Oraşe surprinzătoare
În diverse părţi ale lumii există
aşezări omeneşti cu totul ieşite din comun.
Unii oameni s-au stabilit într-un cimitir în care au apărut magazine şi restaurante, alţii se feresc de căldura toridă dintr-un deşert australian, în locuinţe subterane, într-un oraş din Yemen sunt blocuri turn construite cu 5 secole în urmă, pe un versant de munte din Portugalia, un orăşel s-a strecurat printre stânci, etc.
Etichete: Bizarerii
Reclame auto vechi, trăsnet
În anii 50-70 ai secolului trecut, imaginaţia şi efectele speciale spectaculoase erau utilizate din plin în filmele de reclamă pentru automobile, care prezentau performanţe uluitoare, maşini sărind de pe stânci, trecând prin apă sau foc.
Publicaţia Promotor vă propune
două selecţii de reclame, prima thriller, iar a doua romantică.
Etichete: Performanţe
Invenţii fundamentale made in China
Inscripţia Made in China este privită azi, adesea, cu lipsă de încredere.
Şi totuşi, în perioada preindustrială, civilizația chineză a contribuit, mai mult decât orice altă cultură, la progresul umanității. Praful de pușcă, busola, hârtia, tiparul, chibriturile, mătasea, porţelanul, fonta, plugul de fier, parașuta, podul suspendat, elicea, ecluza, roaba, seismograful sunt invenţii chinezeşti.
Revista Historia ne spune
Povestea invențiilor chinezești care au schimbat lumea.
Etichete: Performanţe, Stiinta-tehnologie
Set amuzant de antrenament mintal
Un
set de 3 jocuri, pe care le puteţi parcurge în orice ordine, vă pune la lucru diverse zone ale creierului.
Jocul de sus vă cere să alegeţi forme care completează desene, cel din mijloc vă solicită să efectuaţi rapid mai multe adunări şi scăderi, iar cel de jos să aflaţi care desen apare mai des în imagine.
La sfârşit, aflaţi scorul pe care l-aţi obţinut şi categoria în care se încadrează rezultatul.
Timpul pe care îl aveţi la dispoziţie pentru fiecare răspuns este limitat, iar scorul final ţine seamă de viteza cu care aţi răspuns.
Etichete: Jocuri
Cântece manifest
Muzica folk, născută în Statele Unite, s-a răspândit în multe ţări lume, poate şi ca urmare a talentului şi succesului pe care l-au avut Bob Dylan, Joan Baez şi alţii ca ei.
La noi, cenaclul lui Adrian Păunescu a scos la iveală oameni talentaţi care cântau, spunând lucruri interesante, în limita a ce era voie să se spună pe atunci.
Folkul oferă „pastile de atitudine” (termenul l-am furat), învelite în muzică.
Sper să vă facă plăcere să ascultaţi doi folkişti români de mare valoare, din generaţii diferite:
Pământul deocamdată este o piesă interpretată de Mircea Vintilă iar
Ada Milea cântă o piesă întitulată Altfel.
Cântecele sunt pregnant de actuale, deşi nu sunt noi, iar muzica, textele şi interpretarea mi se par deosebite.
Etichete: Muzica
Dimensiuni în univers
S-ar putea să vă intereseze
o prezentare spectaculoasă a dimensiunilor din lumea cunoscută azi, de la cele mai mici la cele mai mari.
Setaţi textul pentru limba română (dacă pluginul Shockwave Flash se activează mai greu, e posibil să fie necesar ca, după ce clicaţi „Începe”, să aşteptaţi puţin lansarea paginii) şi chiar la dimensiunile uzuale veţi afla lucruri surprinzătoare.
Selectând rafflesia, veţi afla că este cea mai mare floare din lume, că are diametrul de cca.1 m. şi că poate atinge greutatea de 10 kg, iar dacă veţi alege furnica, veţi găsi informaţia că pentru fiecare om, există pe glob un milon de furnici. Balena albastră, lungă de 30 m., cel mai mare animal existent, este pe cale de dispariţie, find vânată excesiv, iar viermele de pământ gigantic poate creşte până la 3 m.
Deplasându-vă cu ajutorul barei de defilare sau al rotiţei mouse-ului, veţi putea parcurge calea dinspre cele mai mici dimensiuni concepute până la limita universului observabil.
În imagine nebuloasa Ochi de pisică.
Etichete: Surprizele naturii
Unde este România deşteaptă?
Una din personalităţile remarcabile ale micului ecran, prea puţin cunoscuta jurnalistă Irina Păcurariu, a realizat anul trecut, în diverse ţări, un ciclu de emisiuni întitulat “România deşteaptă”.
În încheierea ciclului, jurnalista a selectat câţiva
români deştepţi din Franţa şi Germania pe care cred că merită să-i cunoaşteţi, ca să vă clătiţi ochii umpluţi cu mâzga deştepţilor noştri uzuali al căror prototip este Becali.
În imagine Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultății de Drept la Universitatea Sorbona Paris XII şi coordonatoare a juriului de admitere în baroul francez.
Etichete: Despre noi
Japonisme amuzante
Vă mai povestesc, din când în când, câte ceva ce mi se pare ieşit din comun în blogosfera românească.
Azi vă propun să urmăriţi
o postare amuzantă a unei românce stabilite în Japonia. Numele Sabina Yamamoto ar sugera că e căsătorită cu un japonez. Termenul “futon”, pe care îl întâlniţi în text, reprezintă o saltea tradiţională japoneză cu aşternut şi plapumă.
Dacă, precum mulţi alţii, îi admiraţi pe japonezi, vă mai supun atenţiei un supliment savuros extras de pe blogul unei perechi de tineri, studenţi la Tokio. Titlul postării este
Ca ceasu’ elveţian.
Ăştia trăiesc în altă lume dom’le!
Etichete: Amuzante, Blogosfera
O nuntă ca-n poveşti
Blogurile de tipul jurnal personal sunt rareori interesante pentru cei care nu-l cunosc pe blogger. Excepţie fac unele descrieri reuşite ale unor locuri vizitate în călătorii.
Pe un astfel de blog, mi s-a părut cu totul ieşit din comun modul plin de umor în care îşi descrie o bloggeriţă
propria nuntă în vorbe şi imagini.
Surprinzătoare este şi autoarea postării care a absolvit două facultăţi, structural diferite: Automatica şi Istoria Artei, iar cele câteva texte din blogul personal pe care le-am parcurs vădesc, după părerea mea, o vioiciune a scrisului pe care şi-ar dori-o destui jurnalişti.
Pasiunea tinerei doamne pentru lumea artei este concretizată într-un
blog de istoria artei, profesiunea de informatician fiind deocamdată cea care i-a permis să găsească o slujbă.
Etichete: Blogosfera
Mă încăpăţânez!
Partea evidentă a contribuţiei mele la acest blog este răscolirea webului şi prezentarea a ceea ce vă oferă linkurile către surse.
Se pare totuşi că nu este de neglijat faptul că aleg anumite subiecte care mie mi se par interesante dar care, probabil, pentru alţii nu prezintă interes, sau chiar îi deranjează.
Un exemplu în această privinţă îl constituie testele, jocurile şi problemele pe care le propun, deşi nu prea au succes. Fără a fi spectaculoase, ele antrenează raţionamentul, spiritul de observaţie, atenţia sau memoria şi vi le prezint deoarece mi se pare că, în ultimele două decenii, nu gândim ca lumea înainte de a alege o cale de urmat. Sub dictatură, mintea antrenată ne ajuta să ne ferim de neplăceri majore.
În consecinţă, mă încăpăţânez să vă mai propun o problemă culeasă de pe un site american de fitness cerebral, cu precizarea că nu este o problemă de calcul aritmetic.
În tabelul de mai jos, numerele grupate pe fiecare din cele 3 rânduri au o anumită particularitate.
Vi se cere să plasaţi numerele 79, 14 şi 38 în rândurile în care le este locul.
Soluţia şi sursa peste câteva zile.
P.S.Soluţia o găsiţi în Comentarii.
Sursa
Etichete: Teste
Dans japonez cu surprize
La un festival organizat de televiziunea publică japoneză, în cadrul căruia artiştii amatori creează imitaţii de efecte speciale, puteţi vedea
5 fetiţe dansând în faţa unei oglinzi. Şi totuşi oglinda nu există.
Aflaţi explicaţia la sfârşitul secvenţei. Performanţa presupune, evident, multă muncă.
Etichete: Amuzante
Apocalipse pentru oameni inteligenţi
Globalizarea, specifică perioadei actuale, permite răspândirea unor îngrijorări, uneori naive, la scară planetară. Cea mai cunoscută este, probabil, cea legată de apocalipsa prevăzută de calendarul maiaş, de care am scăpat la sfârşitul anului trecut.
Bântuie în continuare teama de catastrofele posibile la centralele nucleare, frica de consecinţele încălzirii globale şi multe altele.
O idee, evident americănească, este cea a unui site care culege de 15 ani, de la minţile luminate ale planetei, răspunsuri la câte o întrebare lansată anual. Printre întrebările puse până acum figurează: cum ne va schimba internetul modul de a gândi, care este cea mai importantă invenţie din ultimii 2000 de ani, ce credeţi că este adevărat din ce nu este dovedit, etc.
Site-ul Descoperă.ro ne spune că întrebarea anului 2013, pentru care s-au adunat, până acum, cca 150 de răspunsuri este:
Ce ar trebui să ne îngrijoreze.
Unele răspunsuri sunt surprinzătoare. Altele, dintre care le-am remarcat pe cele referitoare la scăderea natalităţii în zonele urbane şi la însingurarea către care se îndreaptă copiii atraşi de computere, de la vârste fragede, sunt destul de răspândite.
Etichete: Trecut - viitor
Aflaţi traseul
În cadranul de mai jos, un traseu, format din numere care au o proprietate comună, porneşte din colțul din stânga - sus și se termină în colţul din dreapta - jos.
- Niciun alt număr din cadran nu are proprietatea numerelor de pe traseu.
- două numere succesive de pe traseu se află pe aceeași orizontală sau verticală (nu pe diagonală);
- primele două numere ale drumului sunt 7 și 58, iar ultimele două numere sunt 46 și 94;
Scrieți numerele, în ordinea succesiunii lor pe drum: 7, 58, ... , 46, 94.
Soluţia peste câteva zile.
Etichete: Teste
Secretele fericirii
Dan Gilbert este profesor de psihologie la Universitatea Harvard şi autorul unui bestseller tradus în 25 de limbi, întitulat "Poticnindu-ne în fericire".
Una din cele mai vizionate expuneri de la conferinţele TED, este cea în care prof. Gilbert spunea că greşim adesea când preferăm o cale care ne poate aduce satisfacţii şi descria numeroase cazuri surprinzătoare în care
oamenii descoperă fericirea după o nenorocire sau după un eşec.
Prezentarea este subtitrată în româneşte.
Etichete: Prezentari TED
Un cuvânt din 3 litere
Ce cuvânt format din 3 litere trebuie pus în următoarele secvenţe, pentru a obţine cuvinte corecte în limba română?
cre---
av---
p---ier
p---
mil---
bul---
Soluţia peste câteva zile.
Sursa Etichete: Teste
Diferenţe de gândire între femei şi bărbaţi
Vă spune ceva numele lui
Allan Pease?
Istoria impresionantă şi totodată savuroasă la care vă trimite linkul de mai sus apare pe un site dedicat unui seminar organizat la sfârşitul lunii trecute de mediul de afaceri din Cluj, la care invitatul principal a fost specialistul britanic în comunicare.
Vă propun să urmăriţi o expunere celebră a lui Allan Pease, subtitrată în româneşte, întitulată
De ce bărbaţii nu ascultă iar femeile nu ştiu să se orienteze pe hartă. Veţi constata publicul este cucerit (cum sper să fiţi cuceriţi şi Dumneavoastră) de îmbinarea informaţiei importante cu un umor de bună calitate şi cu implicarea participanţilor în prestația prezentatorului.
Regret că nu am găsit o înregistrare a conferinţei de la Cluj, care s-a bucurat de un succes cu totul deosebit, chiar dacă pentru mass media de la noi, concentrată pe scandaluri politice sau mondene, evenimentul a trecut neobservat.
Etichete: Personalitati
Maimuţele şi bananele
Un ziar online al românilor din Irlanda, în ale cărui arhive am întâlnit multe pagini remarcabile, publică o poveste scurtă întitulată
Prejudecata... sau gândirea de turmă.
Credeţi că am avea ceva de învăţat din povestea asta?
Etichete: De ce?
Era supranumit regele ţambalului
Ţambalul este unul din instrumentele muzicale care nu se bucură de multă preţuire. În artă însă, talentul este cel care pune în valoare suportul.
În 1987, a murit, la numai 45 de ani, un virtuoz care lovea cu o rapiditate şi o precizie ieşite din comun strunele ţambalului, putând să-l facă să sune ca un clavecin.
Îl chema Toni Iordache şi era supranumit regele ţambalului. Măiestria sa a fost apreciată în diversele colţuri ale lumii, de la Londra la Tokio.
În 1975, în timpul unui concert la Paris, a fost măsurată viteza cu care lovea strunele, atingând performanţa incredibilă de 25 de lovituri pe secundă, neegalată de altcineva.
După atâta vreme de când nu mai este printre noi, Toni Iodache are admiratori care au postat numeroase clipuri cu el pe You Tube.
Vă propun petreceţi
5 minute ascultând muzica lui Toni Iordache.
Etichete: Muzica
Cum zboară o muscă
La începutul acestui an, un apreciat biolog american a prezentat, la o conferinţă TED, o expunere cu o temă care părea banală, dar care s-a dovedit a fi fascinantă:
Cum zboară o muscă.
Probabil, nu ne-am imaginat vreodată cât de fantastică este viteza cu care creierul acestei vietăţi minuscule constată pericolul, îl localizează şi modifică traseul de zbor, modul surprinzător în care musca poate zbura înainte, înapoi, în sus sau în jos, bătând din aripi de peste 200 de ori pe secundă, fără a-şi schimba poziţia corpului, faptul că musca are senzori de tot felul pe aripi, inclusiv senzori gustativi.
Expunerea este subtitrată în româneşte.
Etichete: Prezentari TED
Despre inteligenţa românilor
Sunt mulţi cei care se referă, cu mândrie patriotică, la inteligenţa şi agerimea românilor, la rezultatele de la olimpiade, la exportul de creiere româneşti, omiţând să amintească rezultatele dezastruoase de la bacalaureat care oglindesc o situaţie generală şi nu excepţiile.
Aflăm dintr-un
articol de pe site-ul Descoperă.ro că între anii 1934 şi 1940, o echipă de cercetători de la facultăţile de Filozofie şi Litere din Bucureşti a realizat un studiu remarcabil efectuat pe 59.817 persoane cu vârste cuprinse între 10 şi 44 de ani, care analizat gândirea logică a românilor din diverse regiuni ale ţării şi a constatat că, acum aproape opt decenii, românii aveau un nivel normal de inteligenţă şi o rapiditate în gândire peste medie.
Acelaşi articol se referă şi la un studiu recent care constată că, pe ansamblul societăţii româneşti, suntem mult mai puţin alfabetizaţi ştiinţific decât majoritatea europenilor, că suntem fruntaşi la încrederea în para sau pseudoştiinţe, că 4 din 5 români cred că "există miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de ştiinţă", iar 2 din 3 români cred că biserica nu greşeşte niciodată în ceea ce spune.
În consecinţă, se pare că, în timp ce în alte ţări nivelul de inteligenţă a crescut în ultimii 70 de ani, la noi s-a degradat.
Etichete: Despre noi
Problemă cu animale
După un joc, vă propun o problemă.
Un copil are o colecţie de poze, adunată în baza unor reguli. Săptămâna trecută a adăugat poze cu animale: un porc, un viţel, un dromader, un cal, un berbec, o maimuţă,...
Ce animal urmează în listă?
Animalul căutat trebuie ales dintre următoarele:
câine, capră, leu, crocodil, pisică, şoarece, hipopotam, tigru.
Răspunsul peste câteva zile.
Soluţia
Regret că nu a propus nimeni o soluţie.
Regula copilului pentru săptămâna trecută a fost: o poză zilnic şi numele animalului are acelaşi număr de litere ca ziua în care a fost adăugată poza (luni-4 litere, marţi-5 litere, joi-3 litere, etc). Pentru duminica necompletată, numele animalului trebuie să aibă 8 litere şi „crocodil” este singurul din listă care îndeplineşte condiţia.
Sursa.
Etichete: Teste
Joc cu bătaie de cap
Un
joc online care presupune un plan de acţiune şi corecţii pe parcurs pentru depăşirea fiecărui nivel (după primele două care sunt introductive) poate constitui un bun antrenament pentru creier.
Jocul vă cere să aşezaţi, cu ajutorul săgeţilor de pe tastatură, cubul magnetic cu steluţă şi una, două sau trei piese auxiliare în locurile marcate pentru ele din partea de jos a cadrului. Pe traseu, obstacolele pot deveni puncte de sprijin.
Sunt 16 niveluri de joc şi ultimele presupun destul de multă bătaie de cap.
Dacă obosiţi sau nu mai aveţi timp, puteţi găsi
soluţii pentru parcurgerea jocului pe You Tube.
Etichete: Jocuri
2013 - anul maselor plastice?
În timp ce la noi, în primele luni ale acestui an, a fost desăvârşit dezastrul de la Oltchim, în alte părţi ale lumii s-au născut câteva invenţii spectaculoase în care vedete sunt materialele plastice.
Pixul 3Doodler a fost lansat, în februarie, în Statele Unite şi a fost prezentat iniţial ca o unealtă pentru lipit obiecte de plastic. Ideea de a-l folosi pentru
crearea de figurine tridimensionale a propulsat invenţia în lumea vedetelor.
Tot anul acesta, un inginer belgian a creat
mobila care se asamblează singură, realizată dintr-o variantă de poliuretan, iar o firmă britanică de arhitectură a propus realizarea unor
case din filamente de plastic, realizate prin printare 3-D.
Etichete: Performanţe
Diferenţe ortodoxe
Un blogger alătură, sub titlul
Prioritati ortodoxe, două ştiri referitoare la priorităţile financiare ale Bisericii Ortodoxe Române şi ale Bisericii Ortodoxe din Cipru.
Etichete: De ce?
Cine sunt Illuminati?
Sub titlul
Cine sunt Illuminati? un articol de pe un site românesc se referă atât la grupul bavarez înfiinţat sub acest nume în secolul XVIII, care a găsit adepţi în alte ţări şi care s-a destrămat după câteva zeci de ani, cât şi la grupul ipotetic despre care adepţii teoriilor conspiraţiei cred că este constituit din cei care decid în secret soarta întregii omeniri.
Dacă preferaţi informaţiile despre Illuminati din zona celor care propagă teorii conspiraţioniste, e interesant să aflaţi că
frumoasa cântăreaţă româncă Antonia Iacobescu, care a plecat în Statele Unite cu părinţii când avea 5 ani, a fost propulsată pe culmile succesului de Illuminati.
Etichete: Zise de sceptici
Poze amuzante
Am cules dintr-un
forum bulgăresc câteva imagini postate într-un fir (threat) cu poze amuzante.
S-ar putea să vă placă.
Subtextele îmi aparţin.
Antidiscriminare
Discriminare
Progres tehnologic
O mică bârfă modernizată
Şi copilul e delicios!
Etichete: Amuzante
Stelele secolului XX
Marile staruri ale Americii au avut parte şi în secolul trecut de o notorietate uriaşă, deşi întâmplările din viaţa lor erau mult mai puţin mediatizate decât scandalurile reale sau atribuite vedetelor de astăzi.
Pe un blog românesc, puteţi vedea 36 de fotografii în care figurează, adesea în posturi sau însoţiri surprinzătoare,
multe celebrităţi ale secolului XX. Îl puteţi vedea pe Elton John tânăr, pe Madonna şi Agelina Jolie când erau copii, pe Charlie Chaplin alături de Mahatma Ganhi sau de Einstein, pe Marilyn Monroe în vizită la regina Marii Britanii sau în braţele lui John F. Kennedy.
Pe site-ul SCRIBD am dat, printre numeroasele documente ale unui
DJ californian de mai multe colecţii remarcabile de fotografii vechi.
Am ales dintre ele, câteva din colecţiile de portrete ale unor mari vedete feminine ale secolului XX. Puteţi vedea:
9 portete ale
Marlenei Dietrich;
9 portrete ale lui
Ingrid Bergman;
63 de portrete ale lui
Marilyn Monroe;
4 portrete ale lui
Avei Gardner;
3 portrete ale lui
Lauren Bacall.
Etichete: Cultura si arta, Trecut - viitor
5 farse celebre
Ziua păcălelilor a fost şi este un prilej pentru a trage pe sfoară prietenii, dar şi o ocazie pentru a păcăli grupuri mari de oameni, de obicei cu ajutorul mijloacelor de informare în masă.
Sub titlul
Top 5 farse celebre de 1 Aprilie, un blog prezintă câteva păcăleli faimoase care au făcut istorie. Probabil, cea mai cunoscută este povestea lansată de BBC, la 1 aprilie 1957, despre recolta elveţiană de… spaghete.
Etichete: Amuzante