Bizarerii optice
Reiau din când în când, cu eticheta Redivivus, postări vechi care mi se par interesante şi astăzi. Cea care urmează a fost publicată în blog în noiembrie 2005.
Pe vremea când eram proaspăt deţinător al carnetului de conducere auto, un şofer cu experienţă mi-a dat câteva sfaturi. Printre altele, a insistat să să reduc viteza de fiecare dată când vizibilitatea nu este perfectă, pentru că ochiul te înşală, zicea el.
Peste câţiva ani, am avut norocul să pot frâna la câţiva centimetri de un om beat, pe care nu-l văzusem venind din stânga, orbit fiind de farurile unui troleibuz care staţiona.
Mecanismul de percepţie vizuală al omului este adaptat la situaţiile standard, explică Prof. Dr. Michael Bach de la Universitatea din Freiburg. În creier se realizează conexiuni tip pentru situaţiile obişnuite. Din această cauză, în unele cazuri atipice se produce o interpretare eronată a imaginilor văzute. Aşa se produc iluziile optice .
Şi destule accidente de circulaţie, adaug eu.
Prof. Bach a pus pe un site
60 de iluzii optice de tot felul.
Impărţirea pe categorii, explicaţiile şi trecerea comodă de la un experiment la altul conferă site-ului calităţile specifice unei lucrări făcute „nemţeşte”.
Pe
site-ul personal al profesorului Bach găsiţi şi alte informaţii interesante.
Informaţia că Universitatea din Freiburg a fost înfiinţată în 1457, anul in care a început domnia lui Ştefan cel Mare, am cules-o din altă parte.
Etichete: Bizarerii, Redivivus