Cultura politica in Romania
Joi 30 octombrie 2008, Fundatia Soros România a lansat
un studiu calitativ întitulat „Cultura politică în România” .
Cei mai mulţi dintre cei care au răspuns cunosc cîteva elemente foarte generale ale noului sistem. Foarte puţini ştiu însa cum se împart mandatele în cazul candidaţilor care nu au întrunit peste 50% din voturi şi majoritatea afirmă că ar fi fost nevoie de campanii de informare privind noul sistem electoral.
La capitolul efecte negative ale noului sistem de vot, cei mai mulţi cred că vor fi aleşi multi parlamentari dintre cei care „sunt bogaţi şi pot să-şi plăteasca singuri campania electorală” şi/sau „sunt vedete din muzică, sport etc.”
Parlamentarul dorit este cinstit („nu voteaza la doua mâini”; „nu îşi voteaza mărirea salariului sau a pensiei”), harnic („nu doarme la şedinţe”), îi reprezintă pe cei care l-au ales, îi ascultă, le inţelege nevoile şi ţine cont de ele în elaborarea legilor.
Concluzia mea: incultura noastră politică este cuasitotală. De acest fapt vor profita aceeaşi ticăloşi care revin mereu în Parlamentul României şi vor folosi ca marionete cântăreţii sau sportivii cunoscuţi care au acceptat, în schimbul avantajului de a fi parlamentar, să le cânte în strună.
Zic unii că a apărut un site care încearcă să informeze corect oamenii.
Mi-a atras atenţia
un articol de pe acel site care zice că românul „preferă absenteismul, lehamitea, sastisirea de politică, ignorarea candidatului” şi încheie cu „Aceasta este metoda sigură ca politicienii sau viitorii politicieni fără har sa acceadă în Parlament”. Eu personal sunt de acord cu autorul articolului în această privinţă.
Etichete: Politica-politici