Scoala distruge creativitatea
Nu e vorba despre o dezbatere pe tema legii educaţiei care generează controverse adesea tembele între politicienii noştri, ci despre o prezentare cu totul deosebită de la o conferinţă TED din 2006.
Reamintesc, pentru cei care nu au cunoştinţă despre organizatia nonprofit TED (Technology, Entertainment, Design) că la conferinţele bianuale ale acestei organizaţii celebre sunt invitaţi să-şi prezinte punctele de vedere oameni cu idei remarcabile din diverse colţuri ale lumii, de la laureaţi ai premiului Nobel sau celebrităţi precum Bill Gates sau Bill Clinton la tineri în formare care au de spus ceva deosebit.
Prezentarea foarte atractivă şi plină de umor, subtitrată în româneşte, dintr-o sesiune care avut loc cu 4 ani în urmă, întitulată
Şcolile distrug creativitatea aparţine lui Sir Ken Robinson, cel care a condus în anul 1998 grupul de experţi solicitat de guvernul britanic să elaboreze un sistem de soluţii pentru îmbunătăţirea creativităţii, educaţiei şi economiei. Raportul său la încheierea activităţii comisiei a fost apreciat de ziarul Times ca fiind unul din documentele cheie pentru orientarea mecanismelor de business în secolul XXI.
Aş vrea să vă atrag atenţia asupra unui fragment din finalul prezentării sale de la TED: “Sistemul nostru educaţional ne-a îmbolnăvit mintea cu soluţii care consumă resursele planetei pentru a obţine un anumit produs. Trebuie să regândim principiile fundamentale de educare a copiilor noştri. Jonas Salk, medicul care a realizat vaccinul antipoliomielitic spunea: dacă toate insectele ar dispărea de pe pământ, în 50 de ani ar înceta întreaga viaţă pe planetă; dacă ar dispărea oamenii, în 50 de ani toate celelate forme de viaţă ar prospera”.
Etichete: Prezentari TED