Grigore Moisil (1906-1973) a fost unul din cei mai valoroşi matematicieni români, considerat de foarte mulţi specialişti părintele informaticii româneşti, dar şi unul din pionierii informaticii în lume.
Viața sa dedicată matematicii și informaticii l-a consacrat ca un extraordinar om de știință și profesor. Era înzestrat cu un deosebit simț al umorului. Există multe vorbe de duh și anecdote cu Moisil. Multe se găsesc în cărțile pe care le-a scris, sau în cele care s-au scris despre el.
Un clip You Tube extras dintr-o emisiune a Televiziunii Române scoate în evidenţă spontaneitatea şi farmecul replicilor savantului dar şi viziunea lui remarcabilă asupra viitorului calculatoarelor, expusă în perioada în care un calculator electronic ocupa o clădire întreagă.
Am cules pentru Dumneavoastră, din câteva surse de citate, mai multe cugetări în care fermecătorul învăţat român abordează o mare varietate de teme:
- Nimic nu costă mai scump decat neştiinţa;
- Imaginaţia e şi ea o sursă de informare;
- Marele regret al vieţii mele e acela de a nu fi avut nici unul;
- Ce este un pesimist ? Un optimist bine informat;
- Speranţa: speranţa de mai bine, speranţa că o să ştim să facem să fie mai bine;
- Sunt lucruri cărora le ştim numai începutul, ca acel al cântecelor la modă;
- Nu e de părerea ta cel ce te aprobă, ci cel ce te imită;
- Foarte curând oamenii se vor împărți în două categorii: oameni bătrâni și oameni care știu să lucreze la calculator;
- Întrebat fiind, în calitate de profesor, pentru care greşeli are mai multa îngăduinţă, Grigore Moisil a răspuns: "Pentru ale mele! ";
- Fiecare bărbat are nevoie de o amantă! Nevasta crede ca el e la amantă, amanta crede ca e la nevastă, şi aşa, el poate să şada liniştit în bibliotecă;
- Omul trebuie să înveţe logica nu pentru a învăţa să judece corect, ci pentru a invăţa mai repede să judece corect;
- Logica ne dă mijloace de a insufla altora convingeri pe cari nu le avem;
- O idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate şi sfârşeşte prin a fi o prejudecată;
- Referitor la mediile calculate in statistică, Grigore Moisil a remarcat: "Daca pui o fesă pe o plita încinsă şi o fesă pe un bloc de gheaţă, media e buna, dar în realitate, e vai de fundul tău! ";
- Scaunele prezidențiale sunt periculoase: au un microb care se urcă la cap;
- După ce şi-a scrântit piciorul la 65 de ani, Grigore Moisil a replicat: "Ştiam că la vârsta mea te scrânteşti la cap, nu la picior.".