Am cules de pe site-ul românesc “Zâmbetul ştiinţei” care s-ar putea să nu mai fie actualizat de mai mult timp, dar care mi s-a părut aparte în peisajul online românesc, două probleme simpatice pe care vi le supun atenţiei.
În raftul biblioteciiPe unul din rafturile bibliotecii, aşezate corect, în ordine, se află trei volume ale unei opere literare. Fiecare volum are 200 de file. Câte file se găsesc între prima filă a volumului I şi ultima filă a volumului III?
Etichetele încurcateSe spune că, pe vremuri, un calif, voind să-si mărite fiica, a invitat la curtea sa câţiva prinţi ageri la minte, pentru ca dintre ei să-şi aleagă drept ginere pe cel mai bun. După ce i-a supus la o seamă de încercări, a adus în fata tinerilor trei cutii şi le-a spus că una conţine două safire, alta două rubine, iar ultima un safir si un rubin. Cutiile aveau etichetele care indicau: prima, două safire, a doua un safir si un rubin, iar a treia, două rubine. Iar califul, după ce i-a avertizat pe tinerii candidaţi că etichetele sunt lipite greşit si că nici una nu corespunde conţinutului cutiei respective, le-a cerut să spună câte pietre preţioase au nevoie să scoată pentru a afla cu exactitate ce conţine fiecare cutie. Unul dintre prinţi a răspuns că are nevoie să scoată doar o singură nestemată si poate spune ce conţin toate cutiile. Spre marea uimire a celorlalti, a reuşit. Cum a procedat?
În ciuda modului haios în care se prezintă,
cei 4 tineri care au iniţiat cândva site-ul încearcă să atragă atenţia, cu har şi inteligenţă, în special copiilor şi tinerilor asupra farmecului unui domeniu considerat arid de destul de mulţi oameni şcoliţi.
Vă propun să încercaţi să găsiţi singuri răspunsurile, pentru că trebuie să răscoliţi cam mult site-ul pentru a le găsi. Pe de altă parte s-ar putea ca unii dintre mai tinerii vizitatori ai acestui blog dipuşi să cerceteze cu atenţie site-ul, pornind de la pagina prezentatorilor, să fie interesaţi de acea ramură a ştiinţei care i-a pasionat pe sclipitorul gânditor care a fost Grigore C. Moisil şi pe strălucitul poet Ion Barbu (Dan Barbilian).
Răspunsurile le găsiţi poimâine în comentarii. Poate reuşesc să vă stârnesc curiozitatea.