totuşi situl Online Conversion pretinde că poate face 50.000 de conversii diferite, e drept, folosind doar 5.000 de unităţi de măsură. Nu le-am numărat, dar sunt tare multe.
În afară de conversia unităţilor de măsură, am găsit şi calcule de tot felul cum ar fi, de exemplu: cu un consum 6 litri la 100 de Kilometri, se parcurg 16,7 km cu un litru.
În domeniul financiar, situl permite, în afara conversiei valutelor din 164 de ţări, încă 11 tipuri de calcule şi conversii.
În zona Cooking Conversions sunt unităţi de măsură folosite în diverse ţări, pentru greutăţi, volume şi capacităţi. Evident printre ele figurează şi linguriţa de cafea.
In zona Date and Time puteţi afla numărul de zile scurse dintre două date, puteţi converti o dată din calendarul iulian în cel gregorian, puteţi afla ora în diverse locuri de pe glob, etc.
Nu neglijaţi zona Fun Stuff. Acolo puteţi afla greutatea pe care o aveţi pe alte planete, populaţia pământului (creşterea e de aproape 3 oameni pe secundă), vârsta unui câine exprimată în vârsta echivalentă a omului (un câine de 10 ani are 53 de ani umani) şi multe altele.
Mie mi-a plăcut situl.
 
joi, noiembrie 10, 2005
  Consultaţii medicale prin Internet
Categoria utile?

Sfatulmedicului.ro, se prezintă ca fiind rezultat unei colaborări între un grup de specialişti în Internet si un grup de medici cu diverse specializări.
Serviciul este destinat in principal persoanelor active care au probleme de sănătate şi nu le acordă importanţă, preferând să le ignore sau să se trateze dupa ureche, decât să consulte un medic.
În baza simptomelor pe care le comunicaţi, după un tipic stabilit de sit, primiţi prin e-mail, în 24 de ore, sfaturi medicale.
După o consultaţie gratuită, puteţi face, contra sumei de 10 Euro, un abonament pentru 10 consultaţii online pe parcursul a 6 luni sau …
Pe sit mai sunt informaţii de tot felul despre boli, analize, vaccinuri, medici, farmacii etc.
Sper că e o soluţie gândită să atragă pacienţii printr-un un serviciu de calitate la un preţ foarte rezonabil.
N-am verificat calitatea serviciului. Spuneţi-mi şi mie dacă aflaţi mai mult.
 
miercuri, noiembrie 09, 2005
  Muzeul Guggenheim
Categoria arte

Chiar dacă e nevoie de două manevre pentru a vedea reproducerile la o dimensiune acceptabilă, merită să vizitaţi online colecţiile Muzeului Guggenheim din New York. Aşa vă veţi stabili priorităţile pentru vizita la muzeu, sau vă veţi face o imagine despre acest templu al artei plastice, în cazul în care nu veţi avea prilejul, sau timp, sau condiţii, sau bani pentru a ajunge acolo.
La litera B am găsit şase lucrări de Brâncuşi şi două de Victor Brauner.
Eu m-am mai oprit şi la Kandinsky (fiecare cu gustul lui).
Îmi place şi Nasul lui Giacometti (în stânga), care mai poate fi mărit, pe sit.
Prima adresa pe care v-am dat-o e a colecţiei online a muzeului din New York, dar intrarea în lumea Guggenheim, care cuprinde şi escale la Bilbao, Berlin, Veneţia şi Las Vegas se face pe aici.
 
luni, noiembrie 07, 2005
  Convertiti documente in Africa de Sud
Categoria internet/IT

O posibilitate comodă, dar mai puţin uzuală, de conversie a fisierelor Adobe pdf în Word, Excel sau HTML dar şi din Text, Word sau Excel în PDF şi nu numai, vă oferă situl PDF Tunnel, originar din Africa de Sud.
După ce faceţi uploadul fisierului pe sit, primiţi prin e-mail, în 5 minute, documentul convertit în formatul dorit.
Pentru conversia fişierelor PDF în MS Word (.doc) puteţi trimite un email la doc@pdftunnel.com, cu documentul ataşat.
Majoritatea conversiilor obişnuite sunt gratuite. Nu neglijaţi totuşi să verificaţi tarifele la pagina Services.
 
vineri, noiembrie 04, 2005
  Informatii 931 online
Categoria utile?

Romtelecom a pus, săptămâna trecută, la dispoziţia utilizatorilor de Internet, un serviciu online prin care puteţi afla numărul de telefon al oricărui abonat din ţară. Nu uitaţi să comutaţi de pe "particular" pe "juridic", în fereastra pe care v-o propune situl, dacă numărul căutat aparţine unei persoane juridice.
La altă pagină a portalului Romtelecom, găsiţi numere utile formate din 3 sau 4 cifre din Bucureşti sau din judeţe.
 
  Gratuit de la Microsoft!
Categoria internet/IT

La 1 noiembrie, Microsoft a făcut sacrificiul de a oferi un produs gratuit care merită atenţie.
Windows Live, în versiune Beta, include un motor de căutare, selecţii din publicaţii de tot felul, un agregator de feeduri RSS, acces la poşta electronică Hotmail şi la MSN Messenger, timpul probabil intr-o localitate aleasă.
Windows Live este o perfecţionare reuşită a variantei mai vechi Start.com care imită pagina personalizată de căutare Google.
Nu simpatizez Microsoft, dar noul produs mi se pare mai friendly decât soluţiile similare ale Google sau Yahoo.
 
joi, noiembrie 03, 2005
  Agramaţi in Administratie
Categoria păreri-informaţii-glume

Constat cu stupoare că printre caracteriticele Administraţiei noastre publice figurează, alături de incompetenţă şi corupţie, agramatismul.
Hotarirea 243 din 20/10/2005 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti privind pastrarea curateniei Municipiului Bucuresti de catre posesorii de animale de companie este de un agramatism incredibil.
Dacă în ţările civilizate reglementările de acest gen există de multă vreme şi sunt respectate cu stricteţe, la noi, ele reuşesc să devină inaplicabile şi penibile datorită semidocţilor care le redactează.

Iată câteva articole din Hotărâre:
Art. 1- Se interzice plimbarea pe domeniul public (alei asfaltate, trotuare) a cainilor de companie, fara ca proprietarul acestuia sa dispuna de materiale necesare pentru curatirea locului si evacuarea dejectelor fiziologice, respectiv excrementele.
Art. 3- Se interzice plimbarea cainilor de companie prin parcuri si gradini fara lesa, iar cei din categoria cainilor agresivi fara botnita, unde proprietarul animalului de companie trebuie sa pastreze curatenia.
Art. 4- Prin materiale necesare pastrarii curateniei, in temeiul art.1, se intelege fie ca proprietarul sa aiba asupra sa matura, faras si punga de unica folosinta, fie manusi si pungi de unica folosinta

Să culegem câteva perle în faţa cărora pălesc extrasele din lucrările elevilor tembeli.
In art. 1, domeniul public e format doar din alei asfaltate şi trotuare. Carosabilul, locurile de joacă ale copiilor, aleile pietruite, pasajele subterane etc. nu sunt domeniu public.
„Câinii” este un substantiv la singular (proprietarul acestuia).
Nu ştiţi ce sunt dejectele (sic!) fiziologice? Aflaţi că sunt respectiv excrementele.

Art 3 permite plimbarea pe stradă a câinilor agresivi fără botniţă, interzicând-o doar în parcuri şi grădini. În botniţă, proprietarul animalului de companie trebuie să păstreze curăţenia. In articolul 3 mai e şi un agramatism cras.

Art 4 ne informează că prin materiale se înţelege ca proprietarul să aibă asupra sa..... Cum se înţelege prostia asta? Păi, în temeiul (cum adică) art.1.

În concluzie, când duceţi un pitbull să-şi facă nevoile, reţineţi că pe stradă nu e obligatorie nici lesa nici botniţa ci doar „mătură, făraş şi punga de unică folosinta, fie manuşi şi pungi de unică folosinţă”. Lăsaţi-l „să-şi evacueze dejectele (sic!) fiziologice, respectiv excrementele” unde are chef. Nu aveţi obligaţia să curăţaţi „dejectele”, ci doar să aveţi asupra Dvs. materialele de curăţat. Curăţenia trebuie s-o păstraţi doar în botniţa pe care i-o veţi pune doar în parcuri şi grădini.

Care o fi nivelul studiilor domnilor Dorin Alexandru Băleanu şi Dumitru Stănescu, persoanele importante din Consiliu care au semnat documentul?
 
marți, noiembrie 01, 2005
  Laptop pentru parlamentaroaice
Categoria păreri-informaţii-glume

Cu câteva săptămâni în urmă, parlamentarii noştri şi-au manifestat dorinţa de a fi dotaţi, în 2006, cu laptopuri. Cum aleşii noştri sunt bine informaţi atunci când e vorba de interesele lor personale, îşi doreau probabil aşa ceva. Doamnele din Parlament, dar şi soţiile domnilor parlamentari ar fi apreciat această cheltuială bugetară, la care FMI nu se mai poate opune.
 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul