Check out this page in {0} translated from {1}translated fromOriginal:Translated:Automatic translation powered by Microsoft® TranslatorStart translatingStop translatingCloseClose and show original pageSelect
România reciclează 1% din deşeurile produse în oraşe, spre deosebire de Suedia care reciclează 96% din gunoiul casnic.
În urmă cu o sută de ani, Suedia înfiinţa prima ei uzină de încinerare a deşeurilor. Ulterior, aceste uzine au fost transformate în surse de energie. Oraşele suedeze au început să fie încălzite de centrale termice alimentate direct prin arderea deşeurilor sau prin biogazul produs din acestea. Termoficarea pentru 800.000 de case din Suedia provine din arderea deşeurilor, iar peste 250.000 de locuinţe sunt alimentate cu energie electrică din aceeaşi sursă. Cum majoritatea deşeurilor sunt reciclate, statul suedez este nevoit acum să importe 800.000 de tone de gunoi anual pentru a-l arde.
hmmm... din rândul soluţiilor alternative: în Zona liberă Giurgiu se fabrică panouri fotovoltaice. casele românilor nu le pot însă folosi, aşa că totul merge la export. Suedia e la o planetă distanţă de noi!
De fapt termoficarea centralizată (district heating) ce cuprinde peste 90% din spațiile rezidențiale, administrative și comerciale, de la ei se bazează pe arderea de deșeuri lemnoase, în primul rând, și apoi din arderea gunoaielor. Noi am înmormântat termoficarea ce funcționa în 315 orașe dintre care mai gâfâie doar cca. 80, majoritatea neeficiente, nemodernizate, scumpe.
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.