Nu am crezut că, în avalanşa de controverse care a urmat aniversării venerabilei vârste de 90 de ani a singurului şef de stat din vremea celui de al doilea război mondial, în viaţă, este cazul să intervin cu citate şi comentarii.
Îndrăznesc să o fac astăzi, urându-i totodată fostului rege al României sănătate şi zile fericite.
-
Discursul din ziua de 25 octombrie, ţinut în faţa camerelor reunite ale Parlamentului începe astfel:
„Sunt mai bine de şaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie şi cu speranţă invitaţia reprezentanţilor legitimi ai poporului”.
Citez din discursul ţinut de regele Mihai în 1947 în faţa Parlamentului:
"Prietenia si colaborarea în toate domeniile cu Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, apărătoare constantă a păcii, a democraţiei şi independenţei popoarelor rămân baza insăşi a politicii noastre externe". Discursul pronunţat atunci de regele în funcţie a fost întocmit probabil de reprezentanţii guvernului Groza, instaurat de comunişti.
- Din articolul
Cei mai bogati monarhi ai Europei. Unde se afla Casa Regala a Romaniei? aflăm că averea deţinută de Casa Regală a României este aproximativ 120 milioane de euro, situând-o pe locul 36 printre bogătaşii români.
- În urmă cu opt ani, Guvernul a decis ca RA-APPS să suporte din venituri proprii cheltuielile Palatului Elisabeta pentru utilităţi, bunuri mobile şi de personal, precum şi alte costuri de întreţinere a imobilului împreună cu anexele, dependinţele şi terenul aferent, iar în 2006 palatul a fost atribuit cu titlu de reşedinţă Regelui Mihai I, în calitate de fost şef al statului.
În anul 2010 cheltuielile de întreţinere au fost de cca 180.000 de euro iar regia le-a suspendat, odată cu alte măsuri de reducere a cheltuielilor.
Palatul Elisabeta, aflat pe Şoseaua Kiseleff, are o suprafaţă construită totală de 1.645 metri pătraţi şi un teren aferent de 12.977 metri pătraţi.
- Mihai I al României figurează printre cei mai populari regi fără tron ai Europei, dar şi printre cei cu cele mai bune şanse de a se întoarce la conducere, potrivit unui material realizat de filiala belgiană a postului de televiziune RTL.