Creative Commons pentru Romania
Bogdan Manolea ne anunţă că a lansat licenţa Creative Commons pentru România. Este vorba de un mecanism complementar dreptului de autor, care permite utilizarea unei opere de către alţii, în anumite limite.
Pentru că ne aflăm în blogosferă, licenţa CC îţi permite să stabileşti ce anume poate fi preluat din blogul tău şi în ce condiţii, cu precizarea că respectarea condiţiilor din licenţă este o chestiune de bun simţ.
Aşa cum spune Bogdan, când în lume sunt peste 130 de milioane de creaţii licenţiate Creative Commons, e cazul să încercăm să învăţăm şi noi câte ceva din cultura libertăţii.
Trăim într-o ţară în care mult mai mulţi oameni decât în lumea civilizată iau cu japca de la cei lipsiţi de cultură politică, economică sau de cultură pur şi simplu. Tagma jefuitorilor se întinde de la politicieni sau bancheri până la administratori de bloc sau negustori de tot felul. Adăugaţi împroprietăriţii cu acte false, dar cu complicitatea unor avocaţi, notari şi slujbaşi ai statului veroşi.
Se obţin frecvent titlul de doctor sau de profesor universitar cu lucrări plagiate şi carnetul de şofer contra mită.
Creative Commons adaptat pentru România nu rezolvă nimic din aceste ticăloşii. Pur şi simplu încearcă să introducă un element care să umple una din găurile imense pe care le avem în cultura corectitudinii.
Dacă vor fi destul de mulţi oameni care cunosc mecanismele de respectare a drepturilor şi dacă vor fi solidari, poate vor fi mai puţini cei care vor îndrăzni să le încălce brutal.
Poate că v-ar ajuta să înţelegeţi cum funcţionează civilizaţia libertăţii,
o poveste trăită de mine în Anglia, în vremurile ceauşiste, despre care am scris în urmă cu trei ani.
Etichete: Blogosfera, De pe la noi