Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

sâmbătă, iunie 30, 2012
  Cum dobândim o memorie brici
Unele neplăceri legate de sănătate m-au împiedicat în ultimele două săptămâni să mă ocup de blog. Va mai trece un timp până când voi reveni la ritmul zilnic de postare.

Azi vă propun totuşi un extras cules din ziarul Adevărul care ne oferă o serie de sfaturi pentru îmbunătăţirea memoriei dar şi 7 exerciţii pentru o memorie brici.

Etichete:

 
duminică, iunie 17, 2012
  Un premiu Nobel pentru Tehnologie
Încep prin a preciza că nu există un premiu Nobel pentru tehnologie.
Cel mai important premiu din lume pentru inovarea tehnologică este Millennium Technology Prize acordat de Academia de Tehnologie din Finlanda şi considerat echivalent cu Nobelul pentru acest domeniu.
Aflăm din ştirile Yahoo în limba română că în acest an, în urmă cu câteva zile, Millennium Technology Prize, în valoare de 1,2 milioane de euro, a fost împărţit între Linus Torvalds, creatorul sistemului de operare open source Linux şi medicul japonez Shinya Yamanaka care creat o metodă ce vizeaza celulele stem pluripotente.

Etichete:

 
sâmbătă, iunie 16, 2012
  A opta minune a lumii?
Un blog românesc prezint sub titlul A opta minune a lumii. "Jobul făra sfârsit" a fost incheiat dupa 130 de ani şi o cheltuială de peste 200 milioane de lire sterline, preluând informaţii din ziarul Daily Mail.
Podul de cale ferată Forth Bridge din Scoţia de 2,5 km lungime, a fost construit din 54.000 de tone de oţel îmbinate cu 6,5 milioane de nituri.
Stăbătut zilnic de 200 de trenuri, podul a căpătăt denumirea "Jobul făra sfârsit" datorită faptului că revopsirea sa, începută în 1998 părea să nu se mai termine. A fost încheiată totuşi la sfârşitul anului trecut.
Mulţi consideră că podul Forth Bridge face parte din grupul celor mai importante construcţii ale omenirii, alături de marele zid chinezesc şi Taj Mahal.

Etichete:

 
vineri, iunie 15, 2012
  O testare de browsere web
Un blogger român specializat în în IT a efectuat de curând o testare a browserelor de internet mai cunoscute, analizând consumul de resurse, securitatea, existenţa de variante portabile etc.
Pentru o bună parte din verificări au fost folosite două softuri de testare.
O surpriză o constituie faptul că destul de puţin utilizatul Maxthon este practic cel mai performant browser portabil în momentul de față și că are un consum de resurse mai mic decât browserele celebre.
Cu acest prilej, bloggerul a constatat că Google Chrome a depăşit ca număr de utilizatori Internet Explorerul, caruia îi scade continuu cota de piaţă.

Etichete:

 
  Ce urmează in pictură?
Un blogger român, iubitor al artelor plastice, ne întreabă într-o postare, ilustrată cu un colaj de desene amuzante preluate de pe un blog străin, ce trend crezi că urmează în pictură? Cum l-ai numi și cum l-ai descrie?.

Etichete:

 
joi, iunie 14, 2012
  Protectie impotriva virusilor Autorun
Infecţiile prin intermediul funcţiei Autorun au afectat, în primul trimestru al acestui an, peste 13,5% din calculatoarele din România, ne informează Bitdefender.
Principala cale de transmitere a infecţiei este utilizarea unui stick USB care a fost conectat la un calculator afectat de viruşii care folosesc Autorun.
Blogul Fără Viruşi descrie particularităţile virusării prin Autorun şi ne anunță că Bitdefender a lansat o nouă versiune a soft-ului utilitar gratuit "USB Immunizer" care dezactivează amenințările ce au la bază funcția Autorun, înainte ca acestea să infecteze calculatorul și face stick-ul USB imun la orice comportament periculos.

Etichete:

 
miercuri, iunie 13, 2012
  Rusia sprijină conducerea Siriei
Ziarul USA Today publică informaţii privind îngrijorarea administraţiei americane, exprimată de Hillary Clinton, cu privire la faptul că Rusia trimite elicoptere de atac pentru a ajuta regimul preşedintelui Siriei, Bashar Assad, în lupta forţele rebele.
După ce au ucis 13.000 de oameni, printre care mulţi copii, forţele armate siriene utilizează elicoptere care trag asupra civililor din aer, a declarat purtătorul de cuvânt a Departamentului de Stat.

Etichete:

 
  Oraşe scumpe şi ieftine pentru expaţi
Revista Clipa editată în limba română, în Statele Unite, publică, în această săptămână, un articol întitulat Bucureşti - locul 176 mondial în privinta nivelului de trai, Tokio - cel mai scump oraş.
Potrivit sursei citate, în ceea ce privește țările din zona României, se observă o tendință generală de ieftinire a costurilor de trai pentru expaţi în marile capitale din Europa Centrală și de Est, în mare parte cauzată de tendința generalizată de devalorizare a monedelor din această parte a lumii.
Moscova, Geneva, Singapore şi Zurich au costuri mai mari decât în 2011, situându-se printre cele mai costisitoare oraşe din lume, după Tokio care este cel mai scump.
Cel mai ieftin oraş din Europa este Skopje, Macedonia.

Etichete:

 
marți, iunie 12, 2012
  Cum ne afecteaza sunetele
Conducătorul unei firme care acordă asistenţă unui mare număr de companii cu privire la influenţa diverselor sunete asupra productivităţii muncii, asupra relaţiilor cu clienţii, asupra stresului oamenilor sau asupra unor efecte energizante a prezentat cu câţiva ani în urmă la o conferinţă TED o scurtă prezentare asupra felului în care ne afectează diverse categorii de sunete.
Expunerea este subtitrată în limba română şi mi se pare interesantă.

Etichete:

 
  Salariul minim in Europa
Prelucrând datele Oficiului de Statistică al Uniunii Europene, Google Public Data Explorer prezintă evoluţia salariului minim echivalat în euro în ţările Europei pentru perioada 1999- ianuarie 2012, sub formă de grafic.
Veţi observa gruparea salariului minim în diverse ţări în jurul unor valori: Bulgaria şi România în zona 150 de euro, Letonia, Estonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Turcia în zona 300 de euro, Portugalia, Malta, Spania, Slovenia între 550 şi 750 de euro, Grecia mereu declanşatoare de scandaluri cu 875 de euro, majoritatea ţărilor occidentale dezvoltate cu 1200-1450 de euro şi excepţia bogatului Luxemburg cu 1800 de euro.
Este drept că rata şomajului în Grecia a crescut până la cca 20% (în Spania este 23%), dar nu este exclus ca acest fapt să se datoreze pretenţiilor nejustificate ale oamenilor de rând şi ale bogătaşilor greci.

Etichete:

 
luni, iunie 11, 2012
  Memoria pe termen scurt
Un test vă propune să reţineţi câteva elemente de bază din 10 imagini parcurse rapid şi apoi să răspundeţi la o serie de întrebări, alegând câte unul din cele 3 răspunsuri propuse.
Orice greşeală vă retrimite la începutul testului.

Etichete:

 
  Clipuri interactive
Designerul olandez Oliver Otten s-a specializat în realizarea de clipuri video cu acţiuni comandate de cursorul calculatorului. Câteva institute de cercetări testează posibiltăţile de utilizare în unele activităţi a sistemului lui Otten.
Iată câteva exemple de clipuri realizate de designer:
- Când omul din imagine se va opri din alergare, ridicaţi cursorul la 1-2 centimetri deasupra capului lui ;
- mutaţi cursorul în diverse compartimente ale grilei pe care o ţine Otten;
- trageţi în jos cu mouse-ul faţa omului din zona nas-bărbie şi băgaţi-l cu capul în găleata cu apă. Apoi ridicaţi-l. Obsevaţi diferenţa dintre situaţia în care îl ţineţi puţin în apă şi cea în care îl lăsaţi mai mult.
O pagină web vă permite să accesaţi peste 20 de astfel de clipuri, cărora trebuie să le descoperiţi comenzile mouse-ului.

Etichete:

 
duminică, iunie 10, 2012
  Ştiri neglijate
Un jurnalist care se prezintă ca fiind un om obişnuit publică pe blogul său câteva ştiri ignorate, în general, de media.
Remarc dintre ele faptul că Grecia dă în arendă Labirintul Minotaurului Chinei, sau că a fost inventat cel mai enervant ceas de alarmă; se opreşte doar când intri în baie sau bucătărie.

Etichete:

 
sâmbătă, iunie 09, 2012
  Prima echipă românească de fotbal
Pe site-ul National Geographic România, un articol se referă la Prima echipă românească de fotbal.
Deşi fotbalul a început să se practice la noi în ultimul deceniu al secolului XIX, prima echipă profesionistă de fotbal din vechiul regat a fost Olympia F.C. Bucureşti pe care o putem vedea fotografiată în 1909.

Etichete:

 
  Cerşetorii din Finlanda
Euractiv în limba română ne anunţă că în Finlanda a fost propus un proiect de lege care interzice cerşetoria în locurile publice deoarece numărul cerşetorilor romi din Bulgaria si România a crescut brusc, iar acest fenomen riscă să devina mai agresiv.

Etichete:

 
vineri, iunie 08, 2012
  Ce fel de primar vrem?
În mod surprinzător, Andrei Pleşu publică în Dilema Veche un articol în care ne recomandă să votăm un anumit primar pentru Bucureşti. Surpriza constă în faptul că până acum filozoful şi publicistul Pleşu nu a făcut vreo recomandare pentru o campanie electorală.
Cum eu aveam intenţia să-l votez pe candidatul independent Nicuşor Dan, propus şi de Andrei Pleşu, pentru că nu e implicat în politică şi pentru că are curaj civic şi o preocupare sănătoasă pentru binele comunitar, reuşind să câştige, împreună cu organizaţia guvernamentală pe care o conduce, 23 de procese împotriva corupţilor din primării care voiau să cedeze spaţii publice de pe străzi şi din parcuri acaparatorilor hrăpăreţi de terenuri.
Tânărul matematician nu promite autostrăzi aerene iluzorii ci lucrări modeste de bun simţ. Adică e altfel decât cei pe care i-am tot ales de 22 de ani. În plus nu e susţinut nici de USL nici de PDL.

Etichete:

 
  Protocolul IPv6
Publicaţia online Wall Street.ro publică un articol întitulat Tot ce trebuie sa stii despre IPv6: Cum va schimba aceasta tehnologie fata internetului.
Protocolul de internet Ipv4, cel mai răspândit în prezent, permite utilizarea a 2 la puterea 32 adrese, care sunt în curs de epuizare.
Protocolul Ipv6 care începe să se răspândească permite mărirea numărului de adrese disponibile la 2 la puterea 128 (aproximativ 10 la puterea 15) şi prezintă o serie de alte avantaje care îl fac să câştige rapid teren.
Evenimentul "Lansarea mondiala IPv6" organizat de Internet Society a avut loc pe 6 iunie 2012.
Cred că este util să ştiţi că aplicaţiile de securitate pentru IPv6 sunt înca la început şi că Ipv6 de la RCS-RDS, care este providerul de internet cu cel mai mare număr de utilizatori ai protocolului de la noi, sare peste orice reguli de securitate aplicate pe routerul actual.

Etichete:

 
joi, iunie 07, 2012
  Salina Turda
Cu doi ani în urmă un articol din ziarul Adevărul întitulat Salina Turda, călătorie spre centrul Pământului descria salina Turda, după renovarea efectuată în perioada 2008-2010 care a transformat-o într-unul din cele mai apreciate obiective turistice din ţară.
Arhitectura spectaculoasă pe care s-a bazat modernizarea generează uneori senzaţia că spaţiile salinei sunt creaţii SF.
În salină se poate juca minigolf sau bowling şi poate fi încercată senzaţia unică a unei plimbări cu barca pe lacul de sub pământ.
Un clip You Tube vă oferă imagini din diverse zone ale salinei.

Etichete:

 
miercuri, iunie 06, 2012
  Din dicţionarul numit DOOM
Anul acesta se împlinesc 7 ani de la apariţia noului Dicţionar Ortografic,Ortoepic şi Morfologic (D.O.O.M. – ediţia a II-a).
Pentru că o bună parte din cele cca 3500 de modificări faţă de dicţionarul apărut în 1982 (unele din ele destul de ciudate) nu sunt încă folosite de oameni pe care nu-i putem numi sub nicio formă agramaţi, vă propun să parcurgeţi o listă de modificări care evidenţiază pregnant multe din noile reguli stabilite de DOOM2.
Dacă ţinem seamă de agramatismele pe care ni le servesc frecvent posturile de radio şi de televiziune, încălcând reguli clasice ale gramaticii limbii române, este posibil ca unii dintre Dumneavoastră să considere că modificările din noul DOOM sunt superflue.
Totuşi, vrem nu vrem, noul dicţionar însuşit de Academie este o normă care trebuie respectată pentru că legea privind organizarea si funcţionarea Academiei Române nr. 752/2001 prevede că Academia Româna este forul care se îngrijeşte de cultivarea limbii române si stabileşte regulile ortografice obligatorii.

Etichete:

 
  10 copii extraordinari
Un blog american specializat în bizarerii prezintă 10 copii extraordinari.
Unii din ei sunt azi adulţi precum coreeanul Kim Ung-Yong, născut în 1962 care are cel mai mare IQ din lume (210) şi care a fost admis la universitate la 3 ani şi a obţinut un doctorat în fizică la o universitate americană la 15 ani.
Dintre ceilalţi copii minune amintesc un tânăr indian care studiază medicina, după ce a efectuat la 7 ani o operaţie chirurgicală şi pe Cleopatra Stratan care a susţinut un concert live în faţa publicului la 3 ani.
Pe pagina blogului veţi găsi date despre peformanţele spectaculoase ale altor copii.

Etichete:

 
marți, iunie 05, 2012
  20 de curiozităţi
Blogul românesc Cercetează conţine numeroase postări în care prezintă curiozităţi de tot felul.
Vă propun să parcurgeţi unul din ele, întitulat Ştiaţi că: 20 curiozităţi diverse din care veţi afla că ţânţarii au dinţi, că în statul american Kansas este ilegal sa prinzi un peşte cu mâinile goale, că cea mai intrebuinţată legumă din lume este ceapa şi multe altele.

Etichete:

 
  Ştiinţa versus minuni
Intr-o expunere la o conferinţă TED, un scriitor şi actor de comedie britanic prezintă într-un mod amuzant surprizele pe care ni le oferă universul care sunt, după părerea lui, mai spectaculoase decât un miracolele de care auzim mereu.
Prezentarea este subtitrată în româneşte.

Etichete:

 
luni, iunie 04, 2012
  Babele în mitologia românească
Un articol din site-ul Descoperă.ro prezintă sub titlul Mistere românesti. Cine este Baba Cloanţa? originea numeroaselor babe din mitologia românească
Baba Cloanţa, Baba Hârca, Baba Dochia, Baba Coja, Baba Samca dar şi jocul Baba Oarba sau faimoasele stânci cunoscute ca Babele din Bucegi şi Ceahlău sunt o manifestare a faptului că în folclorul şi mitologia româneasca avem parte de un fenomen extraordinar, după cum evidenţia un reputat istoric şi etnolog francez care constata că pozitia "babelor" din folclorul românesc este una mult mai completă şi privilegiată decât cea din tradiţiile Evului Mediu Apusean.

Etichete:

 
duminică, iunie 03, 2012
  Muzee ciudate
Un site românesc dedicat ciudăţeniilor ne prezintă Top 6 cele mai ciudate muzee din lume.
E drept că deşi temele abordate de cele 6 muzee sunt cam antipatice, unele din ele, cum ar fi muzeul paraziţilor (viermi,tenii, căpuşe), muzeul şuviţelor de păr din Turcia sau cel al toaletelor din India reuşesc să fie atrăgătoare.

Etichete:

 
  Câştigătoarea Eurovision 2012
Un articol de pe Hotnews.ro publică un articol întitulat Cine este Loreen, câştigătoarea Eurovision 2012.
In finala concursului, reprezentanta Suediei a obţinut 372 de puncte, la distanţă considerabilă de locul doi (Rusia, cu 259 de puncte). Este cel mai bun punctaj obţinut de Suedia la Eurovision.

Etichete:

 
sâmbătă, iunie 02, 2012
  Micul dejun in lume
Un blog românesc preia dintr-un blog turistic în limba engleză 50 dintre cele mai apreciate mic dejunuri din lume.
Veţi găsi printre ele breakfastul englezesc, mic dejunul iranian, cel al cubanezilor avuţi, breakfastul hawaiian, suedez, portughez, australian, indian şi multe altele.

Etichete:

 
  Marea Schismă dintre catolici si ortodocşi
Un articol din site-ul Ziare.com este întitulat Cum s-a produs Marea Schismă între catolici şi ortodocşi în anul 1054.
Principalele cauze ale schismei au fost lupta pentru supremaţie dintre patriarhul Romei (Papa) şi patriarhul Constantinopolului (Patriarhul Ecumenic) dar şi consecinţa faptului că, din punct de vedere politic, odată cu încoronarea ca împărat roman a lui Carol cel Mare atât acesta cât şi împăratul de la Constantinopol pretindeau că sunt succesorii vechilor împăraţi romani, având astfel dreptul la moştenirea (teritorială) romană. Existau şi o serie de cauzele dogmatice şi diferenţe de ritual preferate de fiecare din părţi.
Începând cu secolul XX s-au manifestat mişcări ecumenice care au avut tendinţa de reunificare a bisericilor creştine. Mult apreciatul papă Ioan Paul al II-lea a fost unul din militanţii de seamă pentru refacerea unităţii creştine şi pentru bune relaţii dintre creştinism şi alte confesiuni.

Etichete:

 
vineri, iunie 01, 2012
  Adevarat sau fals?
Problema pe care v-o propun spre rezolvare este:
111+1=1000 este o aserţiune adevărată sau falsă?
Răspunsul şi sursa peste câteva zile.

Răspuns
sursa şi soluţia

Etichete:

 
  Povestea ceaiului
Aflăm dintr-un blog românesc că planta de ceai iși are originea în partea de sud-est a Asiei. Postarea întitulată Ceaiul descrie istoria utilizării ceiului, legende despre apariţia băuturii apreciate azi în întreaga lume, răspândirea ceaiului în Europa şi alte informaţii interesante.
Deşi există doar cinci varietăţi de bază de ceai, în lume sunt 3.000 de soiuri de băuturi cu denumirea ceai sau tizană.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul