Pareri proaste despre Romania
La sfârşitul lunii trecute, a apărut în Financial Times, sub semnătura lui Tom Gallagher, un articol intitulat
How the EU let Romania off.
Am aflat despre acest articol doar datorită faptului că
europarlamentarul liberal Daniel Dăianu se străduieşte să îndulcească sensul situaţiei noastre jalnice descrise de Gallagher.
Iată câteva din concluziile prezentate în articol:
“Cu excepţia unor intervale scurte de reformă, puterea politică a fost exercitată în cele două decenii postcomuniste de un număr restrâns de partide şi de grupuri de interese economice. Ele cuprind oligarhia transpartinică care beneficiază de o relaţie de simbioză una cu cealaltă şi sunt decise să nu răspundă în faţa legii şi să nu se supună constrângerilor Bruxellesului”.
“UE a acceptat un simulacru de separare a puterilor care dă impresia că justiţia nu este supusă controlului executivului. Dar judecătorii continuă să achite, să dea pedepse derizorii sau să restituie dosarele oamenilor politici acuzaţi de corupţie”.
“Vechii comunişti şi capitaliştii veroşi care au devenit extrem de bogaţi, prin manipularea mecanismelor economice nereglemetate după 1989, sunt printre principalii beneficiari ai fondurilor structurale primite din banii contribuabililor europeni”.
Citind printre rândurile unui text din Money Channel, rezultă că europarlamentarii, cândva independenţi, adunaţi sub umbrela PNL, împreună cu PSDiştii se străduiesc să minimizeze şi precizările
articolului din The Economist care susţine că "UE încearcă să ascundă regresul României în combaterea corupţiei", descris în raportul secret al unui jurist belgian, dezvăluit până la urmă.
Etichete: Suntem in UE