Check out this page in {0} translated from {1}translated fromOriginal:Translated:Automatic translation powered by Microsoft® TranslatorStart translatingStop translatingCloseClose and show original pageSelect
Am fost tentat să nu mă refer la alegeri în postarea de azi, dar e greu să neglijezi un subiect atât de fierbinte.
Între 2 noiembrie și 16 noiembrie Ponta a pierdut alegerile. Aproape nimeni nu credea că aşa ceva ar fi posibil. Acum mulţi se înghesuie să explice cum s-a întâmplat asta. Mi s-a părut interesantă explicaţia de pe un blog sociologic care arată cum a mobilizat Victor Ponta încă trei milioane și jumătate de oameni împotriva sa, în 14 zile.
Mai rămâne să vedem deciziile curții constituționale cu privire la așa zisa incompatibilitate a lui Iohannis și, respectiv, cu privire la validitatea rezultatelor alegerilor. E drept însă că un profesor de fizică nucleară, tăcut, punctual și muncitor, promite mai mult decât un logoreic infatuat și zâmbăreț. Iar faptul că Iohannis poate arbora (dar n-o face) două distincții maxime din partea cancelariei germane, nu-i de ici, de colo!
Dupa mine, explicatia esecului lui Ponta este mult mai simpla. De la turul 1 la turul 2 Ponta si-a pastrat cam acelasi "bazin" de votanti - eventual cu o crestere mica, sa zicem de la 3,5 milioane la 4 milioane. In schimb, toti (sau aproape toti) ceilalti au votat contra lui (fiind consecventi, poate chiar in ciuda unor luari de pozitie anterioare...). Restul sunt doar niste speculatii, specifice "sociologilor" (caci trebuie sa manance si ei o paine...).
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.