Surprizele spălării pe mâini
Aflăm din revista New Scientist că expresia
a te spăla pe mâini ca Pilat din Pont pare să nu fie doar o zicală.
Iată traducerea articolului (alăturată semnalării lui), pe care am găsit-o pe Forumul românilor din Elveţia “Casa-Românilor.ch” :
Mult timp considerată o metaforă pentru dorinţa de a se descotorosi de acte imorale sau de un bagaj emotional, spălarea mâinilor nu şterge doar conştiinţa ci se pare că modifică şi modul în care o persoană priveşte o decizie luată anterior.
Actul fizic de a-ţi spăla mâinile aduce o uşurare faţă de vina ce o simţim pentru faptele imorale din trecut. Pe lângă asta, se pare că acest act elimină de asemenea înclinaţia noastră naturală de a analiza chiar şi deciziile banale din trecut.
Este cunoscut faptul că oamenii care au luat o decizie - fie ea una importantă, cum ar fi alegerea de a vota un politician sau una banală, cum ar fi a cumpărarea unui CD - au tendinţa de a exagera beneficiile opţiunii lor. De asemenea, oamenii au tendinţa de a exagera latura negativă a soluţiilor pe care le-au respins.
"Oamenii se concentrează asupra aspectelor pozitive ale alegerii lor şi asupra caracteristicilor negative ale opţiunilor respinse", spune Spike Lee de la Universitatea Ann Arbor din Michigan. "În consecinţă, ei tind să considere că alegerea lor a fost bună."
Pentru a vedea dacă actul fizic de spălare a mânilor afectează acest proces de justificare, Lee a făcut un experiment cu 40 de studenţi cărora le-a cerut să clasifice 10 CD-uri în funcţie de cât de mult le-au plăcut şi apoi i-a solicitat să aleagă CD-ul pe care ar dori să-l aibă dintre cele clasate pe locul cinci sau şase.
Apoi a cerut ca jumătate din voluntari să evalueze calitatea unui săpun lichid de spălat pe mâini spălându-se, iar cealaltă jumătate doar examinându-l. După aceea, toţi studenţii au primit sarcina să claseze CD-urile din nou.
Echipa lui Lee a constatat că, în a doua clasare a CD-urilor, cei care nu s-au spălat pe mâini au avansat în clasament CD-urile pe care le-au ales - iniţial acestea au fost clasate de ei pe poziţia cinci sau şase - cu două locuri faţă de clasamentul iniţial, şi au declasat în general CD-urile respinse cu două locuri. Ei au simţit nevoia să-şi justifice alegerea de a păstra CD-urile, spune Lee; model de comportament prezis.
Pentru cei care s-au spălat pe mâini, al doilea clasament nu a avut tendinţa să se schimbe.
Cu alte cuvinte, alegerea lor de a păstra anumite CD-uri nu s-a schimbat când li s-a oferit o a doua şansă de a face acest lucru.
Când experienţa a fost repetată folosind dulceţuri în loc de CD-uri şi şerveţele antiseptice în loc de săpun, rezultatele au fost aceleaşi.
Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că spălarea mâinilor elimină tendinţa naturală de a justifica o decizie deja luată.
"Justificarea are un scop, ea îi face pe oameni să se simtă bine. Spălarea "nevoii" de a justifica deciziile anterioare, are de asemenea, efectul de a spăla şi binele rezultat din analiza conştientă a unei situaţii" spune Lee.
Katie Liljenquist de la Universitatea Brigham Young din Provo, Utah, care a demonstrat pentru prima data că spălarea mâinilor induce schimbări în comportamentul psihologic, consideră că acest lucru arată că obiceiurile zilnice pot avea efecte profunde asupra psihologiei noastre, în moduri nebănuite şi că e amuzant să vezi cum o metaforă ca ştergerea cu buretele, se poate reflecta în comportamentul uman.
Am auzit că Ponta nu scade în sondaje. O fi ceva legat de spălatul pe mâini?
Etichete: Surprizele naturii