Index Mundi este un site care prezintă o mulţime de date despre toate ţările lumii.
Privind cu realism situaţia României, constatăm că doar pentru îmbogăţiţi viaţa s-a schimbat fundamental, în timp ce pentru omul de rând situaţia nu este deloc înfloritoare.
Iată câteva cifre care îmi confirmă afirmaţia:
-
25% din populaţia României trăieşte sub pragul de sărăcie (la acelaşi nivel se află India, Albania, Bosnia şi Herţegovina). În Bulgaria, se află în această situaţie doar 14,1% din populaţie;
- Având
o rată a mortalităţii infantile de 24,6 la o mie (cu peste 5% peste Bulgaria, cu 4,5% peste Albania, cu 10,5% peste Modova şi de 3 ori mai mare decât Ungaria), avem o imagine tragică a calităţii serviciilor noastre medicale.
Media Uniunii Europene (cu noi cu tot) este de 5 ori mai mică.
- Cu
o speranţă de viaţă medie de 71,91 de ani, depăşim un pic Letonia (71,6), aşa că aici nu suntem chiar ultimii din
Uniunea Europeană în care speranţa medie de viaţă este 78,7 ani.
- Avem
o rată a inflaţiei de 6,8%, cea mai mare din Uniunea Europeană. Doar Bulgaria este aproape de noi cu 6,5%, urmată de Slovacia cu 4,4%, Ungaria cu 3,7% ş.a.m.d.
Totuşi, să nu ne limităm numai la cifre care ne amintesc că performanţele noastre sunt mai aproape de cele ale unor ţări din America Latină decât cele ale ţărilor europene.
Să mai vizităm şi site-ul
Geohive care prezintă statistici la nivel global şi naţional despre populaţia lumii, evoluţia şi tendinţele ei, dar şi despre rezervele şi consumurile energetice, despre porturi şi aeroporturi.
Aflăm astfel că încadrându-se în tendinţa fostelor ţări comuniste europene,
populaţia României va scădea de la 21,5 milioane în 2007 la sub 16 miloane în 2050.
Trebuie să remarcăm că deşi populaţiile din Germania, Italia, Portugalia se înscriu într-o tendinţă descendentă, în Marea Britanie, Franţa, Irlanda, SUA se prevăd creşteri semnificative ale populaţiei. Interesantă mi se pare scăderea de cca 20% prevăzută pentru populaţia Japoniei. Se pare că măsurile contraceptive impuse de guvern vor avea eficienţă în China, unde creşterea prevăzută până în 2050 este de doar 6%, fapt care va face ca India să devină ţara cu cei mai mulţi locuitori de pe planetă.