Guvernele "tranziţiei" ne-au obişnuit să aşteptăm în fiecare toamnă o rectificare bugetară (doar una) pentru ultimele luni ale anului, lăsate de izbelişte în bugetul iniţial. Ne-am dezvăţat totuşi, în aproape un sfert de secol, să ascultăm cu smerenie poveştile despre măreţele realizări ale partidului şi ale conducătorului iubit ca şi despre răul datorat exploatatorilor.
Sâmbătă 27 octombrie, a doua rectificare bugetară din ultimele două luni a fost prezentată într-o şedinţă fulger de guvern, ţinută integral în faţa presei, în care nici un ministru nu a comentat nimic (multe ministere au fost reprezentate de secretari de stat). Şedinţa a constat, în cea mai mare parte, din declaraţia premierului care a spus că încasările bugetare au crescut în primele 9 luni cu 7,2%, în primul rând datorită schimbărilor de la vârful ANAF, că investițiile au crescut cu 3%, că sumele rambursate de UE în contul plăților efectuate din resurse bugetare au crescut în medie cu 30,5% .
Pe un blog economico-financiar, am găsit o prezentare documentată a situaţiei reale întitulată amabil
Veniturile bugetare au crescut cu 7,2%. Unde greşeşte Victor Ponta?.
Am reţinut că media de 7,2% a creşterii veniturilor bugetare faţă de anul trecut se datorează unei creşteri de 9,6% în primele 5 luni ale anului, urmată de o creştere de doar 4,4% în următoarele 4 luni, care a devenit 1,4% în septembrie. Deci, creşterea a ajuns scădere sub guvernarea actuală.
Diferenţe şi mai mari faţă de realitate veţi descoperi şi la ceilalţi indicatori prezentaţi.
Nu este singura declaraţie nefondată a primului ministru, care contează pe tendinţa prea multor români de a-l crede fără să cerceteze, dar şi pe dezinteresul sau incompetenţa opoziţiei de a prezenta realitatea din spatele minciunilor.
Un alt exemplu: Euractiv a publicat vineri 26 octombrie două declaraţii care se bat cap în cap. Una a premierului şi una a Ministrului Afacerilor Europene:
-
Victor Ponta despre fondurile europene presuspendate: Dacă România recunoaşte că a greşit şi PLĂTEŞTE CORECŢIILE FINANCIARE, Comisia Europeana poate debloca programele,
-
Leonard Orban: Comisia Europeana cere NOI REGLEMENTĂRI PE ACHIZIŢII PUBLICE ŞI PE CONFLICTE DE INTERESE ca să deblocheze plăţi.
Dacă veţi citi declaraţiile, veţi deduce cu uşurinţă cine minte.