Starea catastrofală a îngrijirii sănătăţii în România nu este generată numai de incompetenţa sau interesele factorilor de decizie în domeniu, ci şi de lăcomia importatorilor şi distribuitorilor noştri de medicamente.
Medicii cu renume acceptă sponsorizări din partea companiilor farmaceutice pentru a putea participa la congrese internaţionale, având evident obligaţia de a prescrie produsele sponsorului.
Această metodă nu e aplicată numai la noi.
Pe plan mondial, marile corporaţii producătoare de medicamente sunt printre companiile cele mai lipsite de scrupule.
Big Pharma este denumirea atribuită
giganţilor industriei farmaceutice. În această listă veţi găsi pentru fiecare din marile companii cifra de afaceri, cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare şi profitul net în 2006.
Un studiu demonstrează că
industria farmaceutică americană cheltuieşte de două ori mai mult pe publicitate decât pe cercetare şi dezvoltare.
Un articol recent dezvăluie dedesubturi ale procedeului.
Ziarul englezesc Gurdian susţine că
antidepresivul Prozac, utilizat de 40 de milioane de oameni, nu are efect în majoritatea cazurilor. Din Anglia,
Times aminteşte unele efecte secundare dezastruoase ale Prozacului.
Business Week se referă la lipsa de eficienţă a reducerii colesterolului rău prin medicamente în valoare de 28 de miliarde de dolari, utilizate de 25 de milioane de pacienţi din lume. În schimb aceste medicamente generează, în 10-15 cazuri, efecte secundare grave. Cu câtva timp în urmă am văzut
un articol în româneşte (nu e scris de un român) care arăta că aceste produse cresc cu 25% riscul apariţiei cancerului.
În lumea civilizată, reacţiile presei faţă de produsele farmaceutice inutile sau chiar dăunătoare, dar generatoare de profituri uriaşe, sunt din ce în ce mai frecvente.
La noi, bolnavii trebuie să fie fericiţi că primesc medicamente compensate, bune sau rele, o săptămână pe lună. Presa menţionează declaraţii ale ministrului sănătăţii din care rezultă că se ieftinesc medicamentele. Aţi observat aşa ceva? În schimb despre specula practicată de distribuitori şi producători n-am văzut nimic la noi în mass media.
P.S.Azi a apărut În Wall Street.ro
un articol referitor la nişte amenzi date de Consiliul Concurenţei unor companii farmaceutice pentru practici anticoncurenţiale realizate cu cocursul Ministerului Sănătăţii.