Îngăduiţi-mi să ofer textul de mai jos, în chip de mărţişor,
Lucieit, fetelor de la
Bookblog şi tuturor celorlalte bloggeriţe care scriu despre cărţi.
Prima bibliotecă ale cărei cărţi care erau scrise într-un format care putea fi citit pe calculator datează din 1971, cu 5 ani înainte ca Steve Jobs şi Steve Wozniak să realizeze
primul calculator personal din lume.
Azi
numărul bibliotecilor digitale este imens şi să nu uităm că această listă nu include nici pe departe toate bibliotecile electronice din lume (din România figurează o singură bibliotecă, deşi numărul lor e mult mai mare).
Preluând
un model american şi în Franţa există
o librărie specializată exclusiv în cărţi digitale.
Am afirmat, într-un post cu câteva zile în urmă, că nu mai e mult până când vom citi cărţile pe e-book readere foarte ieftine. Mie – si cred că nu numai mie – îmi este foarte incomod să citesc o carte pe monitorul calculatorului. Mărturisesc că am peste 100 de cărţi descărcate pe hard disk, dar n-am reuşit să citesc integral pe display, nici măcar una. Menţinându-mi convingerea că viitorul aparţine cărţilor digtale, revin mai realist asupra afirmatiei făcute.
Iată
o listă a e-book readerelor care se produc în lume, cu caracteristici şi preţuri.
Spre deosebire de alte aparate din domeniul IT&T ale căror performanţe au evoluat exploziv şi care se găsesc la preţuri modice, e-book readerele au o piaţă de desfacere mult mai mică decât telefoanele mobile cu tot felul de farafastâcuri, decât mp3 playerele sau chiar decât noul Blu Ray. Deşi îmi doresc o astfel de unealtă, ea nu încape încă pe lista mea de priorităţi.
La noi, deocamdată, magazinele nu oferă aşa ceva. Nu se cer, mi s-a explicat. Şi totuşi am văzut mulţi ţânci de şcoală primară cu telefoane mobile al căror preţ depăşeşte costul unui cititor mobil de cărţi electronice.
Din păcate nici pe plan mondial situaţia e-book readerelor nu e înfloritoare şi mi-e teamă că va fi nevoie de cca 10 ani până când cărţile digitale vor deveni predominante.
Au dispărut telegramele, presa tradiţională pierde teren în favoarea celei electronice, aparatele fotografice digitale s-au impus, în noua directivă a Uniunii Europene televiziunea online e tratată ca mod acceptat de difuzare a programelor. E inevitabil ca după o perioadă de convieţuire cu cărţile scrise pe hârtie, cărţile elctronice, mai ieftine şi mai comode, să reprezinte soluţia viitorului.
P.S.Chinezii au inventat hârtia.
O companie chinezească este printre primii producători de e-book readere din lume.