De ce facem evaluari gresite?
Un profesor de psihologie de la celebra universitate Harvard explica la o conferinţă TED care a avut loc cu 5 ani în urmă
de ce foarte multe din raţionamentele noastre se bazează pe evaluări incorecte.
Prezentarea, subtitrată în româneşte, durează peste 30 de minute, din care o bună parte constă în întrebări ce i se pun psihologului şi în răspunsurile adesea surprinzătoare ale acestuia, dar ritmul alert şi numeroasele exemple din viaţa de zi cu zi, care se potrivesc adesea cu situaţiile cu care ne confruntăm şi noi, nu doar americanii din lumea cărora sunt culese, sunt fascinante.
Firul călăuzitor al expunerii se referă la faptul că evaluarea pe care o facem atunci când luăm o decizie este relaţia dintre probabilitatea obţinerii avantajului pe care ni-l oferă acea decizie şi valoarea acestuia, evaluare care se bazează pe informaţiile pe care le deţinem în momentul opţiunii, bazate pe experienţa personală, pe regulile uzuale şi pe informaţiile care ne sunt furnizate. Unul din exemplele prezentate se referă la diferenţa neglijabilă dintre şansa pe care o oferă cumpărarea unui bilet de loterie şi aruncarea banilor daţi pe bilet la closet.
Expunerea profesorului Dan Gilbert datează din perioada în care nici Statele Unite, nici Europa nu erau afectate de criza economică şi - în consecinţă - nu conţine referinţe la reacţiile oamenilor confruntaţi cu dificultăţi materiale.
În schimb, prezentarea subliniază modul în care ne este manipulat raţionamentul de ceea ce aflăm din mass media.
Din păcate, în situaţia critică actuală, mass media de la noi este controlată, în cea mai mare parte, de persoane şi grupuri interesate să ne dirijeze opţiunile în avantajul lor şi în detrimentul nostru.
Etichete: Prezentari TED