Pentru că nu mă uit la televizor, descopăr emisiunile care mi se par interesante prin intermediul internetului. Un ciclu de emisiuni care mi se pare că merită atenţie este difuzat de PRO TV sub denumirea “România te iubesc”
Trei părţi ale unei emisiuni din acest ciclu poartă numele „Visul chinezesc”.
Le puteţi urmări în:
-
partea I;
-
partea a II-a;
-
partea a III-a.
Multe din informaţiile prezentate în film, obţinute la faţa locului, mi se par fascinante. Puţini chinezi sunt interesaţi de politică. Mai toţi, de la cei care supravieţuiesc cu câţiva dolari pe zi până la numeroşii miliardari chinezi, au ca preocupare creşterea propriei bunăstări prin producerea şi vânzarea de mărfuri.
Furtul din avutul public se pedepseşte acum cu moartea doar în cazurile foarte grave, dar toţi cei care se implică în astfel de activitaţi sunt pedepsiţi cu închisoarea pe viaţă, indiferent de rangul lor social sau politic.
Diferenţele de venit au consecinţe în domenii surprinzătoare pentru noi: numai automobilele înregistrate în Shanghai pot circula în oraş pe arterele cu o circulaţie rezonabilă, dar numerele de Shanghai sunt foarte limitate şi se obţin prin licitaţie contra unor sume de ordinul zecilor de mii de dolari. În schimb, pedepsele foarte mari înlătură suspiciunea că licitaţia n-ar fi corectă sau că banii obţinuţi nu sunt folosiţi în interesul public.
Textul de mai jos, reprezintă o succesiune de extrase din comentariile care însoţesc filmele.
„Ne uitam cu jind peste graniţă, spre vest si est unde oamenii o duc mai bine. Şi chinezii, care acum 20 de ani erau mult în urma noastră, o duc astăzi mai bine decat noi...
Lecţia chinezească pare să spună aşa: nu-ţi bate joc de ce ai. Renovează, reconstruieşte şi îmbunătăţeşte. Chinezii ne explică pe româneşte cum au reuşit să ne întreacă şi cu ce sacrificii...
China se află în primele 5 ţări din lume din care România importă. In 2009 importurile chinezeşti au depăşit 2 miliarde de euro. In scădere faţă de 2007 - când românii cheltuiau pe cai mari - dar cifrele reale sunt necunoscute, deoarece multă marfă intra în ţară clandestin, ilegal, la negru sau fără forme - spuneţi-i cum vreţi. In fiecare lună, mii de containere cu marfă chinezească acostează la Constanţa...
În timp ce industriaşii chinezi fac investiţii de miliarde de dolari prin Europa şi America, noi ne ocupăm cu importuri dubioase. Mulţi români aduc din China marfă mizerabilă, chiar daca au cele mai bune intenţii, fiindcă nu se pricep şi fac import după ureche".
Nu toate sunt de invidiat în China:
„Pentru o familie de chinezi stabilită la noi, Oficiul Român pentru Imigrări şi instanţele de judecată au refuzat statutul de refugiaţi, iar cei doi soţi sunt nevoiţi să părăsească ţara.
Cazul ar putea trece neobservat dacă motivele invocate de familia chineză nu ar fi neobişnuite: femeia a născut în oraşul natal un al doilea copil, ceea ce pentru zona în care trăieşte este interzis.
În consecinţă, soţul ar fi fost amendat cu 10.000 de dolari, iar ea ar fi fost supusă cu forţa unei intervenţii de sterilizare. Oamenii au făcut rost şi de o adeverinţă de la medic pentru a-i îndupleca pe oficialii români”.